Mengapa Penghidap Hipertensi Boleh Mengalami Mimisan?

, Jakarta - Sebenarnya mimisan bukanlah gejala atau akibat tekanan darah tinggi, alias hipertensi. Orang yang menghidap hipertensi mungkin mengalami mimisan, tetapi ini bukan penyebab atau penjelasan utama.

Menurut data kesihatan yang diterbitkan oleh Doktor keluarga.org Dikatakan bahawa beberapa mimisan berasal dari kapal besar yang terletak di bahagian belakang hidung. Mimisan jenis ini lebih biasa pada orang tua yang mempunyai tekanan darah tinggi. Maklumat lebih lanjut boleh dibaca di bawah!

Ketegangan Kapal Darah

Pendarahan dari hidung (epistaksis) adalah gejala tekanan darah tinggi dan boleh disebabkan oleh trauma atau jangkitan sinus. Bahagian dalam hidung ditutup dengan tisu lembap yang mempunyai bekalan saluran darah yang kaya di dekat permukaan. Apabila tisu rosak atau cedera, saluran darah ini cenderung berdarah.

Pendarahan hidung lebih kerap berlaku pada kanak-kanak dan orang tua yang darahnya memerlukan masa lebih lama untuk membeku. Pendarahan hidung yang teruk biasanya dikaitkan dengan masalah kesihatan seperti tekanan darah tinggi.

Baca juga: Makanan Mencetuskan Hipertensi Sekunder

Menurut Perkhidmatan Kesihatan Nasional, mimisan yang serius adalah petunjuk masalah kesihatan yang serius, termasuk tekanan darah tinggi dan pembekuan darah. Bagaimana ia berlaku? Ketegangan dan kerosakan akibat tekanan darah tinggi menyebabkan arteri koronari yang berfungsi untuk jantung menjadi perlahan dan menyempit, menyebabkan mereka bertambah. Apabila arteri mengeras dengan plak, gumpalan darah cenderung terbentuk yang boleh mengakibatkan serangan jantung.

Tekanan darah tinggi juga menjadikan kolesterol lebih cenderung disimpan di arteri, yang dari masa ke masa boleh menyebabkan penyempitan yang ketara, sehingga membatasi bekalan darah ke jantung.

Salah satu gejala hipertensi adalah pendarahan di hidung dan gejala ketara lain adalah degupan jantung yang tidak teratur, sakit kepala, pening, demam, penglihatan kabur, sakit perut, sakit dada, dan sesak nafas.

Perlu maklumat yang lebih lengkap mengenai hubungan antara hipertensi dan mimisan, tanya terus di . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Caranya, muat turun sahaja aplikasinya melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja.

Hipertensi Tidak Selalunya Menyebabkan Mimisan

Menurut The American Heart Association, mimisan tidak selalu dikaitkan dengan tekanan darah tinggi. Sebaiknya berjumpa doktor. Pelbagai gejala lain yang mungkin secara tidak langsung berkaitan dengan hipertensi sebenarnya adalah:

Baca juga: Gaya Hidup Sihat untuk Rawatan Hipertensi Sekunder

  1. Titik Darah di Mata

Tompok darah di mata (pendarahan subkonjungtiva) lebih kerap terjadi pada orang yang menghidap diabetes atau tekanan darah tinggi. Pakar mata perlu mengesan kerosakan pada saraf optik yang disebabkan oleh tekanan darah tinggi yang tidak dirawat.

  1. Pening

Pening tiba-tiba, kehilangan keseimbangan, atau koordinasi dan kesukaran berjalan adalah tanda amaran strok. Tekanan darah tinggi adalah faktor risiko utama strok.

Terdapat banyak mitos yang berkaitan dengan hipertensi. Ada juga yang mengatakan bahawa penghidap hipertensi biasanya akan mengalami simptom, seperti kegelisahan, berpeluh, sukar tidur, atau muka memerah.

Tetapi sebenarnya, tekanan darah tinggi lebih kerap tidak dapat dikesan. Kadang-kadang tidak ada gejala itulah sebabnya ia disebut " pembunuh senyap Oleh itu, sangat penting untuk diuji, terutamanya jika anda mempunyai faktor risiko.

Sekiranya anda cenderung untuk mengabaikan tekanan darah dan hanya menunggu gejala, kesihatan anda akan berisiko mendapat komplikasi yang lebih ketara.

Rujukan:

Express.co.uk. Diakses pada tahun 2020. Tekanan darah tinggi: Mengalami gejala yang tidak biasa di hidung anda boleh bererti tekanan darah tinggi.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Sakit hidung .
hati.org. Diakses pada tahun 2020. Apakah Gejala Tekanan Darah Tinggi?