Ini adalah Kaedah yang Betul untuk Memantau Pergaulan Kanak-kanak Zaman Sekolah Dasar

Jakarta - Memasuki pengajaran sekolah baru, tentu saja ibu berharap agar anak-anak dapat berbaur dengan lingkungan sekolah yang baru. Adalah lebih baik bagi ibu-ibu untuk memperhatikan persekitaran dan taman permainan anak-anak, terutama anak-anak yang baru memasuki usia sekolah rendah.

Baca juga: Sekiranya Ibu Bapa Berkawan dengan Anak-anak di Media Sosial

Umur anak yang sedang membesar sering membimbangkan ibu. Kemajuan teknologi juga menjadi penyebab banyak ibu bapa merasa bimbang apabila anak-anak mereka jauh dari pemantauan mereka dalam jangka masa yang lama. Ketahui cara yang betul untuk memantau pergaulan kanak-kanak usia sekolah rendah yang betul.

Lakukan Ini untuk Memantau Persetubuhan Anak-anak SD

Terdapat banyak cara yang boleh dilakukan oleh ibu bapa untuk memantau interaksi anak-anak, terutama anak-anak sekolah rendah. Inilah kaedah yang betul untuk melakukannya:

1. Ajak Anak-anak untuk Menukar Cerita

Sebenarnya, kanak-kanak di usia sekolah rendah masih sangat gembira apabila diajak bercerita mengenai aktiviti mereka di sekolah. Ibu boleh mengajak anak-anak untuk bercerita tentang apa yang berlaku di sekolah atau di kelas semasa seharian belajar. Dari kisah kanak-kanak, ibu dapat mengetahui idea mengenai interaksi anak di kelas.

2. Kenali rakan kelas anak anda

Tidak ada yang salah dengan ibu yang sesekali mengunjungi sekolah dan mengenali rakan-rakan anak-anak di kelas secara langsung. Dengan cara ini, ibu dapat memantau interaksi anak dengan lebih mudah.

3. Ajar Sikap Baik dalam Kelas

Sikap baik anak di sekolah juga akan menentukan pergaulan anak. Apabila seorang anak mempunyai sikap yang baik, sudah tentu semakin banyak rakannya. Jangan lupa mengingatkan anak untuk mengucapkan terima kasih, maaf atau lebih kerap menolong rakan dan juga guru.

4. Elakkan Anak dari Pergaulan Buruk

Lebih baik memberi perhatian dan kasih sayang yang tulus kepada anak-anak di rumah. Keadaan ini dapat membuatkan kanak-kanak mengelakkan pergaulan buruk di sekolah. Dengan pemenuhan kasih sayang di rumah, tentu anak tidak akan mendapat perhatian dari orang lain di sekolah.

5. Laporkan Penderaan Kanak-kanak

Apabila anda mendapati anak anda dibuli, anda harus segera melaporkannya kepada guru kelas atau sekolah. Keadaan ini adalah untuk mengelakkan gangguan psikologi pada kanak-kanak. Terdapat banyak kesan buruk yang berlaku disebabkan oleh buli, salah satunya ialah kanak-kanak menjadi lebih mudah marah dan stres. Segera pergi ke hospital terdekat sekiranya ibu merasakan terdapat gangguan psikologi pada anak.

6. Meningkatkan Keyakinan Anak

Memasuki usia sekolah rendah kadangkala kemampuan anak-anak untuk bersosial belum berkembang. Lebih baik meningkatkan keyakinan diri anak dan mengajar anak itu mempunyai kemahiran sosial. Dengan cara itu lebih mudah bagi anak-anak untuk mempunyai hubungan positif di sekolah.

Baca juga: Usia yang tepat untuk memulakan pendidikan seks pada kanak-kanak

Ketahui Kesan Persahabatan yang Sihat dalam Pergaulan

Anak-anak yang mempunyai persahabatan yang sihat tentunya mempunyai pertumbuhan dan perkembangan yang baik juga. Ibu harus mengetahui kesan persahabatan yang sihat yang dimiliki oleh anak-anak pada usia sekolah rendah, iaitu:

1. Tenaga Positif

Mempunyai rakan baik menambah tenaga positif kepada seseorang. Dengan persahabatan yang baik, tentunya pertumbuhan dan perkembangan anak juga akan menjadi lebih optimum.

2. Sebarkan Tabiat Baik

Sahabat yang baik juga akan menerapkan tabiat yang baik.

Oleh itu, tidak ada salahnya mengenali rakan anak anda dengan baik di sekolah sehingga pertumbuhan dan perkembangan anak di sekolah dapat menjadi optimum.

Baca juga: 4 Petua untuk Menjaga Kesihatan Kanak-kanak 1-2 Tahun