Inilah Fakta Mengenai Kekeliruan Puting pada Bayi

, Jakarta - Salah satu kebimbangan yang mungkin dialami oleh ibu yang baru melahirkan adalah kekeliruan puting pada bayi. Keadaan ini cenderung menyerang bayi yang baru lahir, terutama yang tidak diperkenalkan secara langsung ke puting susu sebagai sumber susu ibu. Pada dasarnya, setiap bayi yang dilahirkan mempunyai naluri untuk menghisap dan menyusu secara langsung dari puting ibu. Namun, ada beberapa keadaan yang membuat bayi keliru dan sukar menyusu secara langsung yang dikenali sebagai kekeliruan puting.

Selain bayi baru lahir, kekeliruan puting juga cenderung menyerang bayi yang diperkenalkan dengan botol susu terlalu cepat, aka pereda. Membiasakan minum susu dari dot boleh membuat bayi merasa selesa dan menyebabkan dia merasa sukar ketika berhadapan dengan puting ibu. Si kecil akan sukar mencari dan meletakkan mulutnya pada puting susu ketika memberi makan secara langsung dari payudara ibu. Kerana, menyusu dari puting ibu ternyata menjadi lebih sukar kerana bayi harus menghisapnya cukup keras agar susu keluar.

Baca juga: Ibu Baru Jangan Takut Menyusui, Ikuti Langkah Ini

Mengatasi Kekeliruan Puting pada Bayi

Apabila bayi anda diperkenalkan dengan alat pacu terlalu cepat, ada risiko lebih besar bahawa dia akan mengalami keadaan yang dikenali sebagai kekeliruan puting. Menyusui dengan dot cenderung lebih mudah, jadi ini membuat si kecil merasa selesa dan tidak memerlukan usaha yang besar untuk menghisap. Ini kerana mereka terbiasa dengan mudah, bayi terdedah kepada kekeliruan puting ketika kembali menyusu secara langsung dari payudara. Sebenarnya, penyusuan susu ibu dari puting susu ibu sangat diperlukan pada bayi baru lahir, sehingga usia 2 tahun.

Selain memperkenalkan pacifier terlalu cepat, kekeliruan puting pada bayi juga dapat terjadi akibat masalah atau gangguan ketika memberi makan langsung dari puting susu. Terdapat beberapa keadaan yang boleh menyebabkannya, seperti susu ibu tidak mencukupi, puting sakit atau sakit, dan penyumbatan pada saluran payudara. Kekeliruan puting juga boleh berlaku kerana keadaan bayi, misalnya, ada gangguan yang membuat bayi lemah, sehingga dia tidak dapat menyedut susu secara langsung dari puting susu.

Baca juga: Masalah Ibu Baru Lahir untuk Mengatasi Kekeliruan Puting

Salah satu petua yang boleh dilakukan untuk mengurangkan risiko kekeliruan puting pada bayi adalah Permulaan Penyusuan Awal (IMD). Kaedah ini dilakukan dengan meletakkan bayi di perutnya di dada atau perut ibu. Tujuannya adalah untuk merangsang bayi, melalui hubungan kulit ke kulit dengan ibu. Permulaan penyusuan awal memerlukan kulit bayi dilekatkan pada kulit ibu, dan dilakukan segera dalam masa satu jam setelah bayi dilahirkan.

IMD dilakukan untuk membantu merangsang bayi untuk mencari sumber susu ibu mereka sendiri (ASI). Setelah menjumpainya, si kecil anda akan mula mencari puting susu ibu dan menghisap. Melaksanakan IMD dapat meningkatkan peluang bayi mendapat kolostrum, yang merupakan cairan kuning yang merupakan titisan pertama susu ibu dari puting ibu. Cecair susu ibu pertama dikatakan mengandungi banyak nutrien dan dapat membantu mengurangkan risiko anak-anak mengalami penyakit.

Melaksanakan IMD sebaik sahaja bayi keluar dari saluran kelahiran juga dapat membantu mengurangkan kematian bayi baru lahir, meningkatkan kesihatan dan perkembangan anak-anak. Menyusukan bayi seawal mungkin juga dapat membantu membina sistem imun bayi. Bukan hanya itu, penyusuan bayi secara teratur dan sesuai juga disebut sebagai kunci untuk menjaga kesihatan sistem pencernaan bayi.

Baca juga: Kesan Negatif Memberi Dot kepada Bayi

Ketahui lebih lanjut mengenai fakta mengenai kekeliruan puting pada bayi dan bagaimana menanganinya dengan meminta doktor di aplikasi . Anda boleh menghubungi doktor dengan mudah melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua untuk ibu baru dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Babycenter.com (2019). Kekeliruan puting
WebMD (2019). Penyusuan susu ibu: Dapatkan Sokongan yang Anda Perlu
SIAPA (2019). Permulaan penyusuan awal untuk mempromosikan penyusuan susu ibu secara eksklusif