Bagaimana Jangkitan MRSA dihantar?

, Jakarta - Jangkitan MRSA ( Staphylococcus aureus yang tahan methicillin ) adalah penyakit yang disebabkan oleh bakteria Staphylococcus , yang tidak lagi berkesan terhadap pelbagai jenis antibiotik, seperti amoksisilin atau penisilin . Bagaimana jangkitan MRSA ditularkan?

Bakteria Staphylococcus pada dasarnya tidak berbahaya dan hidup pada kulit dan hidung manusia. Namun, apabila pertumbuhannya tidak terkawal, bakteria ini dapat menyebabkan jangkitan. Jangkitan MRSA dapat ditularkan melalui kontak langsung dengan orang yang dijangkiti, luka yang dijangkiti, atau tangan yang tercemar.

Selanjutnya, penularan jangkitan MRSA terbahagi kepada 2 jenis, iaitu:

 • Hospital memperoleh MRSA (HA-MRSA) . Jangkitan MRSA jenis ini menular di persekitaran hospital, juga dikenal sebagai jangkitan nosokomial. Penularan jangkitan juga boleh berlaku melalui kontak langsung dengan luka yang dijangkiti atau tangan yang tercemar. Jenis MRSA ini boleh menyebabkan keadaan yang mengancam nyawa, seperti jangkitan aliran darah dan radang paru-paru.

 • Komuniti Diperolehi (CA-MRSA) . Merupakan sejenis jangkitan MRSA yang berlaku pada kulit dan disebarkan melalui hubungan langsung dengan saudara terdekat atau orang di sekitar yang dijangkiti. Jangkitan jenis ini juga disebabkan oleh kebersihan yang tidak baik.

Baca juga: Antibiotik melalui suntikan lebih berkesan daripada oral, betul?

Gejala yang berbeza mengikut jenis

Gejala jangkitan MRSA boleh berbeza-beza, mengikut jenisnya. Di HA-MRSA, gejala mungkin termasuk:

 • Demam.

 • Menggigil.

 • Batuk.

 • Susah bernafas.

 • Sakit dada.

 • Sakit kepala.

 • Sakit otot.

 • Lemah.

Sementara itu, CA-MRSA adalah sejenis jangkitan yang menyebabkan jangkitan pada kulit. Kulit yang tergores atau dipotong berpotensi tinggi untuk keadaan ini. Kawasan kulit yang ditutup dengan rambut, seperti ketiak dan belakang leher, juga berisiko tinggi mendapat jangkitan. Jangkitan MRSA ini boleh menyebabkan kulit menjadi bengkak, merah, menyakitkan, dan berkeringat.

Sekiranya anda mengalami salah satu gejala yang disebutkan di atas, jangan ragu untuk berjumpa dengan doktor anda supaya diagnosis dan rawatan dapat dilakukan dengan cepat. Perbincangan dengan doktor juga boleh dilakukan pada bila-bila masa dan di mana sahaja melalui aplikasi , melalui ciri Berbual atau Panggilan Suara / Video . Oleh itu, pastikan anda mempunyai muat turun aplikasi di telefon anda, ya.

Baca juga: Tidak steril, ini adalah 5 penyakit yang disebabkan oleh bakteria

Bagaimana Merawat Jangkitan MRSA?

Rawatan untuk jangkitan MRSA mungkin berbeza bergantung pada jenis dan keparahan keadaan. Untuk menentukan jenis rawatan yang tepat, anda perlu berjumpa doktor terlebih dahulu, ya. Untuk melakukan pemeriksaan, sekarang anda boleh membuat janji temu dengan doktor di hospital melalui permohonan .

Pada jangkitan HA-MRSA, rawatan dapat dilakukan dengan pemberian antibiotik melalui suntikan. Dos dan jangka masa pentadbiran bergantung kepada keparahan keadaan dan hasil ujian makmal. Sementara itu, rawatan untuk CA-MRSA biasanya mencukupi dengan antibiotik tablet.

Namun, jika jangkitan bertambah buruk dan merebak, doktor akan membuat sayatan pada kulit yang dijangkiti untuk menguras nanah. Prosedur ini menggunakan anestetik tempatan. Beritahu doktor anda jika anda mempunyai sejarah alahan terhadap anestetik.

Baca juga: Jangkitan Virus vs Jangkitan Bakteria, Mana Yang Lebih Berbahaya?

Pencegahan Penyebaran Jangkitan MRSA

Sebagai langkah berjaga-jaga, pesakit yang dijangkiti HA-MRSA dan menjalani rawatan di hospital mesti ditempatkan di bilik pengasingan agar jangkitan tidak menyebar. Bukan hanya itu, pengunjung dan kakitangan perubatan juga mesti menjaga kebersihan tangan dan menggunakan pakaian khas. Pelbagai peralatan yang digunakan juga mesti dibasmi kuman.

Sementara itu, beberapa perkara yang dapat dilakukan untuk mencegah jangkitan CA-MRSA adalah:

 • Basuh tangan dengan betul.

 • Tutup luka dengan pembalut luka khas untuk mengelakkan pencemaran.

 • Jaga kebersihan pakaian. Sekiranya terdapat luka pada kulit anda, basuh pakaian anda dengan air panas dan sabun cucian. Keringkan semua pakaian menggunakan pengering pakaian pada suhu tinggi.

 • Jangan berkongsi barang peribadi, seperti tuala, pisau cukur, selimut, dan peralatan senaman.

Rujukan:
NHS Choices UK. Diakses pada tahun 2019. MRSA.
Klinik Mayo. Diakses 2019. Jangkitan MRSA.
WebMD. Diakses 2019. Memahami Jangkitan MRSA.