Berhati-hati, ini adalah 4 tanda anda menghidap sindrom Quasimodo

, Jakarta - Gangguan mental cenderung dialami oleh sesiapa sahaja, tidak kira lelaki atau wanita, gangguan mental boleh menyerang sesiapa sahaja. Adanya gangguan mental boleh disebabkan oleh tabiat buruk yang mempengaruhi kesihatan mental, seperti kebiasaan mempunyai perasaan pesimis terhadap sesuatu, selalu merasa rendah diri, gaya hidup buruk seperti merokok atau minum alkohol, kurang tidur, kurang bersenam bahkan orang yang suka menahan diri.Emosi boleh menyebabkan gangguan mental.

Baca juga: 4 Gangguan Mental Yang Pelajar Berupaya Dialami

Gangguan mental yang dapat dialami oleh seseorang mempunyai banyak jenis, salah satunya adalah sindrom Quasimodo atau gangguan dysmorphic badan. Sindrom Quasimodo adalah gangguan mental yang dicirikan oleh kegelisahan yang berlebihan mengenai kekurangan atau kelemahan fizikal seseorang.

Orang dengan gangguan ini adalah orang yang mempunyai lingkungan umur 15 hingga 30 tahun. Penderita selalu merasa bahawa dia sangat buruk dan menghindari orang ramai kerana dia merasa malu dan bimbang dengan penampilannya. Ketahui apa simptom sindrom Quasimodo, iaitu:

1. Bercermin berulang-ulang

Seseorang yang mempunyai sindrom Quasimodo melakukan aktiviti cermin berulang kali. Ini kerana penghidapnya selalu merasa tidak enak dengan penampilannya sehingga timbul perasaan negatif dan kegelisahan yang berlebihan.

2. Menyembunyikan anggota badan yang dianggap tidak sempurna

Orang dengan sindrom Quasimodo lebih suka menyembunyikan anggota badan yang dianggap tidak sempurna. Biasanya terdapat beberapa bahagian badan yang sering dianggap tidak sempurna, seperti muka, hidung, rambut, payudara atau kulit badan.

3. Meminta Jaminan Orang Lain

Selain melihat berulang kali di cermin, biasanya orang dengan sindrom Quasimodo juga meminta orang lain dan meminta jaminan bahawa penampilan mereka baik-baik saja. Kadang-kadang orang dengan sindrom Quasimodo juga bertanya kepada orang lain sama ada kelemahan mereka dapat disembunyikan dengan baik atau tidak.

4. Berusaha Berlebihan untuk Mencapai Penampilan yang Diinginkan

Ketika orang dengan sindrom Quasimodo merasa cemas dengan penampilan mereka yang dianggap terlalu gemuk, penghidapnya melakukan senaman berlebihan untuk mendapatkan hasil yang diinginkannya. Walaupun senaman berlebihan boleh memberi kesan buruk kepada kesihatan.

Baca juga: Apakah Gangguan Keperibadian Narsisistik?

Ketahui Punca Sindrom Quasimodo

Punca sebenar sindrom Quasimodo tidak diketahui. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa keadaan yang menjadikan seseorang lebih rentan terhadap sindrom Quasimodo, seperti:

1. Faktor Genetik

Seseorang yang mempunyai sejarah keluarga sindrom Quasimodo cenderung mengalami keadaan yang sama.

2. Persekitaran

Pertimbangan negatif dari persekitaran terhadap imej seseorang boleh memberi kesan negatif, menyebabkan seseorang mengalami kegelisahan berlebihan terhadap penampilan diri.

3. Kelainan Struktur Otak

Seseorang dengan kelainan struktur otak boleh menyebabkan seseorang mengalami sindrom Quasimodo.

Diagnosis dan Rawatan Sindrom Quasimodo

Sindrom Quasimodo dapat disahkan dengan melakukan beberapa tahap pemeriksaan, seperti penilaian psikologi orang dengan sindrom Quasimodo. Setelah mengetahui penyebabnya, orang dengan sindrom Quasimodo dirawat dengan terapi perilaku kognitif dan ubat-ubatan.

Terapi tingkah laku kognitif memberi tumpuan kepada peningkatan keyakinan diri penderita dan memupuk imej diri yang baik. Dengan cara itu, perlahan-lahan sindrom ini dapat diatasi.

Keluarga harus selalu memberikan sokongan dan perhatian kepada seseorang yang mengalami keadaan ini. Semangat dari dalam juga membantu saudara-mara walaupun keadaan ini. Pengendalian yang betul dapat meminimumkan risiko sehingga rawatan dapat dijalankan dengan lebih cepat. Anda boleh memilih doktor di hospital yang tepat mengikut keperluan anda melalui aplikasi . Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

Baca juga: 4 Gangguan Mental Yang Berlaku Tanpa Tahu