Inilah Cara Yang betul untuk Menyikat Gigi Anjing

, Jakarta - Anda bukan sahaja dapat digunakan sebagai teman, menjaga anjing sebagai haiwan peliharaan juga dapat membantu mengurangkan tahap tekanan, Anda tahu. Terdapat banyak perkara yang perlu anda pertimbangkan semasa membuat keputusan untuk memiliki anjing. Bermula dari lokasi yang selesa untuk anjing, memastikan mental anjing senang, hingga kesihatan fizikal anjing.

Baca juga : Inilah Cara Menjaga Kesihatan Pergigian Anjing Peliharaan Anda

Bukan hanya rambut dan berat anjing, kesihatan gigi dan mulut anjing adalah sesuatu yang tidak boleh diabaikan. Menyikat gigi anjing adalah sesuatu yang perlu dilakukan agar anjing mengelakkan pelbagai masalah kesihatan yang menyerang mulut dan gigi. Jangan ragu untuk menggosok gigi anjing anda seawal mungkin untuk menjaga kesihatan mulut dan gigi yang baik.

Inilah Cara Yang betul untuk Menyikat Gigi Anjing

Menyikat gigi anjing adalah kaedah yang berkesan untuk menjaga kesihatan mulut dan gigi anjing anda. Penumpukan plak dan bau mulut adalah masalah biasa bagi anjing. Sebelum menggosok gigi anjing anda, sediakan beberapa peralatan yang diperlukan. Mulakan dengan menggosok gigi dengan berus lembut.

Pastikan anda menggunakan ubat gigi anjing khas. Elakkan menggunakan ubat gigi untuk manusia atau baking soda. Seterusnya, pastikan anda melakukan cara yang betul untuk menggosok gigi anjing anda.

1. Pastikan anda menggosok gigi pada masa yang tepat

Gosok gigi anjing ketika anjing itu tenang dan santai. Agar anjing terbiasa dengan tabiat ini, lebih baik jika anda menggosok gigi sebagai aktiviti rutin. Menyikat gigi anjing setiap hari sangat sesuai, tetapi jika anjing anda tidak menghadapi masalah kesihatan mulut atau gigi, tidak ada salahnya menggosok gigi anjing anda setiap 3 hari.

2.Pilih Lokasi yang Nyaman untuk Berus Gigi

Adalah idea yang baik untuk memilih lokasi yang baik untuk menggosok gigi anjing anda. Anda memerlukan bilik yang selesa dengan pencahayaan yang cukup terang. Dengan cara itu, anda boleh menggosok gigi anjing anda dengan betul tanpa kehilangan apa-apa. Di samping itu, anda juga perlu mengetahui kedudukan yang selesa untuk anda dan anjing anda. Elakkan berdiri di hadapan anjing atau memegang anjing terlalu kuat. Pastikan kedudukan anda selari dengan anjing supaya anjing berasa selesa.

Baca juga : Anjing Peliharaan Sering Menolak Makan, Apa yang Menyebabkannya?

3. Menjadikan Anjing Selesa dengan Kehadiran Berus Gigi

Buat anjing selesa dengan peralatan yang akan anda gunakan untuk menyikat. Khususnya, berus gigi. Anda boleh menyentuh gigi dan gusi dengan jari sebelum menyikat. Kemudian, sentuh perlahan-lahan gigi dan gusi dengan sikat sehingga anjing kelihatan selesa.

4. Gosokkan Gigi Anjing dengan perlahan

Setelah anjing anda terbiasa dengan sikat gigi, pastikan anda meletakkan ubat gigi pada berus gigi. Pegang mulut anjing dengan lembut, angkat bibir atasnya, mulailah menggosok gigi atas anjing. Kemudian, perlahan-lahan bergerak ke gigi belakang. Lakukan sikat dengan gerakan bulat.

5. Fokus pada Plak

Taring dan gigi belakang adalah lokasi penumpukan plak. Fokus pada bahagian itu. Selain menggosok gigi, bahagian kasar lidah anjing anda juga dapat membantu mengurangkan plak pada gusi dan gigi anda.

6. Jemput Anjing Berkomunikasi

Semasa menggosok gigi anjing, berkomunikasi dengan anjing supaya anjing berasa selesa. Sekiranya anjing anda kelihatan tidak selesa atau takut, tidak ada salahnya berhenti memberus gigi. Anda boleh menggunakan dan minta doktor haiwan secara langsung agar anjing tersebut terbiasa dengan aktiviti ini.

7.Tamatkan Aktiviti Ini Dengan Perkara yang Menyeronokkan

Setelah menamatkan aktiviti menggosok gigi, anda harus mengakhirinya dengan aktiviti yang menggembirakan. Anda boleh memberi rawatan anjing atau lebih banyak perhatian untuk memastikan anjing tetap selesa. Dengan cara itu, anjing itu tidak akan takut untuk menggosok gigi pada masa akan datang.

Baca juga : Inilah Cara Menghilangkan Kutu Anjing Yang Mengganggu

Itulah beberapa cara yang boleh anda lakukan semasa menggosok gigi anjing anda. Ayuh, muat turun sekarang supaya anda dapat mengetahui lebih lanjut mengenai cara yang betul untuk menjaga kesihatan anjing secara keseluruhan!

Rujukan:
Banfield. Diakses pada tahun 2021. Adakah saya Perlu Membersihkan Gigi Anjing Saya?
Ambil oleh Web MD. Diakses pada tahun 2021. Petua Menyikat Gigi Anjing.
Kelab Kennel Amerika. Diakses pada tahun 2021. Langkah-langkah Menyikat Gigi untuk Membuat Gigi Anjing Menyilaukan.