Lihat 7 rahsia kecantikan wanita Mesir

Jakarta - Anda pasti biasa dengan nama Cleopatra, Ratu Mesir yang sangat terkenal dengan kecantikannya yang tiada tandingannya. Sudah tentu, banyak wanita ingin kelihatan cantik dan memukau seperti ratu. Salah satu rahsia umum yang dilakukan Cleopatra adalah selalu mandi susu untuk memastikan kulitnya licin. Namun, bukan hanya itu, terdapat lebih banyak rahsia kecantikan a la Cleopatra dan wanita Mesir lain yang boleh anda tiru.

  1. Minyak badam

Sentiasa kelihatan muda. Ini adalah pemikiran pertama ketika melihat wanita Mesir. Sudah tentu, ini adalah keinginan setiap wanita di seluruh pelosok dunia. Ternyata, ia tidak begitu sukar. Sebenarnya, anda tidak memerlukan banyak wang untuk kelihatan muda. Hanya gunakan minyak badam.

Kandungan antioksidan tinggi dari minyak badam membantu menyuburkan dan menegangkan kulit. Tidak menghairankan bahawa wanita Mesir menggunakannya sebagai pelembap kulit semula jadi. Belum lagi aroma minyak badam yang dapat menimbulkan rasa santai dan menenangkan.

  1. Sayang

Bukan hanya baik untuk kesihatan tubuh, madu juga diketahui sangat berkhasiat untuk menyokong kecantikan kulit. Ratu Cleopatra biasa menggunakan madu dan mencampurkannya dengan kuman gandum untuk membuat topeng kulit. Tidak hairanlah kulit ratu kelihatan begitu halus dan berseri.

Baca juga: Lihat 3 rahsia kecantikan wanita India

  1. Minyak kelapa

Bukan hanya kulit badan dan wajah, wanita Mesir juga selalu menjaga kecantikan rambut mereka. Tahukah anda bahawa wanita Mesir menggunakan minyak kelapa untuk menjadikan rambutnya kelihatan tebal, sihat, dan berkilau? Di Mesir, penggunaan minyak kelapa digabungkan dengan mentega shea ternyata bukan lagi rahsia, kamu tahu . Kedua-dua ramuan ini sangat baik untuk gel rambut dan telah digunakan secara turun temurun.

  1. Tumbuhan Ocher

Rahsia kecantikan wanita Mesir yang lain adalah Gincu yang mereka gunakan. Tumbuhan Ocher, inilah yang biasa digunakan untuk lip gloss. Tumbuhan yang tumbuh di kawasan padang pasir ini akan mengeluarkan gabungan warna merah dan oren yang begitu indah. Sebelum digunakan, tanaman oker mesti dicampurkan dengan air. Bukan hanya untuk Gincu , tanaman ini juga digunakan untuk pemerah pipi, kamu tahu!

  1. Fenugreek

Nama bahan ini masih terdengar asing di telinga, tetapi di Mesir, bahan semula jadi telah lama digunakan. Fenugreek adalah sejenis ramuan herba kaya yang sangat berkhasiat untuk kecantikan kulit dan rambut. Penggunaan bahan semula jadi ini diduga mampu menjadikan kulit licin dan bercahaya.

  1. Kopi

Bukan hanya untuk dimakan, wanita Mesir menggunakan kopi untuk menyokong kecantikan kulit mereka, terutama kulit wajah. Caranya adalah dengan membuat topeng kopi. Manfaat kopi untuk menjadikan kulit wajah lebih bersih dan lembut tidak dapat diragukan. Ia juga sangat senang dibuat. Hanya campurkan tiga sudu kopi bubuk dengan satu sudu madu dan minyak kelapa. Kemudian, lap secara merata ke seluruh wajah.

Baca juga: Rahsia Kulit Cantik dengan Kopi

  1. Lidah Buaya

Terakhir adalah lidah buaya, bahan semula jadi yang paling banyak digunakan untuk menyokong kecantikan kulit dan rambut. Bukan hanya itu, Ratu Cleopatra juga sering menggunakan bahan semula jadi ini untuk menghilangkan luka bakar, malah memakannya untuk memperbaiki pencernaan. Inilah sebabnya mengapa ratu kelihatan cantik dan sihat sepanjang masa.

Itulah rahsia kecantikan wanita Mesir yang boleh anda cuba. Menjadikan kulit cantik dan bersinar tidak semestinya mahal. Terdapat banyak bahan semula jadi yang boleh anda gunakan untuk menjaga kesihatan kulit dan rambut anda. Sekiranya anda mempunyai masalah kesihatan, baik kulit dan rambut, tanyakan terus kepada doktor melalui permohonan tersebut , ayuh! Ini percuma, sungguh, anda hanya perlukan muat turun permohonan pada telefon anda dan pilih Tanya perkhidmatan Doktor. Ia mudah, bukan?