Bagaimana Mengatasi Trauma Kepala Kecil?

, Jakarta - Setiap orang diwajibkan memakai topi keledar ketika menunggang motosikal. Ini untuk mengelakkan atau mengurangkan kesan yang boleh berlaku di kepala. Sekiranya seseorang mengalami perlanggaran akibat kemalangan dan tidak memakai topi keledar, trauma kepala boleh berlaku. Perlanggaran ini secara amnya menyebabkan trauma kepala kecil.

Walau bagaimanapun, seseorang yang mengalami trauma kepala ringan boleh mengalami gangguan di otak dan kehilangan kesedaran sementara. Selain itu, beberapa komplikasi pada tisu otak juga boleh berlaku. Oleh itu, anda mesti tahu bagaimana menangani trauma kepala ringan sehingga tidak menimbulkan komplikasi. Inilah cara ia dapat dilakukan!

Baca juga: Sekiranya 9 Gejala Ini Berlaku Ketika Trauma Kepala Kecil, Segera Berjumpa dengan Doktor

Kaedah Berkesan untuk Mengatasi Trauma Kepala Kecil

Kecederaan otak traumatik adalah gangguan yang berlaku akibat pukulan keras atau kesan ke kepala. Gangguan yang menyebabkan trauma pada kepala boleh menyebabkan gangguan ringan hingga teruk. Seseorang yang menderita gangguan ini boleh menjejaskan sel otaknya untuk sementara waktu. Sekiranya kecederaannya teruk, penghidapnya boleh mengalami kerosakan tisu, pendarahan, dan gangguan otak lain hingga mati.

Oleh itu, trauma kepala ringan mesti diatasi dengan segera agar gangguan tersebut tidak menyebabkan komplikasi berbahaya. Berikut adalah beberapa cara yang boleh dilakukan untuk mengatasi masalah ini:

1. Dapatkan rehat yang banyak

Perkara pertama yang harus dilakukan seseorang yang mengalami trauma kepala ringan adalah lebih banyak berehat. Rehat dapat meningkatkan sistem ketahanan badan dan menjadikan badan lebih santai. Dengan berehat, pembaikan sel otak akan lebih berkesan dan cepat sembuh. Penghidap mesti memastikan tidur selama 7-8 jam dalam satu hari.

2. Mengambil Dadah

Setelah memastikan rehat yang cukup, pengambilan ubat penahan sakit juga boleh dilakukan untuk mengatasi trauma kepala ringan. Ubat yang boleh anda ambil adalah sejenis parasetamol. Di samping itu, anda juga harus mengelakkan pengambilan ubat anti-radang bukan steroid kerana boleh meningkatkan pendarahan.

Baca juga: 5 Komplikasi Disebabkan oleh Trauma Kepala Kecil

3. Mengelakkan Aktiviti Fizikal

Selagi trauma kepala kecil berterusan, anda harus mengelakkan aktiviti fizikal yang berlebihan. Ini untuk mengelakkan risiko menyebabkan kecederaan otak. Anda harus bersabar sehingga badan anda pulih dan doktor memastikan tidak ada kecederaan serius yang boleh berlaku.

Walaupun begitu, seseorang yang mengalami trauma kepala ringan perlu diawasi dengan teliti di rumah. Ini untuk memastikan bahawa gejala tidak terus bertambah buruk atau timbul masalah baru. Doktor akan menentukan bila masa yang tepat untuk kembali ke aktiviti seperti sebelumnya. Secara umum, seseorang yang mengalami gangguan ini dapat kembali ke rutin secara beransur-ansur.

Lalu, apakah cara yang berkesan untuk mencegah trauma kepala kecil tidak terjadi? Pastikan sentiasa memakai pelindung kepala semasa menunggang motosikal. Selain itu, penggunaan pelindung kepala juga harus digunakan dalam beberapa sukan yang meningkatkan risiko menyebabkan trauma kepala ringan. Dengan cara itu, kepala akan dijaga atau sekurang-kurangnya meminimumkan kesan yang berlaku, agar tidak menyebabkan trauma.

Baca juga: Ketahui Perbezaan Antara Trauma Kepala Yang teruk dan Trauma Kepala Kecil

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai bagaimana menangani trauma kepala ringan, doktor dari dapat menjawab semua soalan anda. Ia sangat mudah, hanya secara sederhana muat turun permohonan dalam telefon pintar terpakai. Dengan cara itu, rawatan awal dapat dilakukan dengan segera!

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Kecederaan otak traumatik.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Kecederaan Kepala.