Inilah cara untuk menghilangkan rasa tidak selamat kerana anda telah ditipu

, Jakarta - Mempunyai hubungan romantis bukanlah perkara yang mudah, terutama jika hubungan itu terikat dengan janji suci perkahwinan. Perlu banyak pengorbanan untuk kekal dalam hubungan yang harmoni. Selalunya, perpecahan perkahwinan berlaku kerana salah satu pasangannya tidak setia, atau berselingkuh. Apa pun jalan penyelesaiannya, sama ada memutuskan untuk bercerai atau berkumpul semula, ia tetap memberi kesan sampingan kepada pihak yang ditipu.

Hampir semua orang bersetuju bahawa perselingkuhan adalah peristiwa paling trauma dalam hubungan. Perisa tidak selamat muncul sebagai reaksi dari rasa takut kehilangan pasangan atau takut perkara buruk berlaku lagi. Ketakutan ini adalah punca kegelisahan dan membawa kepada semua jenis tindakan, kerana pasangan yang cedera berusaha memastikan hubungannya terjamin.

Baca juga: Menipu Pasangan, Meninggalkan atau Memperbaiki Hubungan?

Mengapa Kegelisahan Berlaku Selepas Menipu?

Keresahan selepas perselingkuhan sangat biasa kerana hubungan emosi yang kuat berlaku ketika pasangan jatuh cinta. Seseorang tertarik dengan pasangannya baik secara fizikal dan emosi dan ikatan yang kuat terjalin. Ikatan manusia telah berkembang sejak awal zaman. Pada zaman primitif, ikatan antara manusia dibentuk untuk memastikan kumpulan lebih selamat daripada pemangsa. Kemudian, manusia menjadi terikat dengan individu yang istimewa.

Kadang kala, pasangan yang terluka tidak tahu mengapa kegelisahan itu berterusan. Pasangan yang cedera mungkin berusaha pulih dari perselingkuhan, tetapi mereka masih mempunyai dorongan kuat untuk mencari tanda-tanda "bahaya" pada hubungan itu. Oleh itu, ketakutan yang berlebihan inilah yang menyebabkan kegelisahan yang berlebihan.

Penting untuk mengetahui bahawa kegelisahan pihak yang cedera menghalang pemulihan daripada pergaduhan yang kerap, atau satu pasangan merasa terkawal dan selalu dipersoalkan. Pasangan yang cedera kemudian mungkin mendapati pasangan itu bertahan dan tidak jujur ​​dan tindak balas itu mencetuskan ketakutan bahawa ada sesuatu yang disembunyikan.

Sekiranya ini berlaku, pasangan mesti berjuang untuk mengatasi kegelisahan yang berlaku. Lagipun, kegelisahan tidak menyenangkan dan sering disalahpahami. Oleh itu, ia akan membantu memahami lebih banyak tentang sifat kegelisahan itu sendiri supaya anda dan pasangan dapat bekerjasama dalam mengatasinya dan bukannya saling bertengkar.

Baca juga: Inilah sebab lelaki menipu menurut sains

Langkah-Langkah Mengatasi Ketidakamanan Selepas Kafir

Reaksi kegelisahan berbeza mengikut individu. Ada yang mengalami gejala ringan hingga sangat teruk. Bermula dari peningkatan degupan jantung, pernafasan yang cepat, fikiran yang huru-hara hingga kesukaran untuk fokus, kesukaran untuk tidur, ketidakselesaan perut, sakit dada, keletihan, hingga perasaan gelisah. Bagi sesetengah orang, kegelisahan juga boleh menyebabkan serangan panik.

Terdapat beberapa cara rawatan diri untuk mengatasi masalah kecemasan, termasuk:

  • Makan dengan sihat, elakkan gula, kafein dan alkohol berlebihan, yang mencetuskan kegelisahan;

  • Pelajari senaman pernafasan untuk membantu badan anda merasa selamat (yang seterusnya, akan membantu otak anda belajar untuk berehat);

  • Senaman bermanfaat bagi banyak orang untuk mengurangkan kegelisahan;

  • Usahakan untuk tidur lena, walaupun ini mungkin lebih sukar setelah berselingkuh;

Dalam beberapa kes, kaunseling dan / atau ubat adalah komponen penting dalam menangani kegelisahan setelah berselingkuh. Terutama jika kegelisahan telah mengganggu kesihatan dan aktiviti harian.

Anda boleh membincangkan masalah ini dengan ahli psikologi di untuk mendapatkan pertolongan terlebih dahulu. Sekiranya kegelisahan menjadi semakin sukar dikawal, lebih baik segera berjanji temu dengan psikologi atau psikiatri di hospital terdekat untuk mendapatkan rawatan yang sesuai.

Baca juga: 4 Aktiviti Yang Boleh Mengurangkan Kegelisahan Berlebihan

Namun, ingatlah bahawa kegelisahan ini akan hilang sekiranya pasangan anda bekerjasama untuk membuat sesuatu yang betul. Oleh itu, pastikan anda dan pasangan saling terbuka sehingga mereka dapat saling membantu.

Rujukan:
Perkhidmatan Kaunseling Kehidupan yang Damai. Diakses pada tahun 2020. Berurusan dengan Kegelisahan Setelah Berselingkuh: Bilakah Ia Akan Lebih Baik?
perkahwinan.com. Diakses pada tahun 2020. Cara Mengatasi Keresahan Setelah Selingkuh Suami.