Jarang Menyikat Gigi Boleh Menjadi Penyebab Gingivitis?

, Jakarta - Gosok gigi yang kerap adalah salah satu faktor pencetus gingivitis, yang merupakan penyakit pada rongga mulut yang disebabkan oleh penumpukan plak. Penyakit ini tidak boleh dipandang ringan kerana boleh menyebabkan komplikasi. Penumpukan plak berlaku kerana sisa makanan yang tidak dibersihkan, sehingga menyebabkan pertumbuhan bakteria di gusi. Plak dan bakteria yang menumpuk adalah pencetus utama untuk gingivitis, alias gingivitis.

Gosok gigi dengan kerap adalah salah satu kaedah paling mudah untuk menjaga kebersihan mulut dan gigi. Rongga mulut dan gigi yang dijaga bersih akan mengelakkan penyakit, termasuk radang gusi. Sebaliknya, jarang menggosok gigi boleh menjadi penyebab serangan gingivitis.

Keradangan ini sering dicirikan oleh gejala seperti pembengkakan gusi, perubahan warna gusi menjadi merah gelap, pendarahan yang kerap, bau mulut, dan gusi yang berkerut. Malangnya, keadaan ini sering disedari terlambat kerana jarang menyebabkan kesakitan. Walaupun begitu, gingivitis adalah penyakit yang semestinya tidak boleh diabaikan.

Baca juga: Ini adalah penyebab radang gusi yang sering diabaikan

Mencegah Radang Gusi dengan Pembersihan Gigi Biasa

Mengabaikan keradangan yang berlaku pada gusi boleh menjadikan keadaan lebih teruk. Cara paling berkesan untuk mengatasi atau mencegah gangguan ini menyerang adalah dengan menggosok gigi secara berkala dua kali sehari, pada waktu pagi dan malam. Selain itu, anda juga disarankan untuk melakukan pemeriksaan dan pembersihan gigi secara berkala kepada doktor, sekurang-kurangnya setiap 6 bulan.

Penyebab utama gingivitis atau gingivitis adalah penumpukan plak pada gusi. Plak yang terkumpul terbentuk dari kumpulan bakteria yang tersisa dari makanan yang melekat pada permukaan gigi. Dalam keadaan ringan, plak biasanya akan dikeluarkan dengan menggosok gigi dengan kerap. Sebaliknya, plak gigi yang teruk mesti mendapat rawatan perubatan dan hanya boleh dibersihkan oleh doktor gigi. Keadaan ini boleh mempengaruhi sesiapa sahaja, tetapi ada beberapa kumpulan yang dikatakan lebih berisiko.

Risiko gingivitis dapat meningkat disebabkan oleh beberapa keadaan, seperti tidak menjaga kebersihan gigi, tabiat merokok, menggunakan gigi palsu yang tidak sesuai ukurannya, kekurangan nutrisi, dan menderita penyakit tertentu seperti diabetes. Penyakit ini juga rentan menyerang orang yang mempunyai sistem imun yang lemah, jangkitan kulat dan virus, perubahan hormon, faktor usia, dan kesan sampingan ubat ini.

Segera berjumpa doktor gigi sekiranya anda mengalami simptom penyakit ini. Atau anda boleh bertanya kepada doktor mengenai gingivitis dalam permohonannya . Doktor boleh dihubungi melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Dapatkan maklumat mengenai kesihatan pergigian dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Muat turun sekarang di App Store dan Google Play.

Baca juga: Keradangan gusi boleh menyebabkan jangkitan

Keadaan ini sama sekali tidak boleh diabaikan kerana boleh mencetuskan komplikasi. Terdapat beberapa komplikasi yang boleh terjadi jika gingivitis tidak segera dirawat, seperti:

  • Periodontitis

Gingivitis yang tidak segera dirawat berpotensi berkembang menjadi periodontitis, iaitu keradangan pada tisu penghubung di gusi dan tulang di sekitar gigi. Periodontitis boleh menyebabkan kehilangan atau kehilangan gigi.

Baca juga: Ketahui Gejala dan Cara Mengubati Periodontitis

  • Abses Gigi

Gingivitis yang diabaikan juga boleh menyebabkan abses gigi. Abses gigi berlaku kerana jangkitan pada gingiva atau tulang rahang.

  • Ulser

Ulser boleh menjadi salah satu komplikasi radang gusi. Keadaan ini berlaku kerana jangkitan bakteria yang menyebabkan lepuh pada gusi. Ulser juga boleh menyebabkan luka mendalam pada gusi.

  • Gingivitis berulang

Sekiranya tidak dirawat dengan betul, gingivitis boleh berulang. Apabila penyakit ini berulang, rawatan diperlukan dalam bentuk pemberian antibiotik dan plak pembersih penskalaan .