Konjungtivitis Berlaku pada Kanak-kanak, Ibu Bapa Melakukannya

, Jakarta - Konjungtivitis adalah jangkitan virus yang menyerang konjungtiva mata, menyebabkan mata merah jambu. Apabila kanak-kanak mengalami gangguan ini, ini bermaksud terdapat keradangan membran yang menutupi kelopak mata dalaman dan bahagian putih mata.

Gangguan ini boleh berlaku pada satu atau kedua mata. Konjungtivitis boleh berlaku sendiri, atau sebagai sebahagian daripada jangkitan pernafasan atas yang boleh menyebabkan seseorang mengalami demam, sakit tekak, dan hidung tersumbat. Gangguan ini sering merebak di kolam renang kerana jangkitan sering merebak ketika seseorang berenang. Klorin dalam air kolam renang tidak efektif membunuh virus.

Selain ditandai dengan mata merah jambu atau bahkan merah terang, gejala lain yang mungkin berlaku adalah cairan berwarna di mata, atau air mata yang jernih. Jangkitan ini berjangkit selagi mata berwarna merah dan terutamanya semasa keluar dari mata. Anak anda mungkin mengadu kepekaan terhadap cahaya, ketidakselesaan mata, dan penglihatan kabur.

Konjungtivitis yang berlaku boleh menyebabkan ketidakselesaan, tetapi sangat jarang dapat mengancam penglihatan. Sekiranya kornea anak terjejas, penglihatannya juga akan terjejas dengan ketara. Sekiranya ibu mengesyaki ini berlaku pada anak, cubalah berbincang dengan pakar pediatrik.

Baca juga: Konjungtivitis Menyebabkan Kelenjar getah bening yang membesar

Rawatan Konjungtivitis di Rumah oleh Ibu Bapa

Setelah melihat simptom yang berlaku pada mata anak, ibu bapa dapat melakukan beberapa perkara yang dapat mengurangkan kesan pada mata ibu. Berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda lakukan, termasuk:

  1. Bersihkan Kotoran yang Keluar

Salah satu cara untuk mengubati konjungtivitis pada kanak-kanak adalah dengan selalu membersihkan pelepasan mata yang keluar. Lap lembut pelepasan mata dengan bola kapas yang dibasahi dengan air suam. Bersihkan dengan mengetuk satu arah sahaja, gerakkan bola kapas dari dalam ke luar mata. Gunakan bola kapas yang berasingan untuk setiap mata.

  1. Gunakan Kain Sejuk dan Bersih

Cara lain untuk merawat konjungtivitis pada kanak-kanak adalah dengan meletakkan kain sejuk di atas mata. Menggunakan kain yang bersih dan sejuk di atas mata tertutup anda dapat meredakan kegatalan dan bengkak mata.

Kebersihan yang baik dapat membantu mencegah penyebaran konjungtivitis, seperti:

  • Basuh tangan dengan berhati-hati setelah bersentuhan dengan mata seseorang yang dijangkiti.
  • Cuba mengelakkan anak anda menggosok matanya.
  • Basuh sarung bantal, kain muka dan tuala dengan kerap, dan jangan berkongsi.

Baca juga: Kompres Mata Dapat Meringankan Gejala Konjungtivitis

Rawatan Lanjut untuk Konjungtivitis

Setelah melakukan beberapa perkara di atas dan konjungtivitis yang tidak hilang, cuba berjumpa dengan profesional perubatan untuk mengetahui komplikasi yang berlaku di mata ibu anak anda. Di samping itu, terdapat beberapa perkara yang mengharuskan ibu menangani mata yang memerah kepada doktor, iaitu:

  • Sakit mata yang sederhana hingga teruk.
  • kepekaan terhadap cahaya.
  • Penglihatan kabur atau berkurang.
  • Terdapat kecederaan atau bahan kimia di mata.
  • Peningkatan bengkak, kemerahan, dan sakit di kelopak mata dan di sekitar mata.

Sekiranya bayi anda mengalami konjungtivitis ketika berusia kurang dari 6 minggu, anda mesti berjumpa doktor atau bidan. Jangkitan dari bakteria di saluran kelahiran boleh menyebabkan konjungtivitis pada bayi baru lahir.

Ini boleh menyebabkan kerosakan serius pada mata anak anda jika tidak dirawat dengan segera. Doktor anda mungkin menetapkan ubat tetes mata atau salap kerana sukar untuk mengetahui sama ada anak anda mempunyai konjungtivitis virus atau bakteria.

Baca juga: Ketahui Pengurusan Konjungtivitis, Punca Mata Merah

Itulah beberapa perkara yang boleh anda lakukan sekiranya anak anda mengalami konjungtivitis. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai gangguan mata ini, doktor dari sedia menolong. Caranya adalah dengan muat turun permohonan dalam telefon pintar awak!