Untuk Sentiasa Tepat Waktu, Ikuti 6 Tabiat Ini

, Jakarta - Dalam era sibuk ini, adakah anda pernah tepat pada masanya ? Mungkin sebilangan orang jarang sekali tepat pada waktunya dan ini sangat dikesali. Bagi seseorang yang tepat pada masanya , menunggu rakan yang terlambat atau jadual yang sudah dijadualkan adalah sesuatu yang menjengkelkan dan sangat menjengkelkan. Terutama jika penantian terlambat lebih dari setengah jam. Sudah tentu ia akan membuat orang yang menunggu untuk kecewa.

Sebenarnya ada cara yang boleh diterapkan untuk selalu tepat pada masanya . Mengatasi penundaan adalah mengenai menangani dua perkara: mengubah sikap tentang apa artinya terlambat dan menerapkan trik mudah untuk mengalahkan masa. Inilah cara yang boleh anda lakukan untuk kembali tepat waktu:

1. Membina Mindset, Menjadi Lambat Adalah Kesalahan

Kelewatan adalah 100 peratus kesalahan pelakunya. Dalam dunia moden masa kini, halangan dan gangguan selalu timbul. Namun, anda sebenarnya tidak boleh selalu menyalahkan keadaan sebagai penyebab kelewatan. Kerana kemungkinan buruk yang berlaku dapat dijangkakan dari awal jika anda tepat waktu dari awal.

Baca juga: Ini adalah Masa yang tepat untuk menghabiskan masa di Media Sosial setiap hari

2. Hormati Masa Orang Lain

Di dunia ini, bukan sahaja minat anda, tetapi kepentingan orang lain juga. Anda juga mesti menghormati masa orang lain jika masa anda juga harus dihormati. Membuat seseorang menunggu lama tidaklah sopan. Dengan terlambat, ia menyampaikan mesej bahawa apa sahaja yang anda lakukan lebih penting daripada orang yang menunggu. Dengan terlambat, anda juga memberi gambaran bahawa masa anda lebih penting daripada masa orang lain.

3. Kenalpasti Masa Yang Diperlukan

Orang yang sering terlambat cenderung untuk merancang lebih awal, yang bermaksud mereka kira-kira berapa lama masa yang diperlukan untuk melakukan sesuatu, memilih waktu dan bertindak sewenang-wenangnya, dan bertujuan untuk menyelesaikannya dalam masa yang ditentukan sendiri. Kaedah ini sebenarnya adalah sumber masalah. Melihat apa yang akan datang boleh menjadi sangat kabur, terutamanya jika anda seorang yang terlambat dan selalu memandang rendah masa yang anda ada.

Adalah idea yang baik untuk mengenal pasti masa yang anda perlukan untuk menyiapkan, kemudian mengurangkan masa yang diperlukan untuk melakukan setiap tugas dalam senarai, sehingga anda akan sampai pada titik permulaan yang tepat. Mengekalkan tarikh akhir di barisan hadapan akan memberi anda berat badan sebagai sesuatu yang harus anda patuhi. Bersikap realistik dengan jadual anda.

Baca juga: Ketahui Masa yang Tepat untuk Berjumpa dengan Pakar Pemakanan

4. Tugas Kompleks Kumpulan

Sebab utama orang terlambat adalah kerana mereka lupa bahawa tugas besar tertentu mempunyai banyak sub-komponen yang lebih kecil dan boleh memakan masa. Sebilangan besar orang hanya fokus pada matlamat akhir yang lebih besar.

Contohnya, anda akan mempunyai BBQ pada malam tahun baru, dan tugas anda sangat besar. Ini bermakna anda akan menghias, membersihkan, menyiapkan, dan memasak. Adakah anda mengambil kira waktu perjalanan ke pasar atau pasar raya, yang mungkin akan beratur panjang pada hujung minggu? Sudahkah anda menghitung berapa lama masa untuk bersiap, mandi, memilih pakaian, dan memakai solek? Untuk itu, buatlah senarai setiap karya kecil sebelumnya, supaya anda tahu dengan tepat apa yang anda hadapi sehingga akhir acara siap dan selesai.

Apabila seseorang membahagikan tugas besar menjadi yang lebih kecil, seseorang sebenarnya dapat menganggarkan dengan lebih tepat berapa lama masa yang diperlukan untuk menyelesaikan sesuatu. Juga, semasa anda mengerjakan sesuatu, ikuti satu tugas sahaja. Kerana berbilang tugas boleh meningkatkan kelewatan, kerana sukar untuk meluangkan masa ketika anda ditarik ke arah kerja yang berbeza.

Baca juga: Ini adalah Masa yang tepat untuk membawa anak anda ke Doktor Gigi

5. Berhati-hati dengan masa

Dalam beberapa kes, kelewatan disebabkan oleh kehilangan masa. Sekiranya anda tahu ada janji temu, tetapkan penggera 10 minit sebelum anda pergi. Ini akan membuat anda keluar dari lamunan anda.

Itulah beberapa tabiat yang dapat diterapkan sehingga selalu tepat pada masanya . Dengan sentiasa menepati masa, kehidupan pasti akan menjadi lebih berkesan. Sekiranya anda mengalami masalah kesihatan yang mengganggu keberkesanan hidup anda, segera hubungi doktor di . Tanpa masalah, anda boleh menghubungi doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun aplikasinya sekarang!

Rujukan:

Pencegahan. Diakses pada 2019. 6 Tabiat Orang yang Tidak Pernah Lewat.