Apakah Gejala Anemia akibat Penyakit Kronik?

, Jakarta - Berdasarkan penyebabnya, anemia dapat dibahagikan kepada beberapa jenis. Salah satu jenis anemia adalah anemia kerana penyakit kronik. Seperti namanya, anemia akibat penyakit kronik adalah keadaan tahap rendah sel darah merah yang sihat yang disebabkan oleh penyakit autoimun atau penyakit kronik yang lain. Jadi, apakah gejala anemia akibat penyakit kronik? Ayuh, dapatkan penjelasan di bawah.

Anemia adalah keadaan yang dicirikan oleh sel darah merah yang beredar rendah atau hemoglobin, bahagian sel darah merah yang membawa oksigen. Penyakit autoimun (di mana sistem imun menyerang sendi atau organ tubuh sendiri) seperti rheumatoid arthritis, dan penyakit kronik (penyakit yang berlangsung lebih dari 3 bulan, seperti barah, boleh membuat seseorang menjadi anemia. Anemia jenis ini disebut anemia disebabkan kepada penyakit kronik atau anemia keradangan.

Baca juga: Inilah Yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Anemia kerana Penyakit Kronik

Punca Anemia kerana Penyakit Kronik

Penyakit kronik boleh menyebabkan perubahan sel darah merah, yang merupakan sel darah yang dihasilkan di sumsum tulang dan berfungsi membawa oksigen ke semua tisu badan. Perubahan ini boleh menyebabkan sel darah merah mati dengan lebih cepat dan memperlambat pengeluarannya. Walau bagaimanapun, penyebab anemia akibat penyakit kronik juga boleh bergantung pada keadaan yang mendasari. Sebagai contoh, sel barah dapat mengeluarkan bahan tertentu yang merosakkan atau memusnahkan sel darah merah yang belum matang.

Di samping itu, para penyelidik juga mendapati bahawa orang yang mengalami anemia akibat penyakit kronik mempunyai ketidakseimbangan dalam pengedaran zat besi di dalam badan. Akibatnya, tubuh tidak dapat menggunakan zat besi dengan berkesan untuk membuat sel darah merah baru, walaupun tubuh sebenarnya memiliki zat besi yang mencukupi atau tinggi yang tersimpan di dalam tisu.

Zat besi adalah mineral penting yang diperlukan oleh tubuh untuk berfungsi dengan baik. Mineral juga diperlukan untuk menghasilkan hemoglobin. Zat besi dapat dijumpai dalam berbagai makanan, seperti daging merah, unggas, telur, dan sayur-sayuran. Apabila tahap zat besi dalam tubuh tidak memenuhi julat tertentu, seseorang berisiko mengalami anemia kekurangan zat besi.

Dalam kes anemia akibat penyakit kronik, peningkatan penyerapan dan pengekalan zat besi pada sel-sel tertentu menyebabkan penurunan zat besi berfungsi untuk pengeluaran hemoglobin. Kekurangan zat besi berfungsi akan menghalang perkembangan hemoglobin yang akhirnya mengurangkan jumlah oksigen yang dihantar ke seluruh badan (anemia). Para penyelidik percaya bahawa sistem kekebalan tubuh, yang tetap aktif pada orang dengan penyakit kronik, menghasilkan bahan yang mempengaruhi pengembangan, penyimpanan, dan pengangkutan zat besi di dalam tubuh.

Baca juga: 3 Fakta Mengenai Anemia Kekurangan Zat Besi dan Folat

Gejala Anemia akibat Penyakit Kronik

Gejala anemia akibat penyakit kronik berbeza pada setiap pesakit bergantung kepada keparahannya. Dalam kebanyakan kes, anemia jenis ini boleh menyebabkan gejala ringan atau tidak. Pesakit juga hanya dapat mengalami gejala penyakit kronik yang menyebabkan anemia tanpa gejala tambahan.

Namun, ketika muncul, gejala anemia mirip dengan gejala yang disebabkan oleh anemia kekurangan zat besi, yaitu:

  • Rasa letih atau lemah,

  • kulit pucat,

  • Nafas pendek,

  • Berpeluh,

  • Pening atau pingsan,

  • peningkatan kadar jantung,

  • Mengalami sakit kepala.

Baca juga: Mudah Keletihan, Waspadalah terhadap 7 Tanda Anemia yang Perlu Diatasi

Sekiranya anda mengalami gejala anemia kerana penyakit kronik seperti di atas, anda harus segera berjumpa doktor. Untuk menjalankan pemeriksaan yang berkaitan dengan gejala kesihatan yang anda alami, anda boleh segera membuat temu janji di hospital pilihan anda melalui aplikasi . Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Rujukan:
Pertubuhan Kebangsaan untuk Gangguan Rare. Diakses pada tahun 2020. Anemia Penyakit Kronik.
Klinik Cleveland. Diakses pada tahun 2020. Anemia Penyakit Kronik.