Asma meningkatkan risiko eksim atopik

Jakarta - Eksim atopik, juga dikenal sebagai eksim kering, ditandai dengan gatal-gatal, kekeringan, dan munculnya ruam merah pada kulit. Keadaan ini biasa berlaku pada kanak-kanak dan boleh berulang pada masa dewasa. Oleh itu, bolehkah asma menjadi faktor risiko eksim atopik? Apakah hubungan antara keduanya? Inilah perbincangannya.

Baca juga: Sebab mengapa orang dengan dermatitis atopik cenderung kepada Alergi Telur

Ekzema Asma dan Atopik

Sebenarnya, sehingga kini tidak diketahui apa yang menyebabkan eksim atopik. Namun, ternyata penyakit ini lebih mudah terjadi pada seseorang yang mempunyai riwayat asma. Sebabnya, orang yang menghidap asma akan sangat mudah terkena alergen seperti debu, makanan, debunga, pencemaran udara, atau bulu binatang. Sekiranya anda terdedah kepada alergen, gejala ekzema atopik mungkin muncul.

Namun, bukan hanya orang yang menghidap asma yang lebih berisiko terkena eksim atopik. Masalah kulit ini juga boleh berlaku disebabkan oleh beberapa faktor, seperti:

 • Kerap berpeluh.
 • Mempunyai tahap tekanan yang tinggi.
 • Mempunyai tabiat mandi terlalu lama.
 • Mempunyai tabiat menggaru.
 • Selalunya terdedah kepada cuaca kering dan sejuk.
 • Suka memakai pakaian yang diperbuat daripada bahan sintetik atau bulu.
 • Menggunakan sabun berasaskan pencuci atau bahan kimia lain yang tidak sesuai untuk kulit.

Faktor risiko untuk eksim atopik akan berbeza bagi setiap orang. Maksudnya, untuk mengetahui dengan pasti apakah faktor risiko eksim atopik yang anda alami, perlu melakukan beberapa pemeriksaan perubatan yang menyokong. Anda boleh bertanya perkara ini kepada pakar dermatologi melalui permohonan . Oleh itu, pastikan anda mempunyai muat turun aplikasinya, ya!

Baca juga : Eksim Atopik pada Kanak-kanak, Bagaimana Mengatasinya?

Simptom lain dari Ekzema Atopik

Apabila mengalami eksim atopik, gatal cenderung muncul pada waktu malam. Penyakit kulit ini juga mencetuskan munculnya ruam di beberapa kawasan badan, seperti tangan, kaki, pergelangan kaki, pergelangan tangan, leher, dada, kelopak mata, siku dan lutut, muka, dan kulit kepala. Gejala lain dari eksim atopik termasuk:

 • Kulit kering dan bersisik.
 • Kulit retak dan menebal.
 • Kulit membengkak dan benjolan kecil yang berisi cecair muncul.

Sekiranya ia berlaku pada bayi dan kanak-kanak, gejala ini akan menjadikan mereka rewel dan gelisah kerana gatal yang tidak dapat ditanggung. Mengapa perlu banyak pemeriksaan? Ini kerana gejala yang muncul kadang-kadang menyerupai penyakit kulit lain, seperti dermatitis seborrheic, jangkitan kulat, hingga psoriasis.

Baca juga : Bolehkah Kulit kembali licin setelah terkena ekzema?

Rawatan Ekzema Atopik

Sekiranya gejala yang anda alami masih dalam intensiti ringan, anda boleh mengatasinya dengan langkah-langkah berikut:

 • Jangan menggaru. Daripada menggaru, anda boleh menggunakan kompres sejuk pada kulit yang gatal. Sejukkan kawasan gatal selama 10-15 minit dan ulangi sekerap mungkin.
 • Gunakan pelembap. Gejala kulit retak dan kering dapat diatasi dengan menggunakan pelembap kulit secara berkala. Pilih pelembap untuk kulit kering dan sensitif, ya!
 • Elakkan faktor risiko eksim atopik. Setiap penghidap mempunyai faktor risiko yang berbeza. Pastikan anda mengetahui apa faktor risiko dan menjauhkannya sebanyak mungkin.

Sebagai tambahan kepada langkah-langkah ini, cuba jangan mandi terlalu lama. Sebabnya, mandi terlalu lama boleh menjadikan kulit kering dan mudah rosak. Sebaliknya, mandi selama 5-10 minit. Jangan lupa menggunakan sabun yang lembut dan tidak mengandungi wangian dan pewarna.

Rujukan:
Akademi Dermatologi Amerika. Diakses pada tahun 2021. Rawatan Rumah: Apa yang Boleh Meringankan Ekzema Gatal?
Perkhidmatan Kesihatan Nasional UK. Diakses pada tahun 2021. Ekzema Atopik.
Medline Plus. Diakses pada tahun 2021. Dermatitis Atopik.