Ini 6 Faedah Muzik untuk Kesihatan Manusia

Jakarta - Ketika mengalami hari yang sukar, kebanyakan orang akan mendengarkan lagu-lagu kegemaran mereka. Yang mengatakan, aktiviti ini dipercayai dapat meningkatkan mood. Tetapi sebenarnya, muzik tidak hanya sesuai untuk diperbaiki mood , tetapi juga berguna untuk meningkatkan kualiti hidup.

Baca juga: Bersenam Semasa Mendengarkan Muzik? Perhatikan 3 perkara ini

Tidak terhad kepada perkara-perkara ini, muzik juga terbukti dapat meningkatkan kesihatan mental dan fizikal. Jadi, apakah faedah kesihatan muzik yang khusus? Mari kita lihat enam daripadanya seperti berikut:

1. Hati Sihat

Manfaat pertama yang dapat diambil dari aktiviti mendengar muzik adalah jantung yang sihat. Ini kerana tempo muzik dapat mengubah degupan jantung yang berubah. Contohnya, apabila seseorang mendengar muzik yang pantas, degupan jantung akan menjadi cepat. Keadaan ini sebaliknya. Tempo ini dapat merehatkan jantung dan mempengaruhi kesihatannya.

2. Menurunkan Tekanan Darah Tinggi

Muzik klasik yang didengarkan setiap pagi dan malam selama 30 minit dapat mengawal tekanan darah tinggi. Ini dapat menyumbang kepada penurunan tekanan darah. Bagi anda yang ingin berlari pada waktu pagi, tidak ada salahnya memulakannya dengan mendengar muzik. Keadaan ini dapat membuat anda berlari lebih cepat, meningkatkan semangat anda untuk berlari, dan meningkatkan daya tahan badan anda untuk bersenam.

3. Meningkatkan Daya Tahan

Mendengarkan muzik juga dapat memberikan pengalaman emosi positif dan mendalam yang membawa kepada rembesan hormon. Kesannya, daya tahan seseorang akan meningkat sehingga 15 peratus. Tidak ketinggalan, mendengar muzik dapat meningkatkan semangat dan kecekapan tenaga dari 1 hingga 2 peratus.

4. Mempercepat Penyembuhan Pembedahan

Dalam proses pembedahan (sebelum, sesudah, hingga operasi dilakukan), muzik dapat digunakan untuk mempermudah proses operasi. Sebelum pembedahan dimulakan, muzik dapat mengurangkan kegelisahan seseorang. Selepas pembedahan, muzik membantu melepaskan endorfin yang dapat menghilangkan rasa sakit, sehingga rasa sakit akibat pembedahan berkurang atau tidak dirasakan.

5. Menjadikan Tidur Lebih Tenang

Jenis muzik yang paling berkesan untuk situasi insomnia adalah muzik klasik. Ketika malam sebelum tidur, ada baiknya anda memainkan muzik klasik. Ini akan menjadikan seseorang lebih santai sehingga lebih mudah tidur. Kaedah ini juga dapat meningkatkan kualiti tidur, sehingga anda dapat tidur dengan lebih nyenyak. Kesannya, apabila anda bangun pada waktu pagi badan anda akan merasa lebih segar.

6. Meningkatkan Mood

Muzik juga boleh mempengaruhi mood. Ini dibuktikan dengan kajian yang diterbitkan di Jurnal Psikologi Positif . Kajian itu menyatakan bahawa muzik dapat meningkatkan mood, termasuk mewujudkan perasaan bahagia. Kajian lain yang diterbitkan dalam Jurnal Psikiatri Dunia juga mendapati bahawa terapi muzik dapat mengurangkan kemurungan dan kegelisahan, dengan itu meningkatkan mood, harga diri, dan kualiti hidup.

Baca juga: Muzik Mempengaruhi Mood, Bagaimana Anda?

Itulah enam faedah muzik untuk kesihatan. Sekiranya anda mempunyai soalan lain mengenai faedah kesihatan muzik, tanyakan kepada doktor anda . Melalui aplikasi tersebut , anda boleh berbincang dengan doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual , dan Panggilan Suara / Video . Anda juga boleh membeli ubat-ubatan dan vitamin yang anda perlukan melalui ciri-ciri tersebut Penghantaran Farmasi dalam aplikasi . Anda hanya memesan ubat dan vitamin yang anda perlukan, kemudian tunggu pesanan tiba. Ayuh, muat turun permohonan di App Store atau Google Play sekarang.