Beetroot baik untuk penghidap diabetes, inilah sebabnya

, Jakarta - Bagi penderita diabetes, berhati-hati dalam makan makanan adalah kewajiban. Lebih-lebih lagi, sebilangan sayur-sayuran dan buah-buahan mempunyai kadar glisemik yang tinggi dan dapat meningkatkan kadar gula darah di dalam badan. Bagi penghidap diabetes, anda tidak perlu risau, kerana bit mengandungi gula semula jadi.

Baca juga: Orang dengan Diabetes Jenis 2 tidak perlu kerap memeriksa kadar gula mereka

Inilah sebab mengapa bit boleh diminum oleh penghidap diabetes

Walaupun sering disebut buah, ternyata bit adalah salah satu keluarga umbi yang banyak diproses sebagai bahan makanan. Biasanya, buah ini dimasak menjadi sup, dimakan secara langsung, dijadikan salad, dibakar, malah dijadikan jus. Kandungan berikut terdapat dalam bit yang baik untuk penghidap diabetes:

1. Mengandungi Nitrat

Beetroot kaya dengan nitrat, yang dapat meningkatkan fungsi kognitif pada penderita diabetes. Nitrat adalah bahan kimia yang terdapat pada sayur-sayuran tertentu. Makan sayur-sayuran semula jadi yang kaya dengan nitrat akan mengurangkan tekanan darah dan meningkatkan peredaran darah ke seluruh badan.

2. Mengandungi Betalain dan Neo Betanin

Beetroot adalah sumber betalains dan neo-betanin yang hebat. Kedua-dua nutrien ini berguna dalam menurunkan kadar glukosa dalam badan, serta meningkatkan kepekaan insulin. Selain itu, buah yang satu ini juga berguna untuk mencegah perubahan tekanan oksidatif yang dialami oleh penghidap diabetes.

3. Mengandungi Serat Tinggi

Beetroot mengandungi banyak gula semula jadi. Selain itu, buah yang satu ini juga mengandung banyak serat, kalium, dan folat yang baik untuk kesihatan tubuh, termasuk penderita diabetes.

Untuk mendapatkan faedah bit, buah ini harus dimakan dalam bentuk jus dan dimakan pada waktu pagi. Dengan cara itu, bit dapat diubah menjadi glukosa dan memberikan tenaga yang diperlukan oleh badan sepanjang hari. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai petua kesihatan, jangan lupa muat turun permohonan mata dia!

Baca juga: Inilah sebab diabetes adalah penyakit sepanjang hayat

Untuk mengelakkannya, inilah penyebab diabetes

Pada orang dengan diabetes jenis 1, beberapa faktor mencetuskan berlakunya keadaan ini, iaitu mempunyai jangkitan virus, berumur 4-7 tahun, pergi ke kawasan yang jauh dari khatulistiwa, dan mempunyai sejarah keluarga dengan penyakit yang sama.

Walaupun pada pesakit diabetes jenis 2, beberapa faktor mencetuskan berlakunya keadaan ini, iaitu kelebihan berat badan, menderita tekanan darah tinggi, malas bergerak, dan mempunyai kadar kolesterol atau HDL yang baik ( lipoprotein berketumpatan tinggi ) dan tahap trigliserida yang tinggi.

Inilah Cara Mencegah Diabetes

Diabetes adalah penyakit serius yang kesnya melambung tinggi dalam beberapa tahun terakhir. Hampir semua orang menderita penyakit ini kerana gaya hidup yang tidak sihat yang mereka jalani. Jadi, sebelum terlambat, berikut adalah beberapa langkah yang boleh anda lakukan untuk mencegah diabetes, termasuk:

  • Menurunkan berat badan sangat sesuai.

  • Bersenam secara teratur setiap hari selama sekurang-kurangnya 30 minit untuk memastikan kadar gula dalam darah berada dalam lingkungan normal.

  • Sarapan sihat yang dapat membantu mengawal selera makan, dan mengawal pengambilan kalori.

  • Elakkan minuman bergula dan makanan dengan kandungan lemak tinggi.

Baca juga: Cara Mudah untuk Tetap Sihat Walaupun Diabetes Jenis 2

Sekiranya anda menemui masalah dalam menjalankan pencegahan di atas, jangan lupa segera membincangkannya dengan doktor anda. Sekiranya anda mempunyai sejarah diabetes, jangan lupa untuk sentiasa mengawal kesihatan anda, OK!