5 Faedah Tembikai untuk Pertumbuhan Kanak-kanak

Jakarta - Tembikai identik dengan bentuknya yang indah, manis, dan menyegarkan. Tetapi, tahukah anda bahawa manfaat semangka juga baik untuk pertumbuhan si kecil anda? Manfaat ini dapat diperoleh kerana kandungan mineral, vitamin, dan antioksidan yang terdapat dalam semangka. Jadi, mulai sekarang, anda tidak perlu ragu untuk menambah tembikai ke menu harian anak anda, bukan? (Baca juga: Manfaat Tembikai untuk Kesihatan dan Kecantikan )

Bilakah Kanak-kanak Boleh Makan Tembikai?

Sebaik-baiknya, ibu-ibu dapat memberikan sebiji tembikai kepada si kecil anda ketika berusia 8-10 bulan atau ketika dia mempunyai gigi yang cukup untuk mengunyah. Berikut adalah beberapa perkara yang perlu anda perhatikan sebelum memberikan tembikai si kecil anda:

  • Beli tembikai secara keseluruhan dan masak. Ini dilakukan untuk mengurangkan risiko pencemaran bakteria semangka.
  • Potong buah di rumah. Potong mengikut keperluan dan simpan sisa tembikai yang belum dipotong di dalam peti sejuk.
  • Keluarkan biji tembikai yang ada sebelum ibu memberikannya kepada si kecil. Ini dilakukan untuk mengurangkan risiko tersedak ketika anak kecil anda makan tembikai.

Manfaat Tembikai untuk Pertumbuhan Kanak-kanak

Supaya ibu lebih yakin, pertimbangkan penjelasan berikut mengenai manfaat semangka untuk pertumbuhan anak. (Baca juga: Makanan yang Dimakan oleh Kanak-kanak Menentukan Perwatakannya di Masa Depan? )

1. Mengekalkan Keseimbangan Cecair

Sebilangan besar kandungan tembikai adalah air. Itulah sebabnya makan tembikai dapat membantu mengekalkan keseimbangan cairan di tubuh si kecil dan mencegahnya menjadi tidak kering. Tembikai juga mengandungi elektrolit, iaitu ion yang dapat membantu tubuh berfungsi dengan baik dan tetap terhidrat.

2. Pencernaan yang lancar

Kandungan serat dalam tembikai dapat membantu melancarkan sistem pencernaan si kecil, termasuk melakukan buang air besar secara teratur (BAB) dan mengelakkan sembelit.

3. Jantung Sihat

Manfaat ini diperoleh kerana kandungan lycopene dan karotenoid (seperti neurosporena, lutein , fitofluena , fitogen , dan beta-karoten) terdapat dalam tembikai. Kedua-dua mineral ini berperanan dalam menjaga kesihatan jantung, sehingga berfungsi secara optimal dalam mendukung pertumbuhan dan perkembangan si Kecil.

4. Membantu Perkembangan Tulang

Kandungan kalsium dan magnesium dalam tembikai dapat membantu perkembangan tulang si kecil anda. Ini kerana kalsium dapat merangsang pengeluaran hormon pertumbuhan, sementara magnesium dapat membina pertumbuhan otot dan fungsi saraf di tubuh si kecil anda.

5. Banyak Vitamin

Berikut adalah beberapa vitamin dalam tembikai dan faedahnya untuk si kecil anda:

  • Vitamin C. Vitamin ini dapat membantu tubuh anak kecil anda melawan jangkitan, menguatkan sistem imun, meningkatkan sel darah merah, dan meningkatkan hemoglobin melalui penyerapan zat besi. Semakin kuat sistem imun, semakin kecil risiko anak kecil anda jatuh sakit.
  • Vitamin A. Selain menajamkan penglihatan, vitamin ini juga baik untuk kesihatan kulit dan dapat menyokong pertumbuhan gigi si kecil anda.
  • Vitamin B kompleks. Vitamin ini dapat membantu meningkatkan pengeluaran sel darah merah, mengembangkan sistem saraf, menguatkan sistem imun, memperbaiki fungsi protein dan otak, dan meningkatkan metabolisme tubuh si kecil.

(Baca juga: 5 Kebaikan Sayuran dan Buah yang Tidak Diketahui )

Selagi anak kecil anda berada dalam fasa pertumbuhan, jangan lupa untuk memperhatikan keadaan kesihatan si kecil anda, okey? Sekiranya si kecil anda sakit, sekarang anda tidak perlu bersusah payah keluar dari rumah untuk membeli ubat / vitamin si kecil anda. Ibu boleh memanfaatkan ciri-ciri tersebut Penghantaran Farmasi atau Apothecary dalam aplikasi . Ibu hanya perlu memesan ubat / vitamin yang diperlukan oleh si kecil melalui aplikasi tersebut dan pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam. Jadi jomlah muat turun permohonan sekarang juga di App Store dan Google Play.