Hati-hati, ini adalah komplikasi yang berlaku pada orang dengan skizofrenia paranoid

Jakarta - Skizofrenia paranoid adalah sejenis gangguan psikologi skizofrenia ketika penghidapnya mengalami khayalan yang menyatakan bahawa sekumpulan orang menentangnya, keluarganya, atau rakan-rakannya. Selain itu, khayalan biasanya disertai dengan halusinasi pendengaran, yang bermaksud bahawa orang mendengar perkara-perkara yang sebenarnya hanya ada di kepalanya atau tidak nyata.

Mungkin orang yang mengalami gangguan psikologi menghabiskan sebahagian besar waktunya untuk berinteraksi atau bercakap dengan diri sendiri tentang cara melindungi diri mereka atau orang-orang terdekat mereka dari khayalan dan halusinasi yang mereka alami. Berbeza dengan jenis skizofrenia yang lain, jenis paranoid cenderung mempunyai masalah ingatan yang lebih sedikit dan sukar untuk menumpukan perhatian.

Skizofrenia paranoid adalah gangguan kesihatan kronik yang jika tidak dirawat akan membawa kepada komplikasi lain yang membahayakan diri sendiri dan orang yang terdekat dengan anda.

Apa yang menyebabkannya?

Tidak seperti jenis skizofrenia yang lain, jenis paranoid tidak diketahui dengan pasti. Hasil kajian menunjukkan bahawa gangguan kesihatan ini berkait rapat dengan disfungsi otak, walaupun penyebab disfungsi otak ini juga tidak dapat dipastikan.

Sebilangan pakar berpendapat bahawa perkembangan skizofrenia boleh berlaku kerana pengaruh buruk persekitaran di mana penghidapnya hidup. Terdapat juga tuntutan bahawa gangguan ini berlaku kerana ketidakseimbangan dopamin, serotonin, dan beberapa neurotransmitter lain.

Seiring dengan penyebabnya, para pakar telah mengenal pasti beberapa faktor risiko yang terkait dengan skizofrenia paranoid, termasuk genetik, jangkitan virus, kekurangan zat makanan janin, tekanan, penyalahgunaan, atau trauma pada masa kanak-kanak, hingga penyalahgunaan dadah.

Komplikasi?

Sekiranya anda mendapat rawatan segera, orang yang menderita skizofrenia paranoid tentu dapat menjalani kehidupan yang lebih baik. Sebaliknya, rawatan lewat menyebabkan komplikasi serius dan cenderung berbahaya, baik bagi penghidap dan orang yang terdekat dengannya.

Komplikasi yang disebabkan oleh skizofrenia paranoid termasuk:

 • Kemurungan.

 • Kehadiran pemikiran kuat penghidap untuk membunuh diri.

 • Kecenderungan tinggi untuk membunuh diri.

 • Kekurangan zat makanan.

 • Kehilangan rawatan diri.

 • Tingkah laku tidak wajar dan negatif yang membawa kepada perbuatan jenayah dan tidak bermoral.

 • Ketidakupayaan untuk belajar atau membuat kerja.

 • Kemunculan penyakit lain yang berkait rapat dengan kesalahan gaya hidup yang tidak terkawal, seperti penyakit yang disebabkan oleh merokok atau penyalahgunaan dadah.

Daripada komplikasi yang dinyatakan di atas, pemikiran dan tingkah laku bunuh diri adalah komplikasi yang harus diperhatikan. Sebabnya ialah khayalan dan halusinasi pada orang dengan skizofrenia paranoid sangat kuat sehingga mempengaruhi keadaan penghidapnya, sehingga diperlukan bantuan yang ketat dari orang tua atau orang terdekat sehingga tindakan ini tidak dilakukan.

Jangan biarkan ia berlaku sekiranya anda melihat atau menemui rakan atau ahli keluarga yang menghidap skizofrenia paranoid. Anda boleh meminta doktor melalui permohonan mengenai cara memberi pertolongan cemas kepada orang yang mengalami gangguan psikologi ini. Melalui perkhidmatan Ask a Doctor, pakar kesihatan terbaik dan berpengalaman akan membantu anda mencari jalan penyelesaian terbaik untuk semua masalah kesihatan yang anda alami.

Permohonan Anda juga boleh menggunakannya untuk membeli ubat, vitamin, dan melakukan pemeriksaan makmal pada bila-bila masa dan di mana sahaja anda berada. Kemudian, anda juga boleh mendapatkan maklumat kesihatan terkini dari aplikasi ini. Ayuh, muat turun sekarang!

Baca juga:

 • Penjelasan Tekanan dan Trauma Boleh Menjadi Penyebab Skizofrenia Paranoid
 • Selalunya keliru, ini adalah perbezaan antara psikosis dan skizofrenia
 • Berikut adalah 4 Jenis Skizofrenia yang Perlu Anda Ketahui