6 Perkara Yang Berlaku Otak Apabila Anda Mengalami Gangguan Ingatan

, Jakarta - Kerosakan ingatan sering dianggap sebagai penyakit orang tua yang dicirikan oleh ingatan yang berkurang. Sebenarnya, gangguan ingatan bukan sahaja memudahkan penderita untuk melupakan, tetapi juga menyukarkan penghidapnya untuk melaksanakan tugas harian. Ini berlaku kerana terdapat sejumlah perubahan pada otak ketika mengalami masalah ingatan.

Kerosakan ingatan adalah gangguan yang mempengaruhi kognitif, penaakulan, mengingat, membuat keputusan dan komunikasi. Gangguan ini lebih kerap berlaku pada orang tua sebagai sebahagian daripada proses penuaan. Namun, bukan hanya usia, gangguan ingatan juga disebabkan oleh banyak keadaan lain, trauma, penyalahgunaan zat, keturunan, penyempitan arteri yang memberikan aliran darah ke otak, penyakit kardiovaskular, dan lain-lain.

Perkara yang boleh berlaku pada otak kerana gangguan ingatan

Pelupa sederhana, seperti meletakkan cermin mata, dan sukar mengingat nama, tarikh, dan peristiwa boleh menjadi sebahagian daripada proses penuaan yang normal. Terdapat banyak proses memori, termasuk belajar maklumat baru, mengingat maklumat dan mengenali maklumat yang sudah diingat. Setiap proses ini boleh terganggu sehingga menyebabkan kealpaan.

Baca juga: Gangguan Ingatan Jangka Pendek dan Jangka Panjang, Apa Perbezaannya?

Walau bagaimanapun, jika kesukaran ingatan disertai dengan penurunan kemahiran menyelesaikan masalah, kesukaran bahasa, dan penurunan umum dalam kemahiran berfikir dan perubahan tingkah laku yang cukup parah untuk mengganggu aktiviti harian, anda mungkin mengalami gangguan ingatan.

Berikut adalah perkara yang boleh berlaku pada otak apabila anda mengalami gangguan ingatan:

1. Pelupa yang teruk

Orang yang mengalami masalah ingatan mungkin melupakan peristiwa baru-baru ini, mengulangi soalan yang sama dan kisah yang sama, kadang-kadang melupakan nama rakan rapat dan ahli keluarga, sering melupakan janji temu atau acara yang dirancang, dan sering salah tempat.

2. Masalah dalam Bahasa

Kerosakan ingatan juga menyebabkan seseorang mengalami masalah bahasa, seperti kesukaran mencari perkataan yang diinginkan, dan kesukaran memahami maklumat bertulis atau lisan.

3. Kehilangan Fokus

Orang yang mengalami masalah ingatan juga mudah terganggu dan perlu menulis nota untuk melakukan sesuatu, jika tidak, mereka akan lupa.

4. Kesukaran Melaksanakan Tugas Harian

Orang yang mengalami masalah ingatan juga tidak dapat melakukan tugas harian yang rumit, seperti membayar bil, minum ubat, membeli-belah dan memandu.

5. Berkurang Berkebolehan Menyelesaikan Masalah

Kerosakan ingatan juga mempengaruhi fungsi otak seseorang dalam pemikiran rasional dan penyelesaian masalah. Akhirnya, mereka akan bergantung pada orang lain (seperti pasangannya) untuk membuat keputusan atau menjawab soalan yang sebelumnya dapat mereka tangani dengan baik.

6. Bergantung pada Orang Lain dalam Tugas Penjagaan Diri

Dalam kes yang teruk, ingatan, bahasa, dan kognisi begitu rosak sehingga orang tidak dapat mengurus diri sendiri tanpa bantuan orang lain. Pesakit tidak boleh mandi, memakai pakaian yang sama berulang kali, sambil menegaskan bahawa mereka telah mandi atau memakai pakaian yang bersih.

Baca juga: Berhati-hati, ini adalah gejala awal pikun yang sering tidak disedari

Sekiranya anda atau orang terdekat anda mengalami perkara-perkara ini, segera berjumpa doktor untuk pemeriksaan dan rawatan. Kini, anda boleh mendapatkan rawatan dengan mudah tanpa perlu beratur dengan menggunakan aplikasi tersebut , kamu tahu. Buat temu janji dengan hospital pilihan anda melalui permohonan.

Walaupun gangguan ingatan tidak dapat diatasi, beberapa ubat dan terapi dapat meningkatkan kemampuan penderita untuk melakukan kegiatan sehari-hari. Selain itu, cara untuk menjaga kesehatan otak, Anda juga disarankan untuk menerapkan kehidupan yang sehat, seperti menjaga tekanan darah normal, kolesterol, dan gula darah, berhenti merokok dan minum alkohol berlebihan, makan makanan yang sihat, dan menguruskan tekanan dengan baik.

Baca juga: Mula menjadi pikun, adakah cara untuk tidak mudah lupa?

Rujukan:
Klinik Cleveland. Diakses pada tahun 2020. Masalah Ingatan: Apa itu Penuaan Normal dan Apa yang Tidak.
Institut Neurosains UC Gardner. Diakses pada tahun 2020. Memahami Gangguan Memori.
Jabatan Neurologi UF. Diakses pada tahun 2020. Gangguan Memori