Pemeriksaan untuk Pengesanan Karsinoma Nasofaring

, Jakarta - Karsinoma nasofaring alias barah nasofaring adalah sejenis penyakit yang dapat dikesan melalui pemeriksaan tertentu. Kanser jenis ini menyerang tekak, yang merupakan lapisan luar nasofaring, yang merupakan bahagian tekak atas. Nasofaring terletak di belakang hidung dan di belakang bumbung mulut. Terdapat beberapa gejala yang sering muncul sebagai tanda karsinoma nasofaring, iaitu benjolan di kerongkong, penglihatan kabur, sehingga sukar untuk membuka mulut.

Berita buruknya ialah sehingga kini masih belum diketahui dengan tepat apa yang menyebabkan barah nasofaring. Walau bagaimanapun, keadaan ini sering dikaitkan dengan jangkitan virus Epstein-Barr (EBV), yang biasanya terdapat dalam air liur. Virus ini dapat menular melalui kontak langsung dengan orang atau objek yang telah tercemar. Jadi, apakah ujian yang boleh dilakukan untuk mengesan karsinoma nasofaring, alias barah nasofaring?

Baca juga: Hati-hati, Ini Menyebabkan Kanser Tekak

Ketahui Jenis Pemeriksaan untuk Mengesan Karsinoma Nasofaring

Kanser jenis ini diduga timbul kerana pencemaran virus yang disebut EBV pada sel nasofaring. Akibatnya, sel yang tercemar menyebabkan pertumbuhan sel yang tidak normal. Virus ini sendiri jarang menyebabkan jangkitan berpanjangan, dan umumnya hanya menyebabkan penyakit, seperti mononukleosis. Hubungan antara jangkitan virus ini dan barah nasofaring masih dikaji.

Selain jangkitan virus, terdapat beberapa keadaan yang dikatakan dapat meningkatkan risiko penyakit ini. Karsinoma nasofaring dikatakan lebih cenderung berlaku pada orang yang berumur (tua) berusia lebih dari 50 tahun, mempunyai sejarah keluarga mengenai barah nasofaring, tabiat merokok dan pengambilan alkohol, dan sering mengambil makanan dengan bahan pengawet. Terdapat beberapa gejala yang sering muncul sebagai tanda penyakit ini, tetapi simptom khasnya adalah munculnya benjolan di kerongkong.

Di samping itu, penyakit ini juga dicirikan oleh gejala seperti jangkitan telinga, tinitus, sakit kepala, kesukaran membuka mulut, sakit muka atau mati rasa, sakit di tekak, mimisan, gangguan penglihatan, dan kesesakan hidung. Terdapat empat jenis ujian yang boleh dilakukan untuk mengesahkan atau mengesan penyakit ini:

  • Pemeriksaan fizikal

Kanser nasofaring dapat dikesan dengan pemeriksaan fizikal melalui gejala yang muncul. Gejala khas keadaan ini adalah benjolan di leher yang merupakan tanda bahawa barah telah merebak ke kelenjar getah bening. Pemeriksaan dilakukan terutama pada benjolan yang muncul, dan doktor akan bertanya apa gejala yang dirasakan.

Baca juga: Ketahui Punca Kelenjar getah bening yang bengkak

  • Nasofaringoskopi

Prosedur pemeriksaan ini dilakukan untuk memeriksa keadaan nasofaring. Nasopharyngkospi alias nasoendoscopy adalah kaedah pemeriksaan endoskopi dengan instrumen khas yang disebut nasofaringoskop, yang merupakan tiub kecil yang dilengkapi dengan kamera. Peranti kemudian akan dimasukkan ke dalam nasofaring melalui hidung. Kamera pada alat ini berfungsi untuk menghasilkan gambaran mengenai keadaan di nasofaring.

  • Biopsi

Kaedah pemeriksaan ini dilakukan untuk mengambil sampel dari benjolan di nasofaring. Benjolan tersebut kemudian akan diperiksa di bawah mikroskop untuk menentukan sama ada benjolan itu adalah sel barah atau tidak.

  • Menyokong penyiasatan

Doktor juga akan melakukan pemeriksaan sokongan, tujuannya adalah untuk mengetahui tahap keparahan barah. Beberapa ujian yang boleh dilakukan adalah scan X-ray, CT scan, MRI, dan Positron Emission Tomography (PET).

Baca juga: Harus Tahu, Baris Pemeriksaan Kesihatan untuk 13 Jenis Kanser

Ketahui lebih lanjut mengenai karsinoma nasofaring alias barah nasofaring dengan bertanya kepada doktor di aplikasi . Anda boleh menghubungi doktor dengan mudah melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2019. Penyakit & Keadaan. Karsinoma Nasofaring.
WebMD. Diakses 2019. Kanser Nasofaring.
MedicineNet. Diakses 2019. Kanser Nasofaring.