Pemeriksaan Fakta: Adakah Soy Benar-benar Bebas Gluten?

“Pada dasarnya, soya adalah makanan bebas gluten. Walau bagaimanapun, beberapa produk turunannya boleh diproses dengan bahan tambahan yang mengandungi gluten, seperti kicap dan daging tiruan yang terbuat dari soya. Jadi, penting untuk lebih berhati-hati dalam memilih. "

Jakarta - Peminat protein sayur tentu tidak asing dengan kacang soya. Kacang ini boleh diproses menjadi pelbagai makanan, seperti susu, tempe, tahu, kicap, dan banyak lagi. Oleh itu, persoalannya adalah, adakah benar bahawa kacang soya adalah makanan bebas gluten? Lihat fakta di bawah!

Sebilangan orang perlu mengelakkan makanan yang mengandungi gluten. Contohnya, pada orang dengan penyakit Celiac, di mana sistem imun menyerang sistem pencernaan ketika memakan makanan yang mengandungi gluten.

Baca juga: Hubungan Soya dengan Risiko Kanser Payudara

Soya adalah Makanan Bebas Gluten, tetapi…

Memetik dari halaman Yayasan Penyakit CeliacSoya biasa secara semula jadi bebas gluten, kerana ia tidak mengandungi tiga jenis gluten utama, iaitu gandum, rai (rai) dan barli (barli). Kacang ini adalah makanan tumbuhan berprotein tinggi yang baik untuk dimakan.

Tidak seperti kebanyakan sumber protein tumbuhan, soya adalah protein lengkap, yang bermaksud mengandungi sembilan asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh badan.

Sekiranya anda tidak mempunyai kepekaan atau alergi terhadap soya, kacang soya dan turunannya selamat untuk dimakan. Namun, itu tidak bermaksud bahawa semua produk soya bebas gluten. Beberapa makanan soya yang diproses dicampurkan dengan bahan yang mengandungi gluten.

Sebagai tambahan, pencemaran silang adalah risiko lain yang perlu dipertimbangkan ketika memilih makanan soya bebas gluten. Sekiranya soya disimpan atau dimasak dalam bekas atau kawasan yang sama dengan makanan yang mengandungi gluten, ia mungkin menjadi tidak selamat bagi mereka yang mempunyai penyakit Celiac atau kepekaan gluten.

Baca juga: 4 Khasiat Minum Susu Kedelai untuk Ibu Menyusu

Petua untuk Membeli Produk Soya

Walaupun soya umumnya bebas gluten, tetap penting untuk membaca label pemakanan pada makanan yang anda beli. Dengan mudah, anda boleh mencari produk yang mengandungi perkataan "bebas gluten" atau "bebas gluten"pada pembungkusan.

Walau bagaimanapun, jika anda ingin lebih selamat, membaca komposisi dan maklumat pemakanan pada bungkusan makanan boleh menjadi penyelesaian. Sekiranya ramuan seperti gandum, rai, atau barli disenaraikan dalam ramuan, anda harus mengelakkan membelinya jika anda menghidap penyakit Celiac.

Minyak kedelai umumnya selamat dan termasuk makanan bebas gluten, kerana hanya dibuat dari ekstrak kacang soya. Produk tauhu biasa juga bebas gluten. Namun, anda perlu memperhatikan komposisi produk tauhu yang ditambah dengan perasa.

Selain itu, beberapa makanan kedelai olahan yang juga perlu dipertimbangkan adalah:

  1. Daging tiruan yang diperbuat daripada Soya

Pemilik diet vegetarian pastinya tidak asing dengan produk daging tiruan yang diperbuat daripada soya. Jika anda mencari makanan bebas gluten, anda perlu berhati-hati dalam memilih produk daging tiruan.

Kerana, beberapa produk mungkin mengandungi bahan tambahan lain dari tepung yang terbuat dari gandum atau barli. Oleh itu, pastikan anda memeriksa ramuan sebelum membeli, OK?

Baca juga: Kebaikan Kedelai untuk Kesihatan Kanak-kanak

  1. Sos soya

Walaupun banyak produk soya bebas gluten, kicap tidak. Gandum adalah ramuan dalam hampir semua produk kicap. Sekiranya anda mencari alternatif bebas gluten, anda boleh mencuba sos tamari.

  1. Susu soya

Sebilangan besar produk susu soya tidak dibuat dengan campuran gandum, rai, atau barli. Walau bagaimanapun, beberapa produk mungkin menawarkan varian rasa dengan tambahan bahan yang mengandungi gluten. Jadi, periksa semula senarai ramuan sebelum membelinya, ok?

Itulah perbincangan mengenai soya yang mungkin bebas gluten, dan mungkin tidak. Walau bagaimanapun, mengenai keseluruhan bahan, anda pasti yakin bahawa soya adalah makanan bebas gluten.

Pemprosesan dengan bahan tambahan dan pencemaran silang inilah yang menjadikan produk soya mungkin mengandungi gluten. Sekiranya anda mengalami gejala atau keluhan kesihatan setelah memakan produk soya tertentu, gunakan aplikasi tersebut untuk membuat temu janji dengan doktor di hospital, ya.

Rujukan:
Yayasan Penyakit Celiac. Diakses pada tahun 2021. Sumber Gluten.
Hidup bersemangat. Diakses pada tahun 2021. Adakah Soy Bebas Gluten?