Berhati-hati menggunakan pelembap selepas mandi

, Jakarta - Memakai pelembap ke seluruh badan setelah mandi adalah kebiasaan yang sering kita pakai. Rutin ini dipercayai dapat menjaga kelembapan kulit. Malangnya, penggunaan pelembap tidak selalu baik. Sebaliknya, anda harus mengelakkan penggunaan pelembap selepas mandi.

Sebenarnya tidak salah dalam penggunaan pelembap, tetapi jenis pelembap. Pernyataan ini berdasarkan pertimbangan kesihatan Akademi Dermatologi Amerika (TAMBAH). Jenis kulit juga menjadi pertimbangan untuk jenis pelembap yang perlu anda pakai selepas mandi.

Selain itu, elakkan menggunakan pelembap setelah mandi jika jurang antara penggunaan pelembap dan waktu selepas mandi terlalu lama. Anda tidak akan mendapat hasil yang maksimum jika anda menggunakan pelembap dengan jeda yang lama sejak anda selesai mandi.

Jadi masa terbaik untuk menggunakan pelembap adalah selepas mandi. Kerana pada ketika itu air masih tersisa atau bahkan tersimpan di dalam kulit. Penggunaan pelembap dapat mengunci air yang tersisa, sehingga dapat mengekalkan kelembapan kulit dengan lebih baik. Baca juga: Hobi membaca? Elakkan 5 Tabiat Ini Untuk Menjaga Kesihatan Mata

Jenis pelembap yang baik untuk digunakan selepas mandi adalah salah satu yang tidak mengandungi asid salisilat, alkohol, dan benzoil peroksida yang tidak baik untuk kesihatan kulit. Aroma kegemaran menyenangkan apabila digosok ke seluruh kulit, tetapi akan menjadi lebih baik jika anda tidak mengabaikan manfaatnya.

Petua Memilih Pelembap

Jenis pelembap yang betul adalah salah satu cara untuk menjaga kelembapan kulit dengan optimum. Pelembap jenis yang salah boleh menjadikan kulit anda bermasalah. Sekiranya anda mempunyai kulit kering, lebih baik menggunakan pelembap bertekstur krim atau balsem . Elakkan juga bahan yang mengandungi wangian tiruan untuk mengelakkan risiko kerengsaan.

Sekiranya anda mempunyai kulit berminyak, pilih pelembap yang lebih cair daripada krim atau gel. Ini supaya pelembap dapat menyerap lebih cepat tanpa meninggalkan rasa melekit. Anda juga boleh mencuba produk tersebut berasaskan air atau bebas minyak. Baca juga: Inilah sebab pelembap badan dan tangan mesti berbeza

Menggunakan pelembap juga tidak sewenang-wenangnya, jangan hanya menggosoknya tetapi juga mengurutnya sehingga menyerap dengan sempurna. Pergerakan bulat atau bulat dapat menjadikan kulit menyerap pelembap dengan lebih optimum.

Menjaga Kelembapan Kulit Selepas Mandi

Selain menggunakan pelembap, faktor lain yang mesti dipertimbangkan adalah persekitaran tempat anda aktif. Menghabiskan terlalu banyak masa di bilik sejuk akan menjadikan kulit kehilangan kelembapan semula jadi. Walau bagaimanapun, terlalu banyak aktiviti di luar dengan terik matahari dan pencemaran juga menjadikan kulit kering.

Sekiranya anda menghadapi keadaan cuaca yang melampau seperti ini, ada baiknya anda menggunakan pelembap berulang kali dan memakai pakaian yang panjang untuk melindungi kulit anda dari pendedahan cuaca yang melampau.

Menjaga kulit yang sihat dari dalam juga penting, salah satunya adalah menjaga penggunaan air dalam keadaan seimbang dan sederhana. Makan banyak sayur-sayuran dan buah-buahan juga boleh menjadi kebiasaan lain untuk mengekalkan kulit yang sihat. Mengelakkan tekanan juga perlu dilakukan agar kulit tidak mengikut tekanan, kelihatan kusam, dan tidak bercahaya.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai faedah menggunakan pelembap, cara menggunakan pelembap, dan sama ada benar-benar perlu untuk mengelakkan penggunaan pelembap selepas mandi, anda boleh bertanya terus ke . Anda juga boleh mendapatkan maklumat terbaik mengenai kesihatan, diet, pemakanan, atau jenis penyakit dan pencegahannya di sini. Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Caranya, muat turun sahaja aplikasinya melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .