Langkah Mudah Mengatasi Sakit Belakang

Jakarta - Berdiri terlalu lama terutama ketika membawa beg yang terlalu berat boleh menyebabkan sakit belakang. Rasa sakit yang anda rasakan ketika anda mengalami sakit belakang pastinya boleh merosakkan rancangan percutian anda dan boleh sangat menyakitkan hati. Sakit belakang boleh menjadi tanda keletihan. Tetapi jika disertai dengan gejala lain, sakit belakang boleh menjadi tanda masalah pada tulang belakang anda.

Tetapi jika anda tiba-tiba merasa sakit belakang di tengah perjalanan anda, sebenarnya ada cara mudah yang boleh anda gunakan untuk melegakannya. Anda hanya memerlukan ketulan ais dan salap penahan sakit. Rawatan juga boleh dilakukan pada waktu rehat sebelum menuju ke destinasi seterusnya. Mahu tahu bagaimana?

Langkah awal

Apabila sakit belakang mula mengganggu anda, segera ambil ketulan ais yang mencukupi. Batu ais akan digunakan untuk memampatkan bahagian belakang sehingga rasa sakit mereda. Balut ketulan ais dengan kain bersih atau plastik. Kemudian letakkan ais di bahagian belakang yang sakit.

Semasa memampatkan, cuba lakukan urutan sederhana di bahagian belakang. Sekiranya anda merasa sukar, anda boleh meminta bantuan daripada keluarga atau orang terdekat anda untuk meletakkan ketulan ais di tempat yang menyakitkan. Biarkan kompres di punggung anda selama kira-kira 12 minit sambil terus mengurut.

Ketulan ais akan berfungsi dengan memberi sensasi sejuk pada kulit. Selsema sebenarnya bukan sahaja dapat menghilangkan rasa sakit, tetapi dapat mengurangkan keradangan pada otot dan tisu sekitarnya. Sekiranya tidak mencukupi, anda boleh terus membiarkan kiub ais memampatkan sekurang-kurangnya sehingga cair. Tetapi pastikan merehatkan kulit anda setiap 20 minit.

Langkah Kedua

Setelah menggunakan bungkus ais, sakit belakang juga dapat melegakan dengan menggunakan salap. Terdapat beberapa produk salap yang direka khas untuk menghilangkan rasa sakit di badan. Beberapa salap seperti ibuprofen atau acetaminophen sering diandalkan ketika kesakitan bermula. Ini menjadikan salap jenis ini sesuai untuk dibawa ke dalam kotak ubat yang diambil semasa bercuti.

Dalam beberapa kesakitan, terutama jika kekejangan yang terjadi tidak merobek ligamen, ia dapat dirawat melalui penggunaan salap. Namun, jika simptomnya semakin teruk dan membimbangkan, segera lakukan pemeriksaan menyeluruh untuk mengesan penyakit seawal mungkin.

Langkah ketiga

Beberapa pergerakan bulat dan rangsangan punggung yang lembut dapat dilakukan untuk meningkatkan imuniti punggung bawah. Pergerakan ini sebenarnya dapat melegakan dan mencegah kekejangan otot.

Untuk memulakan, berbaring di lantai, di tempat tidur atau di permukaan rata. Kemudian letakkan kedua-dua lengan ke bawah, tepat di sebelah badan. Kemudian ketatkan perut anda dan tekan perlahan ke belakang ke lantai. Pegang kedudukan ini selama 12 saat dan rehatkan punggung anda sebelum memulakan gerakan lagi.

Langkah keempat

Setelah menyelesaikan semua pergerakan di atas, kemudian teruskan dengan pergerakan baru. Pada langkah ini, cuba angkat kedua kaki dan lengan ke atas. Angkat segalanya setinggi mungkin dan tahan kedudukannya sebentar. Tetapi jangan terlalu memaksa dan berehat jika anda merasa memerlukannya.

Yang pasti, agar tetap sihat dan bebas dari sakit belakang, pastikan tidak memikul beban yang terlalu berat pada badan. Sediakan juga salap dan ubat lain yang diperlukan. Anda boleh menyelesaikan penyediaan ubat untuk cuti dengan membeli ubat dalam aplikasi .

Selain membeli ubat, anda juga boleh menghubungi doktor melalui Panggilan Video dan Suara dan Sembang. Mudah bukan? Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play.