Mitos atau Fakta, Menjaga Ikan Baik untuk Kesihatan Mental

, Jakarta - Menurut data kesihatan yang diterbitkan di Penjagaan Haiwan Peliharaan , membuat hubungan dengan alam dapat membantu menjaga kesihatan mental. Memelihara haiwan adalah bentuk interaksi dengan alam semula jadi. Salah satu jenis haiwan kesayangan yang disyorkan untuk meningkatkan kesihatan mental adalah ikan.

Memelihara ikan meningkatkan kesihatan mental dan juga membantu mengurangkan kegelisahan. Penyelidikan yang dilakukan oleh University of Plymouth mendapati bahawa hanya memerhatikan ikan di akuarium dapat menurunkan tekanan darah.

Berehat dengan Menonton Berenang Ikan

Sekiranya anda sering menemui akuarium di ruang menunggu, ia bukan hanya untuk hiasan. Penempatan ikan di ruang menunggu untuk mengurangkan tahap kegelisahan dan menjadi lebih santai.

Baca juga: Fakta Mengenai Haiwan Peliharaan dan Virus Corona

Ikan tidak hanya bermanfaat di ruang menunggu, tetapi juga baik untuk orang yang menghidap Alzheimer dan anak-anak dengan gangguan tingkah laku. Memelihara ikan adalah terapi yang berkesan untuk menjaga kesihatan mental tanpa mengeluarkan banyak wang. Bagaimana membesarkan ikan dapat meningkatkan kesihatan mental? Inilah penjelasannya!

1. Penyelidik dari National Marine Aquarium, Plymouth University dan University of Exeter, melakukan kajian yang melihat bagaimana aktiviti melihat ikan di akuarium mempengaruhi kesihatan fizikal dan mental. Hasilnya, didapati bahawa orang yang menghabiskan banyak masa melihat ikan berenang di akuarium lebih sihat dari segi mental dan fizikal. Melihat ikan di akuarium bukan sahaja dapat mengurangkan tekanan darah dan degupan jantung, tetapi memerhatikan aktiviti ikan dapat meningkatkan mood anda.

2. Rutin yang diberikan dengan memiliki haiwan peliharaan juga memberi kesan terhadap peningkatan kesihatan mental. Contohnya, orang yang merasa kesunyian ketika membesarkan ikan boleh mempunyai rutin yang dapat menjaga minda dan tubuh mereka aktif. Bermula dari penyelenggaraan harian, memeriksa kebersihan akuarium dan mengunjungi kedai haiwan peliharaan. Secara sedar atau tidak, rutin ini melibatkan berinteraksi dengan orang lain yang mungkin mempunyai minat yang sama.

Baca juga: Bukan hanya gigitan, menjilat anjing juga perlu diperhatikan

3. Haiwan peliharaan tidak mempunyai kemampuan untuk membalas apabila anda memerlukan seseorang untuk diajak bicara pada hari yang sukar. Tidak akan memberikan pendapat yang benar-benar menyudutkan anda. Oleh itu, haiwan peliharaan adalah pendengar yang baik.

Kebanyakan orang berpendapat bahawa hanya anjing dan kucing yang menjadikan haiwan peliharaan yang sesuai. Namun, sebenarnya ada banyak sebab mengapa ikan juga menjadi kawan baik. Terdapat beberapa jenis ikan yang dapat mengenali wajah pemiliknya, seperti ikan panah. Ikan betta yang menarik dan menawan juga boleh menjadi pilihan, sehingga mendorong orang untuk berikatan dengan mereka.

Sekiranya anda mempunyai ikan sejak mereka bayi, ada kemungkinan besar ikan tersebut akan mengenali pemiliknya. Apabila interaksi antara ikan peliharaan dan pemiliknya terjalin, walaupun tanpa sentuhan, ikan dapat berkomunikasi dengan pemiliknya. Ini ditunjukkan dengan berenang dengan bersemangat ketika pemilik datang atau berenang lebih dekat ketika anda meletakkan tangan di atas kaca akuarium.

Baca juga: Penularan Virus Corona pada Haiwan Mengetahui Ini

4. Seperti yang telah dibincangkan sebelumnya, menjaga ikan dapat menyatukan anda dengan orang atau komuniti yang menyukai perkara yang sama. Menjadi sebahagian daripada kumpulan dengan minat yang serupa dapat membantu mencegah kesepian. Menjalin hubungan dan persahabatan dengan orang yang mempunyai minat yang sama jauh lebih mudah. Komuniti ini dapat mendorong keyakinan diri dan lebih bersemangat dalam menjalani kehidupan.

Sekiranya anda mempunyai masalah kesihatan mental dan ingin mengetahui lebih lanjut mengenai menjaga kesihatan mental anda, cari di . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik. Ia mudah, hanya muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Rujukan:
Berat Doktor Di. Diakses pada tahun 2020. Sebab Ilmiah Mengapa Memelihara Ikan Membantu Mencegah Kesunyian
Petable.Care. Diakses pada tahun 2020. 15 CARA IKAN MENGURANGKAN STRESS DAN MENINGKATKAN KESIHATAN MENTAL
Mengapa Haiwan Peliharaan.com. Diakses pada tahun 2020. Bolehkah Ikan Menunjukkan kasih sayang kepada manusia?