5 Gejala Sindrom Usus Kerengsaan

, Jakarta - Gangguan pencernaan umumnya berkaitan dengan makanan yang dimakan. Salah satu gangguan yang boleh berlaku dalam pencernaan anda adalah sindrom iritasi usus. Tidak sedikit orang yang sukar mengenalinya, kerana gejalanya serupa dengan gangguan pencernaan yang lain.

Gangguan yang menyerang usus adalah keadaan yang boleh berkembang menjadi kronik. Penyakit ini boleh berulang dan membuat perut terasa tidak selesa. Selain itu, banyak orang juga merasa diri mereka mengalami cirit-birit biasa ketika mengalami masalah pencernaan. Oleh itu, anda harus mengetahui simptom yang disebabkan oleh sindrom iritasi usus.

Baca juga: Kemurungan Boleh Meningkatkan Risiko Sindrom Usus Gatal

Gejala Sindrom Usus Kerengsaan

Sindrom iritasi usus adalah gangguan yang mempengaruhi usus besar. Penyakit ini boleh menyebabkan perubahan pada frekuensi atau pergerakan usus dan menyebabkan sakit di bahagian bawah perut. Gangguan pencernaan boleh disebabkan oleh diet, tekanan, dan bakteria usus yang tidak normal.

Gejala sindrom iritasi usus juga boleh berbeza-beza dari orang ke orang. Gejala bergantung kepada keparahan keradangan dan lokasi di mana ia berlaku. Selain itu, gejala yang timbul boleh berkisar dari ringan hingga parah.

Oleh itu, jika anda mengalami gejala sindrom iritasi usus, lebih baik segera mendapatkan rawatan. Ini kerana ia boleh menyebabkan rasa tidak selesa dan mengganggu aktiviti. Sekiranya anda ingin mengesahkan gangguan ini, doktor dari sedia menolong anda.

Berikut adalah beberapa gejala yang timbul apabila seseorang mengalami sindrom iritasi usus:

  1. Sakit dan Kekejangan Perut

Gejala pertama sindrom iritasi usus adalah sakit dan kekejangan di perut. Keadaan ini adalah gejala yang paling biasa dan merupakan faktor utama dalam mendiagnosis gangguan pencernaan ini. Rasa sakit dapat dikurangkan setelah buang air besar.

Di dalam tubuh setiap orang, usus dan otak bekerjasama untuk mengawal pencernaan. Proses ini berlaku melalui hormon, saraf, dan isyarat yang dikeluarkan oleh bakteria baik di usus anda. Apabila mengalami sindrom iritasi usus, ketiga perkara ini akan terganggu, menyebabkan kerengsaan dan kesakitan pada otot di saluran pencernaan.

  1. Cirit-birit

Gejala lain yang biasa berlaku apabila seseorang mengalami sindrom iritasi usus adalah cirit-birit. Ini boleh berlaku pada sepertiga dari jumlah orang yang menderita gangguan pencernaan. Selain itu, peralihan usus yang cepat juga boleh menyebabkan desakan buang air besar secara tiba-tiba. Najis yang keluar dari cirit-birit ini cenderung berair dan mengandungi lendir.

Baca juga: 5 Rawatan untuk sindrom usus yang mudah marah

  1. Sembelit

Sembelit juga boleh menjadi gejala sindrom iritasi usus. Gejala ini boleh berlaku pada sekitar 50 peratus orang yang mengalami sindrom ini. Ini disebabkan oleh gangguan komunikasi antara otak dan usus, sehingga waktu transit tinja dipercepat atau dipercepat. Pada akhirnya, usus menyerap lebih banyak air dari najis dan menyukarkannya.

  1. Perubahan Pergerakan Usus

Sindrom usus yang merengsa juga boleh menyebabkan perubahan dalam pergerakan usus. Ini berlaku kerana najis bergerak perlahan di dalam usus kerana dehidrasi. Najis di usus bergerak perlahan menjadi kering kerana cecair terus diserap oleh usus. Akhirnya, najis menjadi keras dan menjadikan sembelit bertambah teruk.

Baca juga: Berhati-hatilah dengan 5 Punca Sindrom Usus Gatal

  1. Kembung

Gangguan yang berlaku di usus boleh menyebabkan lebih banyak pengeluaran gas di dalam usus. Akibatnya, perut anda menjadi kembung dan menyebabkan rasa tidak selesa. Perut kembung dianggap salah satu gejala yang paling mengganggu ketika penyakit ini berlaku.