Bolehkah Pneumonia Bakteria Disembuhkan Sepenuhnya?

, Jakarta - Pneumonia bakteria adalah jangkitan paru-paru yang disebabkan oleh bakteria tertentu. Bakteria yang menyebabkannya adalah Streptococcus (pneumococcus), tetapi bakteria lain juga boleh menyebabkannya. Sekiranya anda masih muda dan sihat, bakteria ini boleh hidup di kerongkong anda tanpa menimbulkan masalah. Tetapi, jika sistem imun lemah, bakteria boleh turun ke paru-paru. Apabila itu berlaku, kantung udara di paru-paru menjadi dijangkiti dan meradang. Mereka boleh mengisi dengan cecair dan itulah yang menyebabkan radang paru-paru.

Orang yang mempunyai sistem imun yang lemah boleh mempunyai risiko peningkatan pneumonia bakteria. Ini termasuk orang yang baru-baru ini menjalani prosedur pemindahan organ. Orang yang positif HIV atau mempunyai leukemia, limfoma, atau penyakit ginjal yang teruk juga mungkin mempunyai peluang lebih besar untuk dijangkiti penyakit ini.

Baca juga: Rawatan Pneumonia Bakteria yang Boleh Dilakukan di Rumah

Pneumonia bakteria Boleh Diubati

Telah diketahui bahawa radang paru-paru boleh berlaku akibat jangkitan bakteria, virus, jamur. Namun, ada beberapa faktor lain yang juga dapat meningkatkan risiko radang paru-paru, salah satunya adalah virus selesema atau selesema yang kemudian berkembang menjadi radang paru-paru. Gangguan ini juga boleh disebabkan oleh serangan kulat ketika sistem kekebalan tubuh rendah atau lemah, dan dari menghirup benda asing seperti makanan atau minuman.

Gangguan radang paru-paru ini tidak boleh dipandang ringan dan segera mendapat rawatan perubatan. Umumnya, penyakit ini dicirikan oleh munculnya tanda dan gejala seperti batuk, demam, dan kesukaran bernafas. Pneumonia boleh berlaku kepada sesiapa sahaja, dan merupakan penyebab utama kematian kanak-kanak di seluruh dunia.

Sebilangan besar kes pneumonia bakteria dapat dirawat di rumah dengan ubat-ubatan, untuk mengelakkan komplikasi dari prosedur hospital. Orang yang sihat dapat pulih dalam satu hingga tiga minggu. Orang dengan sistem imun yang lemah mungkin memerlukan masa lebih lama untuk pulih dan kembali normal.

Baca juga: Berhati-hatilah dengan Komplikasi yang Disebabkan oleh Aspirasi Pneumonia

Penyembuhan radang paru-paru dengan pengambilan ubat bertujuan mengatasi jangkitan yang berlaku. Doktor akan memberi pesakit ubat dalam bentuk antibiotik sehingga habis sekiranya jangkitan pneumonia disebabkan oleh bakteria. Rawatan bergantung pada sebab dan keparahan radang paru-paru yang dialami.

Selain itu, doktor juga akan memberikan ubat penahan sakit dan batuk. Agar pemulihan dapat dilakukan dengan lebih cepat dan mengambil ubat dengan lebih berkesan, lebih baik penderita melakukan rawatan diri di rumah dengan banyak berehat, memakan banyak cecair atau air, dan mengehadkan aktiviti fizikal.

Beberapa kes pneumonia bakteria juga memerlukan rawatan di hospital untuk rawatan. Ini kerana anak-anak kecil dan orang tua lebih cenderung menerima rawatan di hospital dengan prosedur antibiotik intravena, rawatan perubatan, dan terapi pernafasan.

Orang yang mengalami radang paru-paru dengan gejala yang tidak membaik, walaupun setelah minum ubat dan antibiotik juga harus segera dibawa ke hospital. Rawatan perubatan segera juga disyorkan untuk orang-orang dengan radang paru-paru yang sudah tua, iaitu berusia lebih dari 65 tahun.

Baca juga: Hati-hati, inilah yang berlaku apabila badan diserang radang paru-paru

Di hospital, pesakit akan diberi antibiotik untuk merawat jenis bakteria tertentu yang menyebabkan radang paru-paru. Ada kemungkinan ubat tersebut diberikan secara intravena bersamaan dengan infus untuk mencegah dehidrasi.

Sekiranya radang paru-paru bakteria tidak dirawat dengan segera, ia boleh menjadi komplikasi:

  • Kegagalan organ, kerana jangkitan bakteria.
  • Susah bernafas.
  • Efusi pleura, penumpukan cecair di paru-paru.
  • Abses paru-paru.

Sekiranya anda ingin radang paru-paru anda disembuhkan, anda harus segera berjumpa dengan doktor melalui aplikasi tersebut semasa mengalami simptom. Gejala boleh diperiksa oleh doktor melalui aplikasi , jadi anda masih boleh berehat di rumah. Oleh itu, muat turun permohonan sekarang ya!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Pneumonia Bakteria: Gejala, Rawatan, dan Pencegahan.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Apa itu Pneumonia Bakteria?