4 Faedah Mempelajari Astronomi untuk IQ Kanak-kanak

Jakarta - Astronomi adalah salah satu cabang sains tepat tertua. Ilmu ini telah diketahui oleh manusia sejak zaman Mesir Purba. Ilmu ini mengkaji benda-benda langit termasuk bentuk, definisi, dan fenomena lain di luar atmosfera Bumi seperti letupan supernova, letupan sinar gamma, sinaran latar belakang mikrokosmos, dan sebagainya.

Untuk mempelajari benda-benda cakerawala ini dan fenomena alam semesta, anda mesti mempelajari aspek-aspek sains pendukung, iaitu fizik, kimia, biologi, dan juga evolusi objek-objek ini. Nampak rumit dan mengelirukan ya? Walaupun begitu, semangat rakyat Indonesia untuk mempelajari ilmu ini meningkat dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Ironinya, walaupun memiliki banyak peminat, hanya ada satu tempat untuk pendidikan astronomi formal di Indonesia, yaitu Institut Teknologi Bandung (ITB).

Oleh itu, adakah anda sebagai ibu bapa mula mengajar sedikit tentang astronomi kepada anak-anak anda? Tidak ada bahaya kamu tahu mula mengajar astronomi kepada kanak-kanak, kerana terdapat banyak faedah mempelajari astronomi untuk kanak-kanak, terutama untuk meningkatkan kecerdasan kanak-kanak, termasuk:

( Baca juga: Mahukan Anak Kreatif? Inilah Cara Mendidik Sejak Bayi)

  1. Kanak-kanak Akan Minat dalam Pembelajaran Sains

Fenomena alam semesta menakjubkan dan membingungkan. Apabila seorang kanak-kanak mula belajar astronomi, dia akan mempunyai banyak soalan. Sebagai contoh, adakah kehidupan di angkasa lepas? Bagaimana bumi diciptakan? Di mana alam semesta berakhir? Nah, di sinilah astronomi akan menimbulkan rasa ingin tahu kanak-kanak. Untuk mengetahuinya, mereka akan dibawa untuk mempelajari sains sokongan lain seperti geologi, fizik, matematik, dan biologi.

Siapa tahu, dengan menyalurkan minat ini, dia akan menjadi penyelidik pada masa akan datang atau cemerlang dan memenangi pelbagai olimpik ilmiah pelajar nasional dan antarabangsa. Anda sebagai ibu bapa mesti berbangga sekiranya anak anda dapat mencapainya.

  1. Kanak-kanak Akan Mempelajari Mitologi

Di sebalik setiap buruj bintang, pasti ada kisah di sebalik itu. Semua budaya kuno mencari petunjuk untuk terlibat dalam aktiviti, seperti belayar atau pertanian. Mereka menggunakan tanda semula jadi yang muncul di langit sebagai tanda untuk memulakan aktiviti mereka. Di samping itu, zaman dahulu juga menggunakan bintang-bintang sebagai kanvas bagi pencerita untuk mewarisi tradisi, mitos, dan kisah dongeng.

Mempelajari astronomi klasik memberi peluang kepada anak-anak untuk mempelajari mitologi budaya kuno, sehingga pengetahuan mereka akan meningkat. Anak-anak kemudian akan memasukkan apa yang telah mereka pelajari ke pemandangan yang mereka lihat setiap malam di langit.

  1. Bukan Hanya Teori Pembelajaran, Kanak-kanak Juga Akan Berlatih

Mempelajari astronomi bukan hanya dengan membaca buku teks. Kerana, anak-anak mesti membuat pemerhatian langsung dengan melihat langit malam. Kaedah ini adalah kaedah yang baik kerana anak-anak akan diajak belajar dengan berkhemah, menyalakan api unggun, dan menikmati alam semula jadi yang pasti menyeronokkan dan tidak membosankan. Belajar dengan cara yang menyeronokkan seperti ini akan lebih berkesan daripada kaedah pembelajaran biasa.

  1. Menjauhkan Anak dari Gadget

Ketika berkhemah dan memerhatikan langit malam, pemandangan di langit hanya dapat dilihat jika semua cahaya, baik dari pencahayaan atau tidak alat , dipadamkan. Dengan cara ini semua buruj akan dilihat lebih baik. Dengan cara ini, anak akan lebih fokus dan mengelakkan pengaruh buruk alat untuk perkembangan otak.

( Baca juga: Bahaya Ketagihan Gadget kepada Millennials)

Oleh itu, adakah anda masih ragu-ragu untuk mengajar astronomi kepada kanak-kanak dari usia dini? Oleh itu, jika anda mempunyai masalah dengan pertumbuhan dan perkembangan anak anda, jangan ragu untuk bertanya kepada doktor secara langsung. Ibu boleh menggunakan aplikasinya. Hanya melalui telefon bimbit anda, anda juga boleh melakukan pemeriksaan makmal tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun aplikasi sekarang!