Postur Tubuh Tinggi dan Tipis, Wanita Lebih Mudah Terhadap Endometriosis

, Jakarta - Endometriosis adalah gangguan yang agak menyakitkan, di mana tisu yang serupa dengan tisu yang melapisi bahagian dalam rahim tumbuh di rahim wanita. Endometriosis biasanya melibatkan ovari, tiub fallopio, dan tisu yang melapisi pelvis. Jarang, tisu endometrium dapat merebak di luar organ pelvis.

Dengan endometriosis, tisu seperti endometrium akan bertindak seperti tisu endometrium. Ia menebal, pecah, dan berdarah pada setiap kitaran haid. Tetapi, kerana tisu ini tidak dapat keluar dari badan, ia boleh terperangkap.

Baca juga: Ketahui 6 Fakta Mengenai Endometriosis

Postur tidak selalu menjadi penyebabnya

Penyelidikan menunjukkan bahawa wanita yang tinggi dan kurus lebih berisiko terkena endometriosis. Tidak semudah itu. Didapati bahawa wanita yang mempunyai indeks jisim badan (BMI) yang lebih tinggi pada masa kanak-kanak mempunyai risiko endometriosis yang lebih rendah daripada kanak-kanak perempuan yang kurus dan tinggi.

Ini menunjukkan bahawa petunjuk risiko dapat diambil pada usia yang lebih awal, yang dapat membantu mempercepat diagnosis. Dengan cara itu, rawatan dapat mula memperlambat pertumbuhan tisu endometrium. Para penyelidik mengatakan bahawa mereka mendapati bahawa gadis-gadis yang kurus dan lebih tinggi lebih berisiko untuk endometriosis.

Sama seperti yang telah dikatakan sebelumnya bahawa tidak semudah itu jika wanita tinggi dan kurus selalu mengalami endometriosis. Hubungan antara tinggi, berat badan, dan endometriosis lebih kompleks. Itu tidak bermakna anda kurus atau tinggi badan itulah yang membuat anda mengalami endometriosis.

Baca juga: Berpotensi Menyebabkan Kemandulan, Bagaimana Endometriosis dirawat?

Kerana endometriosis dengan sendirinya dengan menjadi penyakit sistemik cenderung menyebabkan fenotip tanpa lemak. Sebenarnya apa yang berlaku adalah sebaliknya. Sekiranya seseorang mempunyai endometriosis, dia akan cenderung kurus kerana endometriosis berfungsi secara sistematik.

Perhatikan Kesakitan Menstruasi

Wanita telah yakin bahawa tempoh haid yang menyakitkan adalah perkara biasa. Hanya saja wanita masih perlu memerhatikan tanda-tanda amaran bahawa rasa sakit yang dialami semasa haid mungkin lebih banyak daripada rasa sakit biasa.

Endometriosis cenderung bertambah buruk dengan kitaran haid, biasanya tidak bertindak balas terhadap agen anti-radang nonsteroid, dan cenderung mempunyai gejala kitaran lain sama ada gejala usus atau pundi kencing. Oleh itu, anda tidak perlu ragu untuk membincangkan masa yang menyakitkan dengan doktor anda melalui aplikasi tersebut .

Penting bagi remaja dan wanita muda untuk membincangkan masalah haid dengan doktor mereka. Melihat banyak wanita dengan endometriosis dan selalu berada dalam senarai kemungkinan diagnosis sebagai remaja atau wanita dewasa menggambarkan tempoh haid yang menyakitkan. Sebaliknya, endometriosis adalah penyakit yang memerlukan lebih banyak kajian.

Baca juga: 5 Petua Mengekalkan Diet untuk Penghidap Endometriosis

Kenali Gejala Endometriosis

Gejala utama endometriosis adalah sakit panggul, sering dikaitkan dengan tempoh haid. Walaupun banyak mengalami kekejangan semasa haid mereka, mereka yang mengalami endometriosis biasanya menggambarkan kesakitan haid yang jauh lebih teruk daripada biasa. Kesakitan juga boleh meningkat dari masa ke masa.

Tanda dan gejala endometriosis yang biasa termasuk:

  • Sakit haid. Kesakitan dan kekejangan pelvis mungkin bermula sebelum dan beberapa hari hingga haid. Anda juga mungkin mengalami sakit belakang dan perut bawah.

  • Sakit semasa persetubuhan. Kesakitan semasa atau selepas persetubuhan biasanya dikaitkan dengan endometriosis.

  • Sakit semasa buang air besar atau buang air kecil. Anda kemungkinan besar akan mengalami gejala ini semasa haid anda.

  • Pendarahan berlebihan. Anda mungkin mengalami haid yang berat sekali atau pendarahan antara satu sama lain.

  • Kemandulan. Kadang kala, endometriosis pertama kali didiagnosis pada wanita yang mencari rawatan untuk kemandulan.

Keparahan kesakitan anda tidak semestinya merupakan petunjuk yang boleh dipercayai mengenai tahap keadaannya. Anda boleh mengalami endometriosis ringan dengan kesakitan yang teruk, atau anda boleh mengalami endometriosis lanjut dengan kesakitan yang sedikit atau tidak.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Adakah Gadis-gadis yang Lebih Tinggi dan Lebih Tipis Benar-benar Mempunyai Risiko Endometriosis yang Lebih Tinggi?
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Endometriosis.