Hamil Positif Tetapi Tiada Janin, Apa yang Menyebabkannya?

Jakarta - Biasanya, setelah diuji positif kehamilan, embrio akan berkembang menjadi janin, hingga waktu kelahiran tiba. Walau bagaimanapun, dalam kes ovum berdarah atau kehamilan anembryonik, embrio tidak dapat berkembang setelah kehamilan positif atau persenyawaan berlaku.

Akibatnya, ovum berdarah atau kehamilan anembryonik selalu berakhir dengan keguguran. Malah, keadaan ini juga merupakan salah satu penyebab keguguran pada trimester awal kehamilan. Namun, apa penyebabnya ovum berdarah ? Ayuh, lihat perbincangannya!

Baca juga: Perlu Tahu Fakta mengenai Ovum yang Bermasalah untuk Pasangan Hamil

Keabnormalan Kromosom Menyebabkan Ovum Terluka

Walaupun kedengarannya pelik, positif untuk kehamilan tetapi tidak ada janin seperti dalam kes ini ovum berdarah boleh berlaku. Penyebabnya adalah kelainan kromosom, kerana pembelahan sel yang tidak sempurna, atau sel sperma dan telur yang tidak berkualiti.

Jadi, apabila persenyawaan antara sel sperma dan sel telur terjadi, embrio tidak dapat berkembang secara normal. Kajian yang diterbitkan di Pusat Maklumat Bioteknologi Nasional, A.S. Perpustakaan Perubatan Nasional, mendedahkan bahawa trisomi 16 boleh menyebabkan ovum berdarah , di mana kantung kehamilan kosong tumbuh.

Sementara itu, trisomi lain boleh menyebabkan kematian embrio pada awal kehamilan. Keabnormalan pada kromosom 9 juga dianggap sebagai penyebab ovum berdarah . Keadaan ini boleh berlaku walaupun anda tidak menyedari kehamilan berlaku dan tidak dapat dicegah.

Baca juga: Sebelum Mengandung, Ketahui Punca Ovum yang Bermasalah

Inilah Yang Berlaku Pada Tubuh Anda Apabila Anda Mengalami Ovum yang Bermasalah

Pada kehamilan normal, bilangan kromosom mestilah 46 atau 23 pasang, dari sel sperma dan telur. Namun, jika kualiti sperma atau telur tidak baik, pembahagiannya tidak normal dan bilangan kromosom lebih kurang ovum berdarah .

Kemudian, telur akan berkembang untuk membentuk kantung kehamilan, tetapi tidak ada embrio yang terbentuk di dalamnya. Dalam beberapa kes, plasenta dapat tumbuh dan menopang dirinya tanpa janin. Dalam keadaan ini, hormon kehamilan terus meningkat, jadi ketika mengambil ujian kehamilan, hasilnya menunjukkan kehamilan positif.

Ibu juga merasakan tanda-tanda kehamilan secara umum, seperti menghentikan haid dan kelembutan payudara, kerana hormon kehamilan terus meningkat. Namun, beberapa waktu kemudian, tubuh akan menyedari adanya kromosom yang tidak normal, dan tubuh secara semula jadi menghentikan kehamilan kerana tidak ada janin walaupun positif untuk kehamilan. Akibatnya, berlaku keguguran.

Baca juga: 4 Jenis Makanan Sihat untuk Mencegah Ovum yang Berhidung

Ibu boleh menunggu keguguran berlaku secara semula jadi (kira-kira dua minggu) atau dengan bantuan perubatan. Namun, tidak semua pendarahan yang berlaku selepas kehamilan positif adalah tanda keguguran atau kehamilan ovum berdarah . Oleh itu, pemeriksaan lanjut diperlukan kepada pakar obstetrik untuk mengetahui.

Ovum berdarah biasanya berlaku sekitar minggu ke-8 dan ke-13. Satu-satunya cara yang pasti untuk mengetahui sama ada ia berlaku ovum berdarah atau tidak adalah melakukan pemeriksaan ultrasound. Dengan pemeriksaan ini, doktor akan melihat sama ada terdapat embrio dalam kantung kehamilan atau tidak.

Jadi, jika setelah melakukan pemeriksaan menggunakan paket ujian diketahui bahawa anda hamil, anda harus segera menggunakan aplikasi tersebut untuk membuat temu janji dengan doktor di hospital, untuk menjalani pemeriksaan. Dengan cara itu, dapat dipastikan sama ada kehamilan yang berlaku adalah normal atau bahkan bermasalah.

Apa yang Berlaku Selepas Keguguran Ovum yang Bermasalah?

Sekiranya anda telah menerima diagnosis ovum berdarah , bincangkan dengan doktor apa yang perlu dilakukan seterusnya. Dalam beberapa kes, doktor boleh melakukan pembedahan dan membuang kandungan rahim, untuk membuang tisu yang tersisa.

Doktor juga boleh menetapkan ubat untuk merangsang tubuh untuk mengeluarkan tisu yang tersisa. Walau bagaimanapun, mungkin memerlukan beberapa hari untuk tubuh mengeluarkan semua tisu dengan cara ini. Di samping itu, terdapat juga risiko pendarahan berat dan kesan sampingan lain, seperti sakit perut atau kekejangan.

Selepas keguguran, doktor anda mungkin mengesyorkan menunggu sekurang-kurangnya satu hingga tiga kitaran haid sebelum cuba hamil lagi. Ini bertujuan untuk memberi masa kepada tubuh untuk pulih sepenuhnya, sebelum menjalani kehamilan berikutnya.

Rujukan:
Pusat Maklumat Nasional Bioteknologi, A.S. Perpustakaan Perubatan Nasional. Diakses pada tahun 2021. Kehamilan Anembryonik.
Kesihatan Ibu Bapa. Diperoleh pada tahun 2021. Apa yang Anda Perlu Ketahui Mengenai Ovum, Keguguran, dan Kehamilan Masa Depan.
Berkembang melalui WebMD. Diakses pada tahun 2021. Blighted Ovum.
Persatuan Kehamilan Amerika. Diakses pada tahun 2021. Blighted Ovum.