7 Fakta mengenai Bayi Baru Lahir

Jakarta - Walaupun mereka baru dilahirkan di dunia, ada banyak perkara mengenai bayi baru lahir yang jarang diketahui oleh ibu bapa. Itulah sebabnya mengapa banyak ibu merasa terkejut dan kagum apabila bayi mereka melakukan sesuatu yang tidak dijangka. Jadi, apakah fakta mengenai bayi baru lahir yang perlu diketahui?

1. Bayi belajar bahasa dari rahim

Ini kerana si kecil dapat mengenali suara di rahim pada usia 23 minggu. Jadi, walaupun si kecil hanya mengucapkan kata-kata pertamanya ketika dia berusia 1 tahun, dia telah belajar mengenali kata-kata sejak dia berada di dalam kandungan. Itulah sebabnya mengapa banyak pakar mengesyorkan agar ibu membaca cerita atau mendengar muzik kepada anak kecil mereka yang masih dalam kandungan. Kerana, semakin banyak perkataan dan bahasa yang didengar anak anda, semakin baik kemahiran berbahasanya pada masa akan datang.

2. Bayi Yang Baru Lahir Menangis Tanpa Air Mata

Ini kerana bayi anda tidak mengeluarkan air mata sehingga berumur beberapa minggu. Kerana kelenjar air mata bayi anda tidak berkembang sepenuhnya, air matanya tidak akan keluar ketika dia menangis. Baru ketika si kecil berusia 2 minggu dia dapat menangis kerana tubuhnya mula mengeluarkan air mata.

3. Tanda Lahir Biasa Mempunyai Bayi Baru Lahir

Tanda lahir biasanya dimiliki oleh bayi baru lahir. Tanda-tanda ini terbentuk ketika saluran darah kecil di bawah kulit melebar semasa bersalin, sehingga terdapat berbagai bentuk, warna, dan ukuran. Dengan bertambahnya usia, tanda-tanda ini akan hilang. Walau bagaimanapun, beberapa tanda lahir akan berterusan, malah melebar.

4. Paparan Bayi Baru Lahir Terhad

Bayi yang baru lahir umumnya mempunyai jarak penglihatan sekitar 20 - 30 sentimeter. Semua yang ada di sekelilingnya, termasuk bentuk dan pergerakan objek dan orang, masih kelihatan kabur. Tetapi seiring bertambahnya usia, mata si kecil akan menjadi lebih fokus dan tajam.

5. Bayi yang baru lahir mempunyai banyak tulang

Bayi yang baru lahir mempunyai lebih banyak tulang daripada orang dewasa, iaitu sekitar 300 tulang. Walau bagaimanapun, jumlah ini akan berkurang kerana peleburan beberapa tulang dengan usia.

6. Bayi yang baru lahir memerlukan banyak tidur

Itulah sebabnya pada minggu pertama kelahiran, bayi memerlukan sekitar 18-22 jam untuk tidur. Tempoh ini dibahagikan kepada beberapa kali secara rawak, kerana si kecil anda tidak dapat mengetahui kapan waktu yang tepat untuk dia tidur. Apabila si kecil dapat mengetahui perbezaan antara siang dan malam, dia akan tertidur ketika gelap dan suasananya tenang.

7. Bayi yang baru lahir meletakkan apa sahaja di dalam mulut mereka

Satu kajian mengatakan, bayi yang baru lahir mempunyai naluri untuk memasukkan semuanya ke dalam mulut mereka. Ini dilakukan dalam usaha bertahan. Kerana ketika si kecil memasukkan makanan ke dalam mulutnya, dia menganggapnya makanan yang kenyang.

8. Najis Bayi yang Baru Lahir berwarna Hitam kehijauan

Najis pertama bayi terdiri daripada mekonium, yang merupakan zat hitam kehijauan gelap. Najis ini dihasilkan pada dua hari pertama kehidupan. Oleh itu, ibu tidak perlu risau apabila melihat najis bayi hitam kehijauan. Warna ini akan berubah menjadi hijau kecoklatan menjadi kuning dengan tekstur yang lebih padat ketika berlanjutan.

Itu adalah fakta mengenai bayi baru lahir yang perlu diketahui. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai bayi anda yang baru lahir, tanyakan kepada doktor . Melalui aplikasi tersebut anda boleh meminta doktor yang dipercayai bila-bila masa dan di mana sahaja Berbual , dan Panggilan Suara / Video . Jadi jomlah muat turun permohonan di App Store atau Google Play sekarang!

Baca juga:

  • Ketahui Tahap Perkembangan Bahasa pada Bayi
  • Tidak Lagi Misteri Ikuti Tahap Perkembangan Bayi Dari 0-3 bulan
  • 5 Cara Mengatasi Cegukan pada Bayi Baru Lahir