Pemilihan Kerap Boleh Menyebabkan Keradangan Otak, Benarkah?

, Jakarta - Kegiatan membersihkan hidung menggunakan tangan atau memetik hidung, kadang-kadang menjadi perkara biasa bagi sesetengah orang. Memilih bertujuan untuk menghilangkan kotoran yang tersekat di hidung dan menjadikannya tidak selesa. Bagi sesetengah orang, aktiviti ini boleh menggembirakan. Tetapi bagi orang lain, aktiviti ini boleh dianggap sebagai tabiat buruk dan kotor. Sebenarnya, memetik hidung menyebabkan keradangan otak, bukan?

Kotoran di hidung muncul kerana selaput lendir di rongga hidung terus dihasilkan setiap hari. Apabila membran kering kerana udara lembap atau lain-lain, sesuatu yang padat yang dikenali sebagai ingus akan terbentuk. Objek kering akan melekat pada rambut kecil di rongga hidung.

Objek yang kering di hidung akan menyebabkan kerengsaan pada rongga hidung, menjadikannya gatal. Perasaan gatal inilah yang menyebabkan seseorang ingin membersihkan hidung atau memetik hidungnya. Kebiasaan memilih hidung dari segi perubatan disebut rhinotillexomania .

Seseorang yang memetik hidungnya mempunyai alasan tersendiri. Kadang-kadang, memetik hidung sudah menjadi kebiasaan yang tidak anda lakukan secara sedar, seperti ketika anda memikirkan sesuatu. Kebiasaan ini membuat seseorang secara refleks memasukkan tangannya ke hidungnya, sama seperti seseorang yang sering menggigit kuku.

Hidung manusia cukup sensitif terhadap rangsangan dari luar badan. Hidung mudah teriritasi kerana pelbagai perkara, seperti pencemaran udara, bau, bahan kimia, hingga bahan yang boleh mencetuskan alergi. Hidung yang jengkel akan gatal, membuat seseorang ingin bersin, merasa seperti mahu demam.

Kesan yang boleh berlaku pada seseorang yang mempunyai kebiasaan memetik hidungnya adalah hidungnya cedera. Harap maklum bahawa hidung adalah bahagian badan yang terdedah kepada kecederaan. Dengan kata lain, hidung yang selalu terdedah kepada geseran akan mengalami calar, bahkan berdarah.

Selain itu, tangan yang digunakan untuk memetik hidungnya juga sering tidak bersih yang boleh menjadikan rongga hidung kotor. Oleh kerana tangan yang mengandungi bakteria memasuki hidung, jangkitan boleh bertambah buruk. Ia juga boleh menyebabkan penurunan fungsi hidung.

Memetik Hidung Boleh Menyebabkan Keradangan Otak

Ternyata, diketahui bahawa memetik hidung anda boleh menyebabkan radang otak. Septum antara lubang hidung adalah tulang rawan yang mudah dijangkiti. Kerana mudah dijangkiti, luka di hidung dapat menjadi bisul yang dapat membahayakan penderita.

Lubang hidung boleh menyebabkan jangkitan, mengakibatkan gangguan pada otak. Kuman atau bakteria yang berada di lubang hidung boleh menyerang otak melalui lubang hidung, dan terus ke otak. Setelah sampai ke otak, jangkitan dari kuman atau bakteria ini akan merebak di otak, menyebabkan radang otak.

Kaedah Membuat Hidung Memudaratkan

Memetik hidung anda boleh memberi kesan positif jika anda melakukannya dengan betul dan menjaga kebersihannya. Perkara yang boleh dilakukan untuk mengurangkan kesan negatif memilih hidung adalah:

  1. Sentiasa Bersihkan Tangan

Sentiasa pastikan membersihkan tangan sebelum memetik hidung. Jangan biarkan memilih hidung anda dengan tangan yang kotor, kerana boleh menyebabkan virus dan bakteria masuk ke dalam badan.

  1. Potong Kuku

Usahakan agar kuku sentiasa terpotong agar tidak menjadikan bakteria atau kuman tetap di kuku. Selain itu, dengan memotong kuku, boleh membuat rongga hidung tidak terluka. Setelah memotong kuku, ratakan hujung kuku supaya tidak tajam ketika menyentuh rongga hidung.

  1. Semburan Hidung

Gunakan semburan hidung untuk melembapkan rongga hidung agar tetap lembap. Dengan menggunakan semburan ini, hidung anda tidak terlalu kering, atau terlalu basah.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai memilih hidung atau masalah kesihatan lain, anda boleh meminta doktor anda . Komunikasi dengan doktor dapat dilakukan melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video . Di samping itu, anda juga dapat membeli ubat-ubatan yang diperlukan dan pesanan akan dihantar terus ke rumah anda dalam satu jam. Ayuh, muat turun tidak lama lagi di Google Play atau App Store!

Baca juga:

  • Hati-hati, memetik hidung anda boleh menyebabkan radang paru-paru
  • 4 Bahaya Sekiranya Anda Mempunyai Hobi Memilih Hidung
  • Ini adalah 5 orang yang terdedah kepada keradangan otak