Ketahui Gejala Awal Glaukoma yang Rentan Orang Tua

, Jakarta - Nama glaukoma mungkin sudah tidak asing lagi di telinga. Penyakit ini berlaku apabila saraf optik rosak kerana peningkatan tekanan pada sistem aliran cecair mata. Penyakit ini mudah dijangkiti orang tua, walaupun boleh terjadi pada siapa saja. Lalu, apakah gejala awal glaukoma yang perlu diperhatikan?

Sebenarnya, gejala awal glaukoma sering sukar dikenal pasti. Lebih-lebih lagi, gejala yang muncul pada setiap penderita boleh berbeza. Walaupun begitu, gejala khas yang dialami oleh penderita glaukoma adalah gangguan penglihatan, seperti penglihatan kabur, ada lingkaran seperti pelangi ketika melihat cahaya terang, mempunyai sudut buta ( titik buta , dan keabnormalan murid.

Baca juga: Jangan Meremehkan Glaukoma, Inilah Faktanya

Lebih banyak mengenai Glaukoma

Glaukoma boleh disebabkan oleh banyak faktor, termasuk keabnormalan gen. Namun, ada juga beberapa faktor lain yang juga meningkatkan risiko glaukoma, seperti kecederaan akibat pendedahan kimia, jangkitan, keradangan, dan penyumbatan saluran darah.

Pada dasarnya, mata mempunyai sistem aliran cecair mata ke saluran darah, yang disebut humor berair. Cairan berfungsi untuk menjaga bentuk mata, membekalkan nutrien, dan membersihkan kotoran di mata. Apabila terdapat gangguan pada sistem aliran bendalir, akan terjadi pengumpulan humor berair dan peningkatan tekanan pada bola mata (hipertensi okular).

Kemudian, peningkatan tekanan pada bola mata dapat merosakkan saraf optik. Jika dilihat berdasarkan gangguan yang berlaku dalam sistem aliran cairan mata, glaukoma terbahagi kepada beberapa jenis, iaitu:

  • Glaukoma sudut terbuka. Jenis ini adalah keadaan yang paling biasa. Dalam glaukoma sudut terbuka, saluran saliran untuk humor berair hanya disekat sebahagiannya kerana gangguan pada jejaring trabekular, yang merupakan organ dalam bentuk jaring yang terletak di saluran saliran untuk humor berair.
  • Glaukoma penutupan sudut. Jenis glaukoma ini berlaku apabila saluran saliran untuk humor berair ditutup sepenuhnya. Sekiranya ia berlaku secara tiba-tiba, glaukoma adalah keadaan kecemasan dan memerlukan rawatan segera.

Baca juga: Ini adalah perbezaan antara Katarak dan Glaukoma

Harap maklum bahawa glaukoma adalah penyebab kebutaan kedua paling umum di dunia selepas katarak. Data yang dikumpulkan oleh WHO pada tahun 2010 menunjukkan bahawa 39 juta orang di dunia buta dan 3.2 juta dari mereka disebabkan oleh glaukoma.

Bukan hanya pada orang dewasa, glaukoma juga boleh berlaku pada bayi baru lahir. Jenis glaukoma yang berlaku pada bayi baru lahir disebut glaukoma kongenital. Walaupun bukan keadaan yang dapat dicegah, gejala glaukoma akan lebih mudah dikendalikan jika dapat dikesan dan dirawat lebih awal.

Oleh itu, jika anda mengalami gejala awal glaukoma seperti yang dijelaskan di atas, atau ada masalah dengan kesihatan mata dalam bentuk apa pun, segera berjumpa dengan pakar oftalmologi. Awak boleh muat turun permohonan untuk membuat temu janji dengan pakar di hospital, untuk menjalani pemeriksaan.

Baca juga: Ketahui Prosedur Diagnosis Glaukoma dengan Pemeriksaan Retina

Glaukoma boleh dirawat oleh pakar oftalmologi atau pakar oftalmologi pakar glaukoma. Rawatan untuk glaukoma biasanya difokuskan untuk mencegah kebutaan total dan mengurangkan gejala.

Bentuk rawatan yang dapat diberikan juga bervariasi, kerana disesuaikan dengan keadaan setiap penderita. Beberapa kaedah rawatan glaukoma yang sering digunakan adalah titisan mata, terapi laser, dan pembedahan.

Rujukan:
NHS Choices UK. Diakses pada tahun 2020. Kesihatan A-Z. glaukoma.
Yayasan Penyelidikan Glaukoma. Diakses pada 2020. Jenis-jenis Glaukoma.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Penyakit dan Keadaan. glaukoma.
Perubatan Johns Hopkins. Diakses pada tahun 2020. Pusat Kecemerlangan Glaukoma. Gonioskopi.
WebMD. Diakses pada 2020. Glaukoma dan Mata Anda.