Ini adalah Hubungan Antara Serangan Jantung dan Aterosklerosis

, Jakarta - Atherosclerosis adalah penyempitan saluran darah yang disebabkan oleh penumpukan plak. Arteri adalah saluran darah yang membawa oksigen dan nutrien dari jantung ke seluruh badan.

Seiring bertambahnya usia, lemak, kolesterol, dan kalsium dapat mengumpul di arteri dan membentuk plak. Penumpukan plak menyukarkan darah mengalir melalui arteri. Penumpukan ini boleh berlaku di arteri di mana sahaja di badan, termasuk jantung, kaki, dan buah pinggang.

Keadaan ini boleh menyebabkan kekurangan darah dan oksigen di pelbagai tisu badan. Potongan plak juga boleh pecah menyebabkan pembekuan darah. Sekiranya tidak dirawat, aterosklerosis boleh menyebabkan serangan jantung, strok, atau kegagalan jantung.

Peluang seseorang untuk mengembangkan aterosklerosis didasarkan pada beberapa faktor risiko yang berbeza. Sebahagian daripada ini tidak dapat dipulihkan, seperti usia, sejarah perubatan peribadi dan keluarga.

Baca juga: Serangan Jantung Berlaku Lebih Sering Pada Pagi, Benarkah?

Walaupun begitu, faktor lain yang mempengaruhi adalah gaya hidup seperti tabiat makan dan berapa banyak latihan yang anda lakukan, termasuk tabiat merokok. Faktor ini boleh mempengaruhi petunjuk lain, seperti berat badan, tekanan darah, dan kadar kolesterol dan glukosa darah.

Kolesterol tinggi

Kolesterol adalah bahan kuning lilin yang terdapat secara semula jadi di dalam badan dan juga dalam makanan tertentu yang anda makan. Sekiranya tahap kolesterol dalam darah terlalu tinggi, ia dapat menyumbat saluran darah dan menjadi plak keras yang menyekat atau menyekat peredaran darah ke jantung dan organ lain.

Diet

Adalah sangat penting untuk makan makanan yang sihat di mana cadangan yang perlu anda perhatikan adalah pelbagai buah-buahan dan sayur-sayuran, penggunaan bijirin penuh, memakan produk tenusu rendah lemak, makan unggas dan ikan tanpa kulit, menambah kacang dan kacang-kacangan setiap hari, dan gunakan minyak sayuran bukan tropika seperti minyak zaitun atau bunga matahari. Beberapa petua diet lain, iaitu:

  • Elakkan makanan dan minuman dengan gula tambahan, seperti minuman manis, gula-gula, dan pencuci mulut.

  • Elakkan makanan yang mengandungi banyak garam. Matlamat untuk tidak melebihi 2.300 miligram (mg) sodium setiap hari. Sebaik-baiknya, anda harus mengambil tidak lebih daripada 1,500 mg sehari.

  • Elakkan makanan tinggi lemak yang tidak sihat, seperti lemak trans. Gantikannya dengan lemak tak jenuh, yang mana lebih baik. Sekiranya anda perlu menurunkan kolesterol darah, kurangkan lemak tepu tidak lebih dari 5 hingga 6 peratus daripada jumlah kalori. Bagi seseorang yang mengambil 2,000 kalori sehari, itu kira-kira 13 gram lemak tepu.

Baca juga: Ketahui 6 Gejala Serangan Jantung yang Berlaku Pada Wanita

penuaan

Seiring bertambahnya usia, jantung dan saluran darah bekerja lebih kuat untuk mengepam dan menerima darah. Arteri boleh melemah dan menjadi kurang elastik yang menjadikannya lebih rentan terhadap penumpukan plak.

Sebilangan besar gejala aterosklerosis tidak muncul sehingga penyumbatan berlaku. Gejala biasa termasuk sakit dada atau angina, sakit di kaki, lengan, dan di tempat lain di mana arteri tersumbat, sesak nafas, keletihan, kekeliruan yang berlaku jika penyumbatan mempengaruhi peredaran ke otak, dan kelemahan otot di kaki kerana kekurangan peredaran.

Baca juga: Sebelum Serangan Jantung, Tubuh Anda Menunjukkan 6 Perkara Ini

Memeriksa aterosklerosis akan merangkumi pemeriksaan nadi yang lemah, pembengkakan yang tidak normal atau pelebaran arteri kerana kelemahan dinding arteri, dan penyembuhan luka yang perlahan yang menunjukkan aliran darah yang terhad.

Seorang pakar kardiologi boleh mendengar jantung anda untuk mengetahui apakah anda mempunyai bunyi yang tidak normal. Mereka akan mendengar suara mendesis, yang menunjukkan bahawa arteri tersumbat. Sebenarnya, lebih banyak ujian diperlukan jika doktor anda mengesyaki anda menghidap aterosklerosis.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai aterosklerosis, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .