Ini adalah kaitan antara hipertensi dan penyakit jantung koronari

Jakarta - Dikenali sebagai pembunuh senyap Hipertensi adalah salah satu masalah kesihatan yang perlu diperhatikan. Sebabnya, gangguan ini tidak menyebabkan simptom pada penghidapnya, tetapi dapat menyebabkan kerosakan pada jantung, ginjal, saluran darah, mata, dan otak secara kekal dan berterusan. Malangnya, kebanyakan kes hipertensi tidak diketahui sebabnya.

Walaupun begitu, para pakar menganggap keadaan ini berlaku kerana gaya hidup dan diet yang tidak sihat. Walau bagaimanapun, tidak ada ubat yang dapat merawat hipertensi. Rawatan hanya bertujuan untuk menurunkan tekanan darah, hingga batas normal. Oleh itu, komplikasi dapat dicegah.

Pautan Hipertensi dengan Penyakit Jantung Koronari

Lalu, apa hubungan antara hipertensi dan penyakit jantung koronari? Hipertensi yang tidak terkawal boleh menyebabkan penyakit jantung, termasuk penyakit jantung koronari, pembesaran organ jantung, hingga keadaan kegagalan jantung. Inilah sebabnya mengapa hipertensi dianggap sebagai salah satu faktor risiko penting yang berkaitan dengan masalah kesihatan jantung.

Baca juga: Mempunyai Tekanan Darah Tinggi Boleh Menyebabkan Pleural Effusion

Bukan tanpa sebab, tekanan darah tinggi akan menyebabkan saluran darah yang membekalkan darah ke jantung atau arteri koronari mengalami aterosklerosis, yang merupakan keadaan ketika lemak menumpuk di dinding saluran darah, menyebabkan pembentukan plak.

Kemudian, plak akan membuat saluran darah koronari menjadi sempit, bahkan penyumbatan secara tiba-tiba boleh berlaku. Keadaan ini akan mengakibatkan aliran darah tersekat, sehingga pengambilan oksigen ke jantung akan berkurang. Pengambilan darah yang tidak memenuhi keperluan jantung akan membuat anda mengalami sakit dada, sesak nafas, irama jantung yang tidak teratur, pengsan, dan kematian mendadak.

Baca juga: Hipertensi semasa hamil boleh menyebabkan 6 komplikasi ini

Bukan hanya menyebabkan kerosakan pada arteri koronari, tekanan berlebihan pada saluran darah akan membuat jantung bekerja lebih keras untuk mengepam darah, sehingga dapat memenuhi keperluan pelbagai organ penting lain dalam tubuh. Keadaan ini akan mencetuskan penebalan otot jantung serta kehilangan keanjalan.

Berbeza dengan otot di lengan atau perut yang boleh menjadi lebih kuat, penebalan otot jantung sebenarnya akan menyebabkan penurunan fungsi, baik fungsi jantung untuk mengepam dan berehat untuk menampung darah. Akhirnya, anda dapat mengalami sesak nafas, pembengkakan hati dan kaki, keletihan yang mudah, gangguan pada irama jantung, hingga kematian mendadak.

Ini bermaksud, anda perlu memeriksa darah anda secara berkala, sehingga rawatan dapat dilakukan dengan segera jika anda dinyatakan mengalami hipertensi. Anda boleh mengemukakan soalan dan jawapan dengan doktor mengenai tekanan darah tinggi dan penyakit jantung koronari melalui aplikasi .

Baca juga: Orang yang menghidap hipertensi terdedah kepada pendarahan subconjunctival

Rawatan Hipertensi

Perubahan gaya hidup dapat membantu mengawal tekanan darah. Anda boleh bermula dengan bersenam secara teratur, memakan makanan berkhasiat, menghindari pengambilan makanan segera dan makanan berlemak berlebihan, mengelakkan merokok dan minum alkohol, menurunkan berat badan jika berpotensi mengalami kegemukan. Walaupun begitu, kadang-kadang ini sahaja tidak mencukupi, jadi doktor boleh membantu menetapkan ubat untuk mengawal tekanan darah.

Jangan lupa, atasi tekanan dengan sebaik mungkin, kerana tekanan adalah penyebab kebanyakan penyakit. Anda boleh melakukan aktiviti yang menyeronokkan, mendengar muzik, melakukan hobi, memasak, membaca buku, dan bersantai untuk mengurangkan tekanan.Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Tekanan Darah Tinggi (Hipertensi).
Institut Jantung Siloam. Diakses pada tahun 2020. Hipertensi dan Penyakit Jantung.