Ini adalah rawatan pertama untuk Roseola pada kanak-kanak

, Jakarta - Tidak seperti orang dewasa, bayi mempunyai sistem imun yang belum matang, sehingga mereka rentan terhadap pelbagai masalah kesihatan. Tidak terkecuali masalah kesihatan kulit, seperti roseola. Penyakit ini, juga dikenali sebagai exanthema subitum, adalah jangkitan virus yang biasanya menyerang bayi dan anak-anak.

Roseola dicirikan oleh demam dan ruam merah jambu pada beberapa bahagian kulit. Secara amnya, penyakit ini dialami oleh bayi berusia 6 hingga 24 bulan. Virus yang berada di belakang roseola adalah virus herpes. Cara penularannya sama dengan selesema, iaitu dari percikan air liur penderita ketika bersin atau batuk, yang kemudian disedut.

Selain itu, penularan juga dapat dimediasi oleh objek yang telah terkena virus. Contohnya, ketika anak yang sihat menggunakan cawan yang sebelumnya telah digunakan oleh anak dengan roseola. Namun, penularan jangkitan ini tidak sepantas penularan jangkitan virus lain, seperti cacar air.

Baca juga: Ketahui Tanda dan Faktor Risiko Roseola

Gejala Muncul Dalam 2 Minggu Selepas Dijangkiti

Gejala roseola biasanya muncul setelah 1-2 minggu virus memasuki badan. Pada peringkat awal, bayi atau kanak-kanak yang terkena roseola akan mengalami demam, batuk dengan hidung berair, sakit tekak, dan tidak ada selera makan. Gejala lain yang menyertai jangkitan virus ini termasuk kelenjar yang membesar di leher, cirit-birit ringan, dan pembengkakan kelopak mata.

Demam secara amnya reda dalam 3-5 hari dan diikuti dengan ruam kulit berwarna merah jambu. Ruam ini tidak gatal dan pada mulanya muncul di dada, perut, dan punggung, kemudian merebak ke lengan, leher dan muka. Dalam masa dua hari, ruam secara beransur-ansur akan hilang.

Apa Pengendalian Pertama Yang Boleh Diberikan Ibu Bapa?

Sebenarnya, tidak ada kaedah rawatan khas yang diperlukan untuk merawat roseola. Pesakit dapat pulih dengan rawatan diri di rumah. Apabila anak anda mula demam, biarkan dia berehat dengan selesa. Pastikan suhu bilik tetap sejuk, dan jika perlu, tekan dahi, ketiak, dan pangkal paha menggunakan air suam. Jangan gunakan air sejuk kerana boleh menyebabkan anak menggigil. Untuk mengelakkan dehidrasi, berikan air minum kepadanya secukupnya.

Baca juga: Penyakit Roseola Boleh Menyulitkan Radang Otak dan Pneumonia

Sekiranya demam menyebabkan ketidakselesaan pada anak, berikan ubat penghilang rasa sakit, seperti paracetamol atau ibuprofen. Bagi orang dengan roseola di bawah usia 16 tahun, tidak digalakkan mengambil aspirin, kecuali atas arahan doktor.

Roseola biasanya sembuh dalam seminggu dari permulaan demam. Namun, jika anak demam tinggi melebihi 39 darjah celcius, demam lebih dari 1 minggu, ruam kulit yang tidak hilang setelah 3 hari, atau berusia di bawah 6 bulan, segera bawa dia ke doktor untuk diperiksa .

Sudah Sembuh, Bagaimana Tidak Terpengaruh Lagi?

Hingga kini belum ada vaksin yang dapat mencegah roseola. Oleh itu, langkah terbaik yang dapat diambil untuk mencegah penularan penyakit ini adalah menjauhkan anak-anak dari penderita agar mereka tidak terdedah.

Baca juga: Fakta Menarik mengenai Penyakit Kanak-kanak Roseola

Dan sebaliknya, jika anak anda sakit dengan roseola, berehatlah dari semua aktiviti yang biasanya dilakukannya di luar rumah, sehingga dia pulih sepenuhnya. Juga, pastikan untuk selalu mencuci tangan, menutup mulut dengan tisu ketika anda batuk atau bersin dan membuang tisu selepas itu, dan jangan berkongsi peralatan makan dan minum dengan orang lain.

Itulah sedikit penjelasan mengenai roseola pada kanak-kanak. Sekiranya anda memerlukan lebih banyak maklumat mengenai perkara ini atau masalah kesihatan lain, jangan ragu untuk membincangkannya dengan doktor anda mengenai permohonan tersebut , melalui ciri Bercakap dengan Doktor , ya. Sangat mudah, perbincangan dengan pakar yang anda mahukan dapat dilakukan Berbual atau Panggilan Suara / Video . Dapatkan juga kemudahan membeli ubat menggunakan aplikasi , bila-bila masa dan di mana sahaja, ubat anda akan dihantar terus ke rumah anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang di App Store atau Google Play Store!