Jangan merasa rendah diri, ini adalah 6 cara untuk menghilangkan bau badan

, Jakarta - Anda pasti bertemu dengan seseorang yang mempunyai bau badan yang tidak menyenangkan. Selain menjengkelkan, bau badan yang buruk dapat menurunkan keyakinan seseorang, anda tahu! Perkara yang perlu diluruskan adalah bahawa bau badan tidak berasal dari peluh yang dikeluarkan, tetapi disebabkan oleh bakteria yang hidup di kulit yang memecah peluh menjadi asid.

Baca juga: 6 Punca Bau Badan Buruk

Bau badan yang mempunyai nama perubatan bromhidrosis sering dialami oleh seseorang yang baru mencapai akil baligh. Bukan hanya itu, seseorang yang gemuk, orang yang suka makan makanan pedas, atau orang yang menderita penyakit tertentu terdedah kepada bau badan. Bau badan sering muncul di kawasan kaki, pangkal paha, ketiak, atau rambut. Sekiranya anda mengalami bau badan, berikut adalah cara yang boleh anda cuba menghilangkannya.

  1. Pancuran Air Panas

Ingat bahawa air suam membantu membunuh bakteria yang terdapat pada kulit. Cuba mandi air suam sekurang-kurangnya sekali sehari. Sekiranya cuaca sangat panas, pertimbangkan untuk mandi lebih dari sekali sehari. menggunakan losyen badan sejurus selepas mandi, kerana air suam cenderung mengeringkan kulit.

  1. Gunakan Pakaian yang Sesuai

Pakaian yang terbuat dari serat semula jadi membolehkan kulit bernafas dan menghasilkan penyejatan peluh yang lebih baik. Contoh gentian buatan manusia semula jadi ialah bulu, sutera atau kapas.

  1. Elakkan Makanan Pedas

Kari, bawang putih dan makanan pedas lain berpotensi menjadikan peluh lebih panas. Oleh itu, elakkan makanan pedas jika anda mempunyai bau badan. Sebilangan pakar percaya bahawa memakan daging merah terlalu banyak dapat meningkatkan risiko terkena bau badan dengan lebih cepat.

  1. Aluminium klorida

Bahan ini biasanya merupakan bahan aktif utama dalam antiperspirant. Sekiranya badan anda tidak bertindak balas terhadap rawatan di rumah yang disebutkan di atas, berbincanglah dengan ahli farmasi atau doktor anda mengenai produk yang mengandungi aluminium klorida. Sekiranya anda ingin mengemukakan soalan mengenai kandungan ini, berbincanglah dengan doktor anda . Melalui aplikasi tersebut, anda boleh menghubungi doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui e-mel Berbual , dan Panggilan Suara / Video .

Baca juga: Bukan Hanya Muka, Kenali Botox Ketiak untuk Mengatasi Bau Badan

  1. Toksin Botulinum

Toksin yang dihasilkan oleh c lostridium botulinum ia dikenali sebagai bahan biologi yang paling toksik. Walau bagaimanapun, dos kecil dan terkawal kini sering digunakan dalam pelbagai bidang perubatan. Rawatan ini agak baru untuk merawat seseorang yang berkeringat berlebihan di ketiak.

Pemberian toksin ini biasanya dilakukan dengan 12 suntikan toksin botulinum di ketiak. Prosedur ini biasanya tidak lebih dari 45 minit. Toksin menyekat isyarat dari otak ke kelenjar peluh, mengakibatkan kurang peluh di kawasan yang disasarkan. Satu rawatan boleh berlangsung dari 2-8 bulan.

  1. Pembedahan

Apabila rawatan dan rawatan di rumah tidak berkesan dalam merawat bau badan yang teruk, doktor melakukan prosedur pembedahan yang disebut simpatektomi toraks endoskopi (ETS) untuk memusnahkan saraf yang mengawal peluh di bawah kulit ketiak. Prosedur ini adalah kaedah terakhir dan berisiko merosakkan saraf dan arteri lain di kawasan ini. Tindakan ini juga dapat meningkatkan peluh di bahagian tubuh yang lain, yang dikenali sebagai peluh kompensasi.

Baca juga: Hati-hati, 5 Makanan Ini Menyebabkan Bau Badan

Itulah beberapa rawatan yang boleh anda cuba atasi bau badan. Sentiasa tanya doktor anda terlebih dahulu, jika anda ingin menggunakan ramuan tertentu.

Rujukan:
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2019. Apa yang perlu diketahui mengenai bau badan ?.
WebMD. Diakses pada tahun 2019. Mencegah Bau Badan.