Ketahui 8 punca gegaran yang perlu difahami dan penjelasan berikut

"Gegaran adalah gejala keadaan tertentu, bukan penyakit itu sendiri. Penting untuk mengetahui penyebabnya, agar rawatan dapat disasarkan. Kegelisahan terhadap gula darah rendah adalah beberapa penyebab gegaran. Juga penting untuk memahami bahawa kekejangan otot, kekejangan otot dan gegaran adalah perkara yang berbeza. "

, Jakarta - Gegaran adalah getaran yang tidak disengajakan dan tidak terkawal pada satu bahagian atau bahagian badan. Getaran boleh berlaku di mana-mana bahagian badan dan pada bila-bila masa. Keadaan ini biasanya disebabkan oleh masalah pada bahagian otak yang mengawal pergerakan otot.

Penting untuk mengetahui bahawa kekejangan otot, kekejangan otot, dan gegaran adalah perkara yang berbeza. Kekejangan otot adalah pengecutan otot yang tidak disengajakan. Kekejangan otot adalah pergerakan halus dan tidak terkawal dari bahagian kecil otot yang lebih besar. Jadi, apa yang menyebabkan gegaran?

Baca juga: Keguguran Berlebihan Boleh Menyebabkan Gegaran

Punca Gegaran Yang Perlu Anda Ketahui

Gegaran adalah gejala, bukan keadaan perubatan itu sendiri. Kadang-kadang tidak ada sebab yang jelas, kadang-kadang ia adalah pembesaran getaran fisiologi normal badan, yang disebabkan oleh perangsang sementara seperti kafein atau ubat-ubatan.

Antara penyebab gegaran yang paling biasa dan penting adalah:

1. Gegaran Penting

Penyebab gegaran yang ketara dan berterusan adalah gegaran penting. Keadaan ini tidak berbahaya, tidak menyebabkan keadaan lain, dan tidak mempengaruhi jangka hayat seseorang.

Namun, bagi banyak penderita, gegaran yang tidak terkawal sama sekali tidak berbahaya. Ia boleh menjadikan aktiviti seharian yang paling mudah menjadi mencabar, dan memberi kesan besar terhadap keyakinan diri seseorang.

2. Keresahan

Kecemasan, seperti kegembiraan, merangsang pembebasan hormon yang disebut adrenalin yang disebut hormon 'bertarung atau terbang'. Keadaan ini memberi kesan mendalam pada banyak bahagian badan, yang kebanyakannya bertujuan untuk meningkatkan kewaspadaan, kekuatan otot, dan kemampuan tubuh untuk lari dari bahaya atau berpusing dan menghadapinya.

Adrenalin merangsang ujung saraf, meningkatkan kesedaran, dan meningkatkan aliran darah ke otot di lengan dan kaki. Kedua-dua faktor ini menjadikan badan cenderung menggeletar. Tremor juga dikaitkan dengan kegelisahan yang disertai dengan degupan jantung yang cepat, sesak nafas, mulut kering, dan kadang-kadang sakit dada.

Baca juga: Tangan Sentiasa Bergetar? Mungkin Tremor adalah Sebabnya

3. Gula Darah Rendah

Gula darah rendah, sering berlaku jika seseorang menghidap diabetes yang dirawat dengan insulin. Atau rawatan diabetes jenis 2 dengan tablet sulfonylurea (SU). Ubat ini merangsang pankreas untuk menghasilkan lebih banyak insulin, yang menurunkan gula darah terlalu rendah.

4. Kafein

Kafein adalah perangsang yang meningkatkan kewaspadaan dan merangsang saraf. Walaupun berguna untuk membuat anda terjaga, sejumlah besar kafein dapat menyebabkan gegaran dan berdebar dalam masa yang singkat.

5. Dadah

Penyebabnya termasuk terlalu banyak salbutamol (ubat untuk menghilangkan gejala asma), lithium karbonat, beberapa ubat epilepsi, dan beberapa rawatan barah. Beberapa antidepresan juga dapat membuat anda merasa goyah.

Baca juga: Adakah Tremor untuk Kesihatan?

6. Penyakit Parkinson

Gegaran adalah salah satu daripada tiga gejala utama penyakit Parkinson, walaupun tidak selalu berlaku. Ketiga-tiga gejala gegaran itu berlaku, biasanya mempengaruhi tangan dan lengan dan cenderung menjadi lebih teruk ketika tidak bergerak. Gegaran sering merupakan gejala pertama yang dilihat oleh doktor dan membawa kepada diagnosis.

7. Penggunaan Dadah

Beberapa ubat rekreasi atau narkotik boleh menyebabkan gegaran dan gangguan pergerakan lain. Gegaran boleh bertahan walaupun anda berhenti menggunakannya.

8. Kekurangan Vitamin dan Mineral

Kekurangan vitamin, terutama vitamin B1, boleh menyebabkan gegaran. Begitu juga, penyakit Wilson, keadaan yang diwarisi di mana terlalu banyak tembaga menumpuk di dalam badan juga boleh menyebabkan gegaran.

Itulah beberapa penyebab gegaran yang perlu diketahui. Sekiranya anda mengalami gejala gegaran dan mengesyaki penyakit serius, anda harus segera menjadualkan lawatan ke doktor di hospital terbaik melalui aplikasi . Ayuh, muat turunpermohonan sekarang!

Rujukan:

Pesakit. Diakses pada tahun 2021. Gegaran
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Semua yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Pergolakan