Perlu Tahu 6 Komplikasi Kerana Penyakit Crohn

Jakarta - Membicarakan masalah dengan sistem pencernaan, sebenarnya bukan hanya mengenai sakit perut, cirit-birit, atau sembelit. Kerana, ada masalah lain yang lebih serius dan dapat dialami oleh sesiapa sahaja. Contohnya, penyakit Crohn. Pakar mengatakan, penyakit ini adalah keadaan jangka panjang yang boleh menyebabkan keradangan pada lapisan sistem pencernaan.

Masalahnya adalah, keradangan ini boleh mempengaruhi mana-mana bahagian sistem pencernaan. Bermula dari mulut ke belakang, tetapi sering terjadi pada bahagian terakhir, iaitu usus kecil atau usus besar.

Tetapi perlu diingat, penyakit ini tidak sembarangan. Dengan kata lain, ia boleh menyerang setiap jantina dan kumpulan umur, termasuk kanak-kanak. Tetapi dalam kebanyakan kes, ia berlaku pada orang berusia 16-30 tahun dan 60-80 tahun. Berdasarkan data dari pakar, pada orang dewasa penyakit Crohn lebih kerap terjadi pada wanita berbanding lelaki. Semasa pada kanak-kanak, masalah pencernaan juga lebih kerap berlaku pada kanak-kanak lelaki berbanding kanak-kanak perempuan.

Ketahui Simptomnya

Menurut pakar dari Jill Roberts Center for Inflammatory Bowel Disease dan New York-Presbyterian Hospital / Weill Cornell Medical Center, Amerika Syarikat, crohn benar-benar boleh melibatkan keseluruhan saluran pencernaan dari mulut ke dubur dan di luar saluran pencernaan. Jadi, apakah simptom penyakit Crohn?

  • BAB berdarah

  • Kekejangan dan sakit perut

  • Cirit-birit berterusan

  • Mahu buang air besar dengan segera

  • Demam

  • Hilang selera makan

  • Pengurangan berat

  • Sembelit

  • Sering merasakan BAB tidak lengkap.

Terdapat serangkaian komplikasi

Menurut para pakar, rawatan yang dilakukan pada orang dengan penyakit ini sebenarnya hanya bertujuan untuk meredakan gejala yang dialami. Selain itu, tujuan rawatan juga adalah untuk mengekalkan tempoh pengampunan. Tetapi yang perlu anda ketahui, penyakit Crohn adalah keadaan perubatan yang sangat serius. Di UK sahaja, penyakit ini menyerang sekurang-kurangnya 60,000 orang dan 500,000 lagi di Amerika Syarikat.

Orang yang menghidap penyakit ini harus cemas sekiranya keadaannya tidak diubati dengan cepat dan tepat. Sebabnya, terdapat serangkaian komplikasi yang boleh menyerang secara diam-diam. Nah, inilah penjelasannya:

 1. Ulser. Keadaan ini adalah keradangan usus yang kronik yang menyebabkan ulser atau bisul pada pelbagai organ pencernaan. Ini merangkumi mulut, usus, dubur, dan organ genital.

 2. fistula. Fistula adalah saluran yang terbentuk dari ulser di dinding saluran pencernaan. Ulser ini menembusi bahagian lain saluran pencernaan, bahkan pundi kencing, vagina, dubur, dan kulit.

 3. Kanser kolon. Sekiranya penyakit ini menyerang usus besar, ia akan meningkatkan risiko barah usus besar.

 4. Anemia kekurangan zat besi. Pendarahan di saluran pencernaan akibat penyakit ini boleh menyebabkan anemia kekurangan zat besi. Gejala adalah sesak nafas dan keletihan.

 5. Kekurangan zat makanan. Kekurangan zat makanan ini berlaku kerana cirit-birit, sakit perut, dan kekejangan perut yang menyukarkan penghidapnya untuk makan dan mencerna makanan.

 6. Saluran pencernaan tersumbat. Penyumbatan saluran pencernaan ini berlaku kerana penyakit Crohn dapat menebalkan dinding usus kecil dan memicu penyumbatan dalam aliran makanan.

Ada aduan kesihatan? Kenapa anda boleh meminta doktor secara langsung melalui permohonan . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

Baca juga:

 • Berhati-hatilah dengan Crohn's, Penyakit yang Boleh Meningkatkan Komplikasi Berbahaya
 • Keradangan usus boleh menyebabkan kolitis ulseratif dan penyakit Crohn
 • 6 Perkara Yang Meningkatkan Risiko Anda Menghidap Penyakit Crohn