Kenali Gejala yang Muncul Kerana Granuloma Inguinale

Jakarta - Tidak ada penyakit yang harus Anda ambil ringan, terutama jika berkaitan dengan organ vital dan menular. Sebabnya, jangkitan kelamin berlaku tanpa menyedarinya dan kemunculannya tanpa menunjukkan gejala. Sekiranya anda lelaki, berhati-hati dengan penularan penyakit granuloma inguinale, penyakit yang menyerang organ genital akibat jangkitan bakteria Klebsiella granulomatis.

Sebabnya, penyakit seksual ini mudah menyerang remaja dan dewasa muda, dengan usia antara 20 hingga 40 tahun. Walaupun penularan dapat dicegah dengan menghindari faktor pemicu, Anda masih harus mengetahui apa gejala granuloma inguinale, sehingga setiap kali anda mengalaminya, pengesanan dan perawatan awal dapat dilakukan dengan segera.

Apakah Tanda-tanda Orang dengan Granuloma Inguinale?

Setelah anda dijangkiti, gejala muncul sekitar seminggu hingga 12 minggu. Namun, anda dapat mengenali tanda khas penyakit granuloma inguinale ini, iaitu adanya benjolan kecil, merah dan bengkak. Pada lelaki, benjolan ini muncul di batang zakar dan pangkal paha, sementara pada wanita, mereka muncul di kawasan vagina dan pangkal paha.

Baca juga: Lelaki lebih rentan terhadap granuloma inguinale, mengapa?

Lesi kulit ini melalui tiga peringkat berikut:

  • Pada peringkat pertama, Benjolan kecil seperti jerawat merebak dan menjangkiti tisu di sekitarnya. Apabila tisu mula haus, ia berubah menjadi warna merah atau merah jambu yang kusam. Benjolan berubah menjadi nodul merah yang tinggi dengan tekstur baldu. Walaupun tidak menyakitkan, benjolan ini dapat berdarah jika cedera.

  • Di peringkat dua, bakteria mula mengikis permukaan kulit. Apabila ini berlaku, kawasan genital yang dijangkiti menunjukkan bisul yang merebak dari alat kelamin dan dubur ke paha dan bahagian bawah abdomen atau inguinal. Ulser yang muncul disertai dengan bau yang tidak menyenangkan.

  • Pada tahap tiga, Ulser menjadi lebih dalam mengikis kulit dan berubah menjadi tisu parut.

Baca juga: Granuloma Inguinale Boleh Menyebabkan Kematian, Benarkah?

Keadaan ini tidak boleh dibiarkan, terutamanya granuloma inguinale adalah penyakit jangkitan kelamin. Oleh itu, segera periksa sekiranya anda mengalami simptom ini. Segera buat janji temu dengan doktor yang pakar dalam penyakit kelamin di hospital terdekat, atau manfaatkan perkhidmatan Ask a Doctor dalam aplikasi .

Walaupun ia boleh berlaku pada lelaki dan wanita, remaja dan dewasa muda, ada faktor tertentu yang meningkatkan risiko mengembangkan granuloma inguinale penyakit kelamin. Seks bebas yang kerap tanpa menggunakan perlindungan dan menukar pasangan adalah risiko paling besar untuk menyebarkan penyakit ini.

Rawatan granuloma inguinal yang disyorkan adalah antibiotik dengan jangka masa penggunaan hingga tiga minggu sehingga luka sembuh sepenuhnya. Kawasan yang dijangkiti juga mesti dijaga kebersihannya dan pastikan ia kering supaya bakteria tidak menjangkiti. Elakkan melakukan hubungan seks sehingga anda sembuh sepenuhnya, dan lakukan pemeriksaan semula secara berkala untuk mendapatkan diagnosis terkini.

Baca juga: Inilah sebab mengapa homoseksual rentan terhadap granuloma inguinale

Agar penularan tidak berlaku, anda harus mengelakkan hubungan seks bebas dengan banyak pasangan, dan gunakan perlindungan setiap kali anda melakukan hubungan seks. Adalah idea yang baik untuk anda dan pasangan anda menjalani pemeriksaan seksual untuk mengelakkan penularan antara satu sama lain.