Bukan Hanya Rambut, Alopecia Areata Membuat Misai dan Kening

, Jakarta - Rambut gugur mungkin perkara biasa dan banyak dialami. Namun, bagaimana jika keguguran rambut cukup parah, malah terjadi di bahagian lain badan di mana rambut tumbuh, seperti misai dan kening? Sekiranya anda mengalami ini, ini boleh menjadi tanda alopecia areata.

Rambut gugur dan kebotakan sebenarnya boleh berlaku disebabkan oleh pelbagai faktor. Namun, di alopecia areata, keguguran rambut disebabkan oleh serangan oleh sistem kekebalan tubuh sendiri (penyakit autoimun) terhadap folikel, sehingga mengganggu pertumbuhan rambut. Kerugian akibat alopecia areata biasanya berlaku pada kulit kepala. Walaupun dalam beberapa kes, ia juga boleh terjadi pada bahagian tubuh lain yang ditutup dengan rambut, seperti alis, kumis, dan bulu mata.

Baca juga: Kebotakan, Penyakit atau Hormon Lelaki?

Kebotakan akibat alopecia areata biasanya berbentuk bulat, jadi ketika terjadi di kepala sering disebut 'kebotakan'. Namun, selain mempunyai corak bulat hanya pada beberapa bahagian, alopecia areata juga dapat menyebabkan kebotakan secara umum. Keadaan ini boleh dialami oleh sesiapa sahaja, baik lelaki dan wanita, dalam semua peringkat umur. Walau bagaimanapun, kebanyakan kes alopecia areata berlaku pada mereka yang berumur 20 tahun ke bawah.

Selain kulit kepala dan bahagian badan lain yang ditumbuhi rambut, alopecia areata juga dapat dicirikan oleh gangguan kuku dan jari kaki, dalam bentuk kuku melengkung dan garis putih dengan permukaan yang tipis dan kasar. Kadang-kadang kuku boleh cacat atau pecah, walaupun ini jarang berlaku.

Baca juga: 4 Sebab Rambut Tidak Berhenti Gugur

Apa yang menyebabkannya?

Sebagai penyakit autoimun, alopecia areata disebabkan oleh kesalahan sistem imun yang menyerang folikel rambut, mencegah rambut tumbuh dengan baik. Keadaan ini boleh dicetuskan oleh pelbagai perkara, mulai dari jangkitan virus, trauma, perubahan hormon, hingga tekanan fizikal atau psikologi.

Alopecia areata juga sering dijumpai pada mereka yang menderita penyakit autoimun lain, seperti diabetes tipe 1 atau rheumatoid arthritis. Dengan kata lain, mereka yang menderita atau mempunyai sejarah penyakit autoimun sebelumnya, mempunyai risiko lebih tinggi terkena alopecia areata, daripada mereka yang tidak.

Adakah terdapat komplikasi serius yang bersembunyi?

Alopecia areata sebenarnya bukan penyakit yang boleh menyebabkan keadaan serius. Penyakit ini juga tidak dapat ditularkan kepada orang lain dan bahkan rambut botak dapat tumbuh dengan sendirinya dalam beberapa bulan. Namun, pada sekitar 10 peratus penderita, kebotakan yang terjadi adalah kekal.

Baca juga: 3 Kesan Tekanan Boleh Menyebabkan Kebotakan pada Usia Muda

Orang dengan alopecia areata mempunyai risiko yang lebih besar untuk mengembangkan atau mempunyai keluarga dengan asma, alergi, dan penyakit autoimun lain, seperti penyakit tiroid dan vitiligo. Sebilangan orang dengan alopecia areata boleh terganggu secara emosional, kerana mereka menganggap mengalami kebotakan menjadikan mereka tidak menarik. Keadaan ini boleh menyebabkan kemurungan. Sokongan dari orang terdekat adalah penting untuk membantu penderita menyesuaikan diri dengan keadaan ini.

Itulah sedikit penjelasan mengenai alopecia areata. Sekiranya anda memerlukan lebih banyak maklumat mengenai perkara ini atau masalah kesihatan lain, jangan ragu untuk membincangkannya dengan doktor anda mengenai permohonan tersebut , melalui ciri Hubungi Doktor , ya. Sangat mudah, perbincangan dengan pakar yang anda mahukan dapat dilakukan Berbual atau Panggilan Suara / Video . Dapatkan juga kemudahan membeli ubat menggunakan aplikasi , bila-bila masa dan di mana sahaja, ubat anda akan dihantar terus ke rumah anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang di App Store atau Google Play Store!