Ciri-ciri Makanan yang Baik untuk Bulu Kucing Pet

Jakarta - Selain cantik dilihat, bulu kucing yang sihat dan rapi juga menyenangkan untuk disentuh dan sangat berfungsi. Bulu kucing berfungsi melindungi dari panas, sejuk, angin, dan hujan, memberikan data deria untuk kucing, dan membantu kucing menghasilkan nutrien penting, seperti vitamin D.

Namun, kadangkala rambut kucing juga boleh mengalami masalah, seperti rambut gugur dan kusam. Walaupun kucing sangat pandai mengurus diri dengan pelbagai cara, mereka masih memerlukan pertolongan untuk kekal bahagia dan sihat. Untuk menjaga kesihatan dan kecantikan bulu kucing, anda boleh bermula dengan memilih makanan yang baik.

Baca juga: Ketahui Seluk Beluk Merawat Anak Kucing

Makanan yang Baik untuk Bulu Kucing

Susan G. Wynn, DVM, CVA. Wynn, pakar pemakanan veterinar di Georgia, seperti yang dipetik dari WebMD , mengatakan bahawa kulit dan kot kucing mencerminkan apa yang berlaku di dalam tubuhnya. Jadi, penulis Manual Perubatan Veterinar Semula jadi ia mengungkapkan, ketika bulu kucing menjadi kusam, perkara pertama yang harus diperhatikan adalah dietnya.

Kucing memerlukan lebih banyak protein daripada anjing. Mereka juga memerlukan karbohidrat kompleks dan lemak sihat untuk membantu mengekalkan tubuh dan kot yang sihat. Oleh itu, penting untuk memberi perhatian lebih kepada kandungan nutrien makanan kucing anda.

Baca juga: 5 Masalah Kesihatan Umum yang Dialami oleh Kucing

Untuk mendapatkan mantel yang sihat dan rapi, anda juga boleh mencuba makanan diet kucing anda dengan asid lemak seperti yang terdapat dalam salmon atau minyak ikan. Kemudian, amati empat hingga enam minggu, sama ada terdapat perubahan atau tidak.

Cara lain untuk mencuba adalah menukar makanan kucing menjadi jenama premium atau berkualiti tinggi. Anda boleh membincangkan hal ini dengan doktor haiwan anda dalam aplikasi , untuk mendapatkan cadangan jenama makanan kucing terbaik mengikut keadaan kucing anda.

Sebelum memberinya makanan tambahan, atau membuat perubahan besar dalam kehidupan kucing anda, juga penting untuk selalu bercakap dengan doktor haiwan anda terlebih dahulu. Kerana, dalam beberapa keadaan, masalah rambut boleh menjadi tanda alergi, parasit, jangkitan, atau masalah kesihatan yang serius.

Baca juga: Waspadalah terhadap Bahaya Bulu Kucing terhadap Kesihatan

Perkara yang Mempengaruhi Kesihatan Bulu Kucing

Terdapat banyak perkara yang boleh menjejaskan kesihatan kot kucing, atau kulitnya menjadi kering dan mengelupas. Salah satunya adalah pemakanan yang buruk, seperti yang dijelaskan sebelumnya. Sebagai tambahan kepada pemakanan, perkara berikut boleh mempengaruhi kesihatan kot kucing:

  • Berat badan berlebihan atau kegemukan. Ini mengelakkan kucing sampai ke seluruh badannya untuk dibersihkan.
  • Umur. Seiring bertambahnya usia kucing, mereka boleh menjadi kurang fleksibel. Keupayaan membersihkan bulu mereka sendiri juga berkurang.
  • Mandi terlalu kerap. Untuk mengawal kutu, banyak pemilik kucing rajin memandikannya. Sebenarnya, memandikan kucing terlalu kerap boleh membuat bulunya menjadi kusut.

Sebagai tambahan kepada penyebab biasa ini, terdapat banyak kemungkinan lain yang mengganggu kesihatan kot kucing. Contohnya, diabetes, parasit, jangkitan kulit, alergi, penyakit autoimun, udara musim sejuk kering, atau masalah yang lebih serius. Untuk mengetahui punca sebenarnya, penting untuk memeriksakan kucing anda ke doktor haiwan.

Rujukan:
Ambil oleh WebMD. Diakses pada tahun 2020. Pemakanan Kucing untuk Lapisan Sihat.