5 Petua Memilih Makanan Tambahan untuk Ibu Hamil

Jakarta - Kehamilan adalah saat gembira yang dinantikan oleh kebanyakan wanita. Namun, selain bahagia, kehamilan juga dapat menjadi saat paling mendebarkan dalam hidup seorang wanita. Kerana, ketika hamil, ibu tidak hanya memikirkan kesihatan diri, tetapi juga harus memikirkan kesihatan janin di dalam rahim.

Untuk menjaga kesihatan ibu dan janin, pemakanan yang baik sangat diperlukan. Kadang kala, pengambilan makanan yang dimakan oleh ibu hamil tidak mencukupi. Makanan tambahan boleh menjadi pilihan untuk meningkatkan pengambilan nutrien untuk wanita hamil. Walau bagaimanapun, memilih suplemen kehamilan memerlukan pertimbangan yang teliti. Untuk memudahkan ibu hamil, berikut adalah petua mudah untuk memilih makanan tambahan kehamilan.

( Baca juga: Ini adalah Wajib Nutrien untuk Trimester Ketiga)

  1. Sesuaikan dengan Keperluan

Semasa mengandung, ibu memerlukan pengambilan nutrien lebih banyak daripada biasa. Bahagian dan menu makanan yang biasanya dimakan oleh ibu sebelum hamil mungkin memenuhi dan memenuhi khasiat yang diperlukan oleh ibu. Walau bagaimanapun, semasa mengandung, bahagian yang sama tidak mencukupi untuk pengambilan nutrien yang diperlukan oleh ibu dan janin.

Di sinilah makanan tambahan dapat melengkapkan nutrien yang belum dipenuhi dari makanan. Sekiranya anda jarang atau sukar mendapatkan ikan dan makanan yang tinggi omega-3, maka anda boleh mengambil makanan tambahan omega-3. Begitu juga dengan zat dan nutrien lain. Jenis makanan tambahan juga perlu disesuaikan dengan usia rahim. Ini kerana setiap peringkat pertumbuhan mempunyai keperluan pemakanan yang berbeza.

  1. Perhatikan kandungan yang terdapat dalam makanan tambahan

Selain disesuaikan dengan keperluan wanita hamil, ibu juga harus memperhatikan kandungan nutrisi yang terdapat dalam makanan tambahan yang dimakan. Sebagai contoh, folat dapat mengurangkan risiko kecacatan kelahiran pada bayi, magnesium untuk pertumbuhan janin dan dapat mencegah kelahiran pramatang, probiotik untuk pencernaan, vitamin B6 untuk metabolisme, atau vitamin C untuk imuniti.

( Baca juga: 7 Petua Memilih Makanan Tambahan untuk Ibu Hamil)

  1. Tidak Semua Makanan Tambahan Baik untuk Kehamilan

Walaupun makanan tambahan dapat membantu memenuhi pengambilan nutrien dan vitamin semasa kehamilan, sebenarnya tidak semua makanan tambahan baik untuk kesihatan ibu, seperti makanan tambahan vitamin A dan E.

Walaupun vitamin A baik untuk kesihatan mata dan sistem kekebalan tubuh, kelebihan vitamin A dapat meningkatkan risiko kecacatan kelahiran pada bayi. Begitu juga dengan vitamin E, pengambilan vitamin E yang berlebihan dapat meningkatkan risiko bayi dilahirkan sebelum waktunya. Oleh itu, ibu harus bijak memilih makanan tambahan kehamilan yang baik untuk kesihatan ibu dan janin.

  1. Perhatikan kesan sampingan yang timbul

Walaupun pengambilan makanan tambahan dapat membantu memenuhi keperluan pengambilan nutrien dan vitamin, ibu juga harus memperhatikan kesan sampingannya. Contohnya, pengambilan asid folik yang berlebihan dapat meningkatkan risiko anak dilahirkan dengan autisme. Oleh itu, ibu juga harus mengetahui apa-apa kesan sampingan yang disebabkan oleh makanan tambahan yang dimakan.

  1. Bercakap dengan Doktor

Untuk memastikan pengambilan makanan tambahan yang betul semasa kehamilan, adalah idea yang baik untuk berbincang dengan doktor anda secara langsung sebelum mula mengambil makanan tambahan. Dengan berbincang dengan doktor, ibu dapat mengetahui pengambilan suplemen yang betul mengikut keperluan dan kesihatan ibu. Di samping itu, doktor juga akan memberitahu ibu mengenai dos dan masa yang tepat untuk mengambilnya.

Lebih senang berjumpa doktor di aplikasi . Dengan menggunakan aplikasi ini, ibu boleh bertanya mengenai kehamilan dengan doktor melalui e-mel Sembang, Panggilan Suara / Video. Ibu juga boleh meminta cara yang betul untuk memilih makanan tambahan kehamilan. Di samping itu, ibu juga boleh membeli produk kesihatan dan makanan tambahan di tanpa meninggalkan rumah. Pesanan anda akan tiba dalam masa satu jam. Jadi tunggu apa lagi? Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

( Baca juga: Bagaimana Cara Makan Sihat Semasa Kehamilan? Inilah penjelasannya! )