Petua Manikur Selamat untuk Mencegah Keadaan Paronychia

, Jakarta - Paronychia adalah keadaan yang berlaku akibat jangkitan di sekitar kuku kaki atau kuku jari kaki. Umumnya, penyakit yang juga dikenali sebagai kuku jari kaki ke dalam disebabkan oleh bakteria. Selain itu, paronychia juga boleh berlaku kerana jangkitan kulat. Ternyata cara yang salah untuk merawat kuku, alias manicure, juga boleh menjadi salah satu penyebab paronychia, anda tahu!

Pada dasarnya, paronychia terbahagi kepada dua, iaitu paronychia akut dan paronychia kronik. Paronychia akut biasanya berlaku secara tiba-tiba dan berkembang dengan cepat, sedangkan paronychia kronik menyerang secara beransur-ansur dan berlangsung lama. Paronychia boleh berlaku di kawasan kuku jari kaki, kuku kaki, merebak di bawah kulit.

Gejala umum keadaan ini adalah penampilan bengkak dan kemerahan jari di sekitar kuku dan akan menyakitkan apabila disentuh. Dalam kes yang jarang berlaku, kuku kaki yang tumbuh ke dalam atau paronychia boleh menyebabkan pembentukan abses, atau kumpulan nanah. Gejala yang muncul biasanya sama antara paronychia akut dan paronychia kronik. Gangguan ini biasanya muncul kerana jangkitan bakteria Staphylococcus aureus yang memasuki kulit kuku yang rosak.

Baca juga: Ketahui Rawatan Pertama untuk Mengatasi Paronychia

Terdapat beberapa faktor yang boleh meningkatkan risiko paronychia, termasuk aktiviti harian, kerja, dan luka pada kulit atau jari. Sebabnya, kulit yang terbuka dan mempunyai luka, boleh menyebabkan kuman memasuki lapisan di dalamnya dengan lebih mudah. Dan ternyata, kebiasaan manikur yang salah boleh menjadi salah satu penyebab kulit di sekitar kuku cedera dan meningkatkan risiko paronychia.

Selain teknik manikur yang buruk, kuku kaki yang tumbuh ke dalam juga dapat disebabkan oleh kebiasaan menggigit kuku, kerosakan pada kuku akibat penyakit, seperti eksim atau dermatitis kontak, dan kebiasaan memakai kuku buatan untuk waktu yang lama. Ini boleh menyebabkan kuku menjadi lembap dan terdedah kepada jangkitan.

Baca juga: Berhati-hati, ini adalah 5 gejala paronychia

Cegah Paronychia dengan Teknik Manicure yang Baik

Melakukan penjagaan kuku alias manicure adalah perkara yang baik dan berguna untuk mencantikkan kuku. Tetapi berhati-hatilah, teknik manikur yang salah sebenarnya boleh mencetuskan masalah, salah satunya menyebabkan paronychia. Cara terbaik untuk mencegahnya adalah dengan menggunakan kaedah manikur yang baik, iaitu tidak memotong kutikula semasa melakukan rawatan.

Kutikula adalah lapisan kulit yang tepat di pangkal kuku. Memotong bahagian ini hanya akan meningkatkan risiko jangkitan. Kutikula sering disebut sebagai tempat tidur kuku dan terletak di jalur pertumbuhan kuku. Kutikula berfungsi sebagai penghalang pelindung, dan menjaga bahagian ini sihat penting untuk meningkatkan keindahan kuku.

Paronychia adalah salah satu jenis jangkitan yang boleh berlaku jika kutikula dipotong. Keadaan ini dapat berlanjutan dalam jangka masa yang lama dan bertambah buruk jika tidak dirawat dengan segera. Terdapat beberapa cara yang dapat dilakukan untuk mencegah keadaan ini, bermula dari selalu memakai sarung tangan getah ketika bersentuhan dengan air, mengelakkan memakai kuku buatan untuk waktu yang lama, tidak menggigit kuku, mengelakkan memotong kuku terlalu pendek, dan tidak memotong kutikula kuku semasa melakukan rawatan.

Baca juga: Pastikan kuku anda bersih, ini adalah perbezaan antara paronychia kronik dan paronychia akut

Mempunyai masalah kesihatan dan memerlukan nasihat pakar? Tanya doktor di aplikasi hanya! Anda boleh menghubungi doktor dengan mudah pada bila-bila masa melalui Panggilan Video dan Suara dan Sembang . Dapatkan maklumat kesihatan, petua hidup sihat, dan cadangan untuk membeli ubat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!