5 Petua Untuk Wanita Hamil Yang Masih Berfungsi

, Jakarta - Sebilangan wanita memilih untuk terus bekerja selama kehamilan mereka. Bagi ibu yang mempunyai keadaan kehamilan yang sihat, terus bekerja tidak menjadi masalah. Walau bagaimanapun, bekerja ketika hamil tentu saja tidak dan ada beberapa penyesuaian yang mesti dibuat. Terdapat beberapa perkara yang perlu diberi perhatian oleh ibu untuk kekal produktif dan mengekalkan kehamilan yang sihat.

Menghadapi Pelbagai Kesan Sampingan Kehamilan

Semasa mengandung, ibu mesti mengalami sejumlah masalah yang timbul sebagai kesan sampingan kehamilan. Sebilangan kesan sampingan ini boleh mengganggu produktiviti ibu semasa bekerja. Inilah yang boleh anda lakukan untuk mengatasinya:

 • Pening dan muntah

Ibu akan mengalami loya dan muntah pada trimester pertama kehamilan. Keadaan ini biasanya berlaku pada waktu pagi, sehingga sering disebut sakit pagi. Walau bagaimanapun, sesetengah ibu mungkin mengalami loya dan muntah sepanjang hari. Agar kesan sampingan kehamilan ini tidak mengganggu ibu di tempat kerja, cubalah cara berikut:

 1. Elakkan apa-apa yang menyebabkan ibu merasa mual, seperti makanan yang mencurigakan dan berbau pedas.

 2. Bawa makanan ringan yang sihat, untuk dimakan di pejabat. Biskut rendah gula boleh menjadi makanan ringan yang enak. Makanan ringan membantu menjaga gula darah ibu stabil dan melegakan loya.

 3. Minum air atau teh dengan penambahan halia atau lemon juga membantu melegakan loya.

 4. Rehat sebentar sekiranya loya dan muntah datang.

Baca juga: Bekerja Secara Aktif Walaupun Semasa Hamil? Macam mana boleh jadi!

 • Keletihan

Kehamilan juga akan membuatkan ibu berasa mudah letih. Salah satu sebabnya ialah kekurangan pengambilan zat besi. Cuba selesaikan dengan cara berikut:

 1. Ambil daging merah, sayur-sayuran hijau, telur, atau susu untuk meningkatkan pengambilan zat besi dan protein.

 2. Memenuhi pengambilan cecair semasa bekerja.

 3. Sekiranya anda merasa letih, tidak ada salahnya berehat dengan duduk dan mengangkat kaki ke atas.

 4. Berdiri dan berjalan sebentar setelah duduk lama boleh membantu meningkatkan peredaran darah dalam badan dan meningkatkan stamina ibu.

Petua Bekerja Semasa Mengandung

Sebagai tambahan kepada kaedah di atas, berikut adalah beberapa petua lain yang boleh dilakukan oleh ibu untuk memastikan kehamilan mereka sihat walaupun mereka aktif bekerja:

 • Makan Lebih kerap

Petikan dari Kelahiran Kehamilan & Bayi, wanita hamil perlu makan lebih banyak kerana sekarang ada janin yang juga memerlukan pengambilan nutrien. Namun, itu tidak bermaksud bahawa ibu makan lebih banyak bahagian dalam satu hidangan.

Ibu dapat meningkatkan frekuensi menjadi 3-5 kali sehari. Jangan lupa makan makanan yang sihat dan berkhasiat, seperti sayur-sayuran, buah-buahan, susu, telur, keju, dan daging.

Baca juga: Lebih Cantik, Inilah Sebab Wanita Hamil Tampak Menarik

 • Memakai Pakaian Selesa

Pakaian khas untuk wanita hamil adalah pakaian yang tepat kerana ia direka khas untuk membuat wanita hamil selesa bergerak. Sebagai alternatif, anda boleh memakai pakaian yang longgar yang diperbuat daripada kapas. Elakkan memakai pakaian ketat, ya, kerana itu akan membuat ibu tidak selesa.

 • Sukan & Rehat

Kehamilan tidak boleh dijadikan alasan untuk malas. Wanita hamil masih digalakkan untuk aktif dan melakukan senaman ringan. Berjalan-jalan di persekitaran pejabat boleh menjadi latihan berguna untuk mencegah dan merawat bengkak kaki semasa kehamilan. Rehat sebentar jika anda berasa letih.

 • Elakkan kerja berlebihan

Ibu harus bekerja dalam had masa normal, maksimum 8 jam sehari. Kerja berlebihan tidak hanya membuat ibu mudah letih, tetapi juga memberi kesan negatif terhadap pertumbuhan dan perkembangan janin.

Baca juga: Trimester Pertama, Inilah 5 Cara Mengawal Kehamilan

Jangan lupa, periksa kehamilan anda secara berkala kepada pakar kebidanan, agar keadaan kehamilan dan janin tetap sihat. ibu boleh menggunakan aplikasinya . Tanya doktor, beli ubat, periksa makmal, pergi ke hospital, percayalah .

Rujukan:

Kelahiran Kehamilan & Bayi. Diakses pada tahun 2020. Bekerja Semasa Kehamilan.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Bekerja Semasa Kehamilan: Adakah dan Jangan.
Ibu bapa. Diakses pada tahun 2020. Bekerja Semasa Hamil: Cara Mengatasinya Seperti Bos.