Kapal Darah Bermasalah, Masa untuk Ultrasound Doppler

, Jakarta - Ultrasonografi (USG) biasanya menggunakan gelombang suara untuk menghasilkan gambar. Walaupun ultrasound Doppler dapat digunakan untuk memantau aliran darah, jadi berguna untuk menentukan diagnosis berbagai penyakit. Terutama, untuk mendiagnosis penyakit yang berkaitan dengan masalah dengan saluran darah.

Ultrasound Doppler dimulakan dengan proses penggunaan gel ke permukaan kulit bahagian badan yang akan diimbas. Seterusnya, alat genggam yang dipanggil transduser akan diletakkan di permukaan kulit untuk memulakan imbasan. Peranti ini kemudian akan menghantar gelombang suara, yang kemudian akan diperkuat melalui mikrofon.

Baca juga : Mengkaji Kelahiran Sejak Trimester Kedua

Pada saat pelaksanaan, gelombang suara akan melambung pada benda padat, termasuk sel darah. Oleh itu, pergerakan sel darah akan dipantau ketika nada gelombang suara yang dipantulkan berubah, yang dikenal sebagai efek Doppler. Melalui gelombang suara inilah doktor dapat menilai sama ada aliran darah adalah normal atau sebaliknya.

Beberapa keadaan yang dapat dikesan menggunakan ultrasound Doppler adalah:

 • Keadaan aliran darah di arteri dan urat di lengan, kaki, atau leher.

 • Kehadiran penyumbatan aliran yang disyaki atau pembekuan darah boleh menyebabkan strok.

 • Kehadiran gumpalan dalam saluran darah, yang dapat menyekat aliran darah ke organ penting, seperti paru-paru.

 • Membantu menilai kesihatan aliran darah bayi di rahim, untuk memantau perkembangannya.

 • Berkurangnya peredaran darah ke kaki (penyakit arteri periferal).

 • Kehadiran arteri bengkak (aneurisma).

 • Jumlah dan lokasi plak yang terbentuk di arteri yang menyebabkan penyempitan arteri, seperti pada urat di leher (stenosis arteri karotid). Kehadiran saluran darah yang menyempit di leher boleh menjadi faktor risiko strok.

 • Nilai aliran darah di buah pinggang atau hati yang dipindahkan (untuk menentukan kejayaan pemindahan).

 • Pada wanita hamil, ultrasound Doppler dapat menilai status kesihatan janin di rahim. Caranya adalah dengan menilai aliran saluran darah di tali pusat melalui plasenta, serta menilai aliran darah di otak dan jantung janin yang telah terbentuk. Pemeriksaan juga dapat menilai sama ada janin mendapat oksigen dan nutrien.

Ultrasound Doppler juga dapat mengesan kelainan yang mungkin atau telah terjadi pada kehamilan, termasuk:

 • Pertumbuhan janin terganggu dan melihat aliran darah dari tali pusat ke plasenta.

 • Keadaan janin ibu yang mengalami keracunan kehamilan (preeklampsia).

Baca juga : Ini adalah pelbagai kedudukan janin dalam rahim

Sekiranya perlu, doktor akan mengesyorkan ultrasound Doppler. Jangan risau, proses pengimbasan hanya memerlukan beberapa minit. Alat yang digunakan untuk mengimbas hampir sama dengan alat ultrasound biasa.

Sesuai dengan keadaan yang dapat diketahui melalui kesan Doppler, terdapat beberapa jenis penyakit yang dapat dikesan menggunakan ultrasound Doppler. Antaranya:

 • Penyakit jantung kongenital.

 • Penyumbatan penyempitan arteri (arteriosclerosis).

 • Penyakit arteri perifer, iaitu pengurangan peredaran darah ke kaki kerana penyempitan arteri.

 • Stenosis karotid atau penyempitan arteri di leher, penyumbatan urat, dan trombosis urat dalam (DVT).

 • Kehadiran tumor di urat kaki atau lengan.

Pemeriksaan ultrasound Doppler dapat digunakan sebagai alternatif untuk pemeriksaan saluran darah, seperti angiografi yang lebih invasif kerana memerlukan suntikan sebelumnya. Prosedur ultrasound Doppler biasanya selesa, tidak berbahaya dan tidak memerlukan masa yang lama untuk dilakukan. Sebenarnya, pemeriksaan ini selamat untuk janin di dalam kandungan. Anda tidak perlu risau untuk melakukan pemeriksaan menggunakan teknik Doppler ini jika disyorkan oleh doktor untuk mengesan keadaan di badan anda.

Baca juga : Berikut adalah 6 faktor yang menyebabkan bayi breech

Sebelum menjalankan ultrasound Doppler, ada baiknya anda berbincang dengan doktor melalui aplikasi tersebut . Perbincangan dengan doktor di boleh dilakukan melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video bila-bila masa dan di mana sahaja. Nasihat doktor boleh diterima secara praktikal dengan: muat turun permohonan di Google Play atau App Store sekarang!