Dapatkan Torticollis, Ini Berlaku pada Badan

, Jakarta - Ada teman yang kepalanya kelihatan miring ke satu sisi? Dia mungkin menderita torticollis. Keadaan ini dikenali sebagai kekacauan ini adalah gangguan otot leher yang menyebabkan bahagian atas kepala kelihatan condong ke satu sisi sementara dagu condong ke sisi lain.

Torticollis boleh berlaku pada bayi dan juga orang dewasa. Bayi di dalam kandungan berisiko terkena torticollis kerana kelainan pada kedudukan leher semasa dalam kandungan. Torticollis pada bayi adalah kongenital, sementara pada orang dewasa, torticollis terjadi kerana gangguan pada otot leher.

Torticollis tidak berbahaya dan tidak memberi kesan serius. Walau bagaimanapun, keadaan ini menyebabkan komplikasi kesihatan seperti sakit di kawasan leher dan lenturan tulang belakang serviks.

Baca juga: Perbezaan Antara Tortikolis pada Orang Dewasa dan Bayi

Punca Torticollis

Terdapat beberapa perkara yang dianggap sebagai penyebab keadaan torticollis. Pada bayi baru lahir, kedudukan leher di rahim boleh menjadi penyebabnya. Kedudukan leher yang tidak betul boleh menyebabkan kerosakan pada otot leher kerana membuat aliran darah ke leher terganggu ketika bayi tumbuh dan berkembang di rahim.

Pada orang dewasa, kecederaan pada leher, kerosakan pada otot leher, kerosakan pada tulang belakang atas boleh menyebabkan torticollis. Ketahui juga jenis torticollis berdasarkan penyebabnya:

 • Tortikolis Sementara

Tortikolis jenis ini disebabkan oleh kelenjar getah bening yang bengkak, jangkitan telinga, selsema atau kecederaan kepala. Biasanya torticollis jenis ini akan hilang dalam beberapa hari.

 • Torticollis Kekal

Torticollis kekal berlaku kerana masalah dengan struktur tulang.

 • Torticollis otot

Keadaan ini berlaku kerana otot yang kaku di satu bahagian leher.

 • Tortikollis Spasmodik

Keadaan ini dikenali sebagai dystonia leher. Keadaan ini menjadikan otot leher menjadi kencang dan membuat leher menjadi senget. Keadaan ini menyebabkan sakit di leher dan biasanya berlaku pada orang berusia 40 hingga 60 tahun.

 • Sindrom Klippel Feil

Keadaan ini berlaku kerana kelainan pada kedudukan tulang di leher bayi. Orang dengan sindrom klippel feil juga mengalami masalah pendengaran dan penglihatan.

Baca juga: Ketahui Pengendalian Pertama Ketika Anda Mendapat Tortikolis

Gejala Torticollis

Orang yang mengalami torticollis merasakan simptom perlahan. Pada bayi, keadaan torticollis biasanya dilihat beberapa bulan selepas bayi dilahirkan. Anda harus mengenali gejala-gejala keadaan torticollis:

 1. Seseorang yang mempunyai torticollis mempunyai pergerakan yang terhad ketika menggerakkan kepala.

 2. Otot leher terasa kaku dalam masa yang agak kerap.

 3. Beberapa bahagian leher terasa sakit.

 4. Orang yang mengalami torticollis mengalami sakit kepala yang teruk.

 5. Keadaan bahu yang kelihatan tinggi hanya pada satu bahagian sahaja.

 6. Dagu seseorang yang mempunyai torticollis akan kelihatan condong ke satu sisi.

 7. Kemunculan benjolan lembut di kawasan leher.

 8. Pada bayi yang mengalami torticollis, biasanya lebih mudah menyusu di satu sisi sahaja. Biasanya, bayi sukar menyusu di sisi lain.

Torticollis dapat dirawat dengan memberi suntikan untuk relaksan otot dari pakar neurologi. Atau anda boleh membincangkannya dengan doktor yang dipercayai terlebih dahulu. Tidak perlu keluar rumah, cukup gunakan aplikasinya . Ciri Bercakap dengan Seorang Doktor apa yang ada dalam aplikasi memudahkan anda menghubungi doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui berbual, dan Panggilan Suara / Video. Ayuh, cepat muat turun permohonan di App Store atau Google Play!

Baca juga: Bolehkah Torticollis Pada Bayi Disembuhkan?