Hati-hati, 5 perkara ini boleh menyebabkan penyakit jantung pada usia muda

Jakarta - Ingin tahu betapa seriusnya penyakit jantung di negara kita? Menurut data Kementerian Kesehatan, penyakit jantung adalah penyebab kematian kedua paling umum di Indonesia (berdasarkan Sistem Pendaftaran Sampel).

Penyakit jantung bukan hanya masalah kesihatan, kini penyakit ini juga menyebabkan kerugian kewangan yang besar. Data BPJS menunjukkan kenaikan kos kesihatan untuk penyakit jantung dari tahun ke tahun.

Bercakap mengenai penyakit jantung, ada satu perkara yang tidak boleh kita lupakan. Nampaknya, penyakit jantung bukanlah monopoli orang tua kerana kelemahan dan penebalan otot jantung. Kerana sebenarnya, banyak orang pada usia muda atau produktif yang harus menghadapi penyakit jantung.

Persoalannya, apakah faktor risiko atau penyebab penyakit jantung pada usia muda?

Baca juga: Hati-hati, jantung koronari boleh menurun pada kanak-kanak!

1. Kolesterol Tinggi

Penyebab penyakit jantung pada usia muda juga dapat disebabkan oleh kebiasaan makan makanan yang mengandung lemak jenuh tinggi. Makanan ini dapat meningkatkan kadar lemak jahat (LDL) dalam badan. Risiko akan meningkat sekiranya kebiasaan ini diadopsi sejak kecil hingga dewasa.

Menurut pakar di American Heart Association, kolesterol LDL dianggap kolesterol "buruk", kerana ia menyumbang kepada penumpukan lemak di arteri (aterosklerosis). Keadaan ini dapat menyempitkan arteri. Ingin mengetahui akibatnya? Keadaan ini dapat meningkatkan risiko serangan jantung, strok, dan penyakit arteri perifer.

2. Menghidap Hipertensi

Sekarang tidak sedikit orang pada usia muda yang secara sedar atau tidak menerapkan gaya hidup yang tidak sihat. Contohnya, pengambilan alkohol yang kerap, makanan masin, tabiat merokok, dan malas untuk bersenam. Perkara seperti ini yang akan mencetuskan hipertensi kepada penyakit jantung.

Anda tahu, apa hubungan antara hipertensi dan penyakit jantung pada usia muda? Tekanan darah tinggi yang tidak diperiksa dari masa ke masa akan merosakkan saluran darah. Lama-kelamaan hipertensi akan menyebabkan pengerasan dan penebalan arteri dinding saluran darah (aterosklerosis).

Nah, aterosklerosis akhirnya dapat meningkatkan risiko penyakit jantung koronari akibat penyempitan darah akibat penumpukan plak. Dalam kes yang jarang berlaku, kerosakan atau penyempitan arteri koronari ini juga boleh berlaku pada emboli arteri, aneurisma, dan pembedahan aorta.

Bukan hanya itu, menurut National Institutes of Health - MedlinePlus, hipertensi juga boleh mencetuskan keadaan yang lebih serius. Contohnya, serangan jantung, kegagalan jantung, dan strok. Itu menakutkan, bukan?

Baca Juga: Inilah yang dimaksudkan dengan penyakit jantung koronari

3. Gaya Hidup Tidak Sedap

Gaya hidup yang tidak aktif atau gaya hidup yang tidak aktif secara fizikal, juga merupakan penyebab penyakit jantung pada usia muda. Mahu bukti? Lihat kajian di Institut Kesihatan Nasional Perpustakaan Perubatan Nasional AS, yang bertajuk "Perilaku Sedent Meningkatkan Risiko Kematian Penyakit Kardiovaskular pada Lelaki".

Hasil kajian mengatakan bahawa lelaki yang memandu lebih dari 10 jam / minggu atau aktiviti serupa (terlalu banyak duduk, atau tidak aktif secara fizikal) lebih dari 23 jam / minggu mempunyai risiko 82% dan 64 peratus lebih besar untuk mati akibat penyakit ini penyakit kardiovaskular.

4. Merokok dan Pengambilan Alkohol

Selain tiga perkara di atas, penyebab penyakit jantung pada usia muda juga boleh disebabkan oleh merokok dan pengambilan alkohol. Menurut banyak kajian, kedua-duanya dapat meningkatkan penyakit jantung. Merokok boleh merosakkan lapisan arteri, menebalkan arteri dan meningkatkan penumpukan lemak dan plak. Keadaan ini kemudiannya dapat menyekat aliran darah di sepanjang arteri

Pengambilan alkohol yang berlebihan juga harus diperhatikan. Kebiasaan yang salah ini boleh merosakkan hati, meningkatkan risiko hipertensi, serangan jantung, dan kegagalan jantung.

Baca juga: Berhenti Merokok, Penyakit Jantung Koronari mengintai!

5. Obesiti

Selalunya mengambil makanan ringan, makan bahagian berlebihan, dan malas bersenam? Hmm, bagi anda yang masih melakukan tabiat di atas, rasanya anda perlu risau. Sebabnya, tabiat di atas boleh mencetuskan kegemukan, untuk meningkatkan risiko penyakit jantung pada usia muda. Nah, bagaimana boleh?

Menurut pakar di Penn Medicine - University of Pennsylvania, ada tiga perkara yang boleh mengaitkan kegemukan dengan penyakit jantung. Pertama, peningkatan kolesterol. Obesiti boleh mencetuskan peningkatan kolesterol jahat dan trigliserida.

Kedua, kegemukan boleh mencetuskan tekanan darah tinggi. Seperti yang dijelaskan di atas, hipertensi boleh mencetuskan pelbagai penyakit kardiovaskular. Ketiga, kegemukan dapat meningkatkan risiko diabetes. Menurut pakar di American Heart Association, sekurang-kurangnya 68 peratus orang berusia lebih 65 tahun yang menghidap diabetes juga menghidap penyakit jantung.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai penyakit jantung pada usia? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui permohonan. Melalui ciri Sembang dan Panggilan Suara / Video, anda boleh berbual dengan doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Persatuan Jantung Amerika - Penyakit Arteri Koronari - Penyakit Jantung Koronari.
Kementerian Kesihatan - Sihat Negara Saya. Diakses pada bulan Januari 2020. Penyakit Jantung adalah Penyebab Kematian ke-2 di Indonesia.
Institut Kesihatan Nasional - MedlinePlus. Diakses Januari 2020. Memahami penyakit kardiovaskular.
Perubatan Penn - Universiti Pennsylvania. Diakses pada Januari 2020. Obesiti Tiga Cara Menyumbang Penyakit Jantung.
Perpustakaan Perubatan Nasional AS Institut Kesihatan Nasional. Diakses pada Januari 2020. Tingkah Laku Sedent Meningkatkan Risiko Kematian Penyakit Kardiovaskular pada Lelaki.