Cara Bijaksana untuk Menemani Kanak-kanak Menonton Televisyen

, Jakarta - Pada masa lapang atau setelah belajar, ibu bapa biasanya membenarkan anak mereka bermain. Sekiranya anak anda bosan dengan mainan mereka, aktiviti hiburan lain yang boleh dilakukan ialah menonton televisyen. Tidak boleh membiarkan anak-anak menonton televisyen, kerana beberapa rancangan televisyen bersifat pendidikan dan dapat memberikan banyak pengetahuan untuk si kecil. Tetapi ibu harus menemaninya ketika si kecil menonton televisyen, bukan? Ini dilakukan agar dia dapat mengelakkan kesan buruk dari televisyen.

Menonton televisyen tidak selalu memberi kesan buruk kepada kanak-kanak. Aktiviti-aktiviti ini bukan sahaja menghiburkan tetapi juga bermanfaat untuk kanak-kanak. Berikut adalah kesan baik televisyen untuk kanak-kanak:

  • Media Memberi Maklumat

Televisyen mempunyai banyak rancangan yang dapat memberi maklumat dan pengetahuan untuk kanak-kanak. Filem dokumentari mengenai haiwan, misalnya, dapat membuat si kecil mengetahui lebih banyak mengenai pelbagai jenis haiwan, habitat dan makanannya. Filem pengembaraan kanak-kanak juga dapat memberikan maklumat mengenai tarikan semula jadi dan pengetahuan lain.

  • Meningkatkan Kemahiran Bahasa Kanak-kanak

Pasangan pertunjukan berbahasa Inggeris untuk si kecil dapat meningkatkan kemahiran berbahasa asing mereka. Anak kecil anda secara beransur-ansur akan mengingati kata-kata yang sering diucapkan dalam filem itu.

  • Mengembangkan Imaginasi Kanak-kanak

Pertunjukan kartun bukan hanya untuk menghiburkan, tetapi juga dapat membantu mengembangkan imaginasi anak-anak melalui kisah fantasi yang luar biasa dan warna yang dipaparkan.

Walau bagaimanapun, peranan ibu masih penting untuk menemani anak dan menyelesaikan rancangan mana yang patut ditonton untuk si kecil. Inilah kaedah bijak untuk menemani anak-anak menonton televisyen:

  • Membantu Menyusun Kesan

Ibu mesti berhati-hati dalam menyusun persembahan untuk anak-anak mereka. Malah rancangan kartun tidak semuanya baik untuk si kecil anda. Rancangan yang mengandungi unsur-unsur seperti keganasan, seks, dan bahasa kotor harus dielakkan dari Si Kecil.

  • Bantu Menerangkan Perkara

Apabila terdapat maklumat atau perkara di televisyen yang tidak dapat difahami oleh anak, ibu dapat menolong menjelaskannya kepadanya dengan bahasa yang mudah. Oleh itu, si kecil dapat memperoleh pengetahuan baru dan maklumat yang baik dari televisyen dapat difahami dengan baik. Ibu juga perlu tahu bahawa kanak-kanak di bawah usia 6 tahun masih tidak dapat membezakan antara fantasi dan realiti. Biasanya di hampir semua kartun, ada adegan yang tidak dapat dilakukan di dunia nyata. Jelaskan kepada anak kecil anda bahawa perkara-perkara ini hanyalah khayalan.

  • Bantu Mesej Penutup

Pertunjukan yang baik biasanya mengandungi mesej moral positif untuk penonton. Anak kecil anda mungkin tidak dapat menangkap mesej moral. Nah, peranan ibu sangat diperlukan untuk membantu menyampaikan pesan moral kepada Si Kecil agar Si Kecil juga dapat meniru perkara-perkara baik dari rancangan itu.

  • Menetapkan dan Mengehadkan Waktu Tonton

Tetapkan jadual waktu si kecil dapat menonton televisyen. Selepas sekolah, misalnya, atau pada waktu petang setelah anak kecil anda selesai membuat kerja rumahnya. Jangan biarkan si kecil anda berjaga larut malam, jadi dia tidak akan kesulitan bangun pada keesokan harinya untuk ke sekolah. Ibu juga perlu menentukan jangka masa memerhatikan anak-anak. Contohnya, kanak-kanak hanya dapat menonton selama dua jam sehari. Ini supaya si Kecil tidak kecanduan menonton televisyen sehingga mereka dapat melakukan aktiviti positif yang lain.

  • Memantau Jarak antara Kanak-kanak dan Televisyen

Perkara seterusnya yang perlu dipantau oleh ibu adalah jarak anak dari televisyen semasa dia menonton. Semasa kanak-kanak menonton sesuatu yang sangat menarik, mereka biasanya cenderung menghampiri televisyen. Jaga kedudukan anak sehingga jaraknya jauh dari televisyen untuk mengelakkan mata si kecil tidak rosak.

Sekiranya si kecil anda sakit atau mempunyai masalah kesihatan tertentu, ibu boleh segera menghubungi doktor melalui aplikasi tersebut . Bercakap mengenai masalah kesihatan yang dialami oleh anak kecil anda dan minta nasihat doktor melalui kesihatan Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Anda juga boleh membeli produk kesihatan dan vitamin yang anda perlukan . Kaedahnya sangat praktikal, tinggal pesanan melalui aplikasi dan pesanan akan dihantar dalam masa satu jam. Ingin melakukan ujian kesihatan? kini mempunyai ciri Makmal Perkhidmatan yang memudahkan ibu menjalankan pelbagai jenis ujian kesihatan. Jadi tunggu apa lagi? Muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.