Awas Kolera Boleh Menyebabkan Dehidrasi Berlebihan

, Jakarta - Menjaga kebersihan persekitaran tempat tinggal adalah suatu keharusan. Persekitaran yang buruk atau sanitasi yang tidak dijaga dengan baik menjadi tempat pembiakan penyakit, terutama yang disebabkan oleh bakteria, kuman, dan virus. Salah satunya adalah kolera, yang dapat menjadi wabak dan membuat penderita mengalami cirit-birit. Akibat menderita kolera, seseorang dapat mengalami dehidrasi parah ketika cairan tubuhnya terus menurun akibat cirit-birit.

Malangnya, tidak semua orang yang mempunyai kolera mengalami gejala dan tidak menyedari bahawa mereka telah dijangkiti bakteria yang menyebabkan kolera. Vibrio cholerae . Dari semua orang yang dijangkiti kolera, hanya 10 peratus daripadanya menunjukkan gejala.

Selain itu, walaupun mereka tidak mempunyai gejala, penderita kolera masih dapat menyebarkan penyakit ini kepada orang lain melalui tinja yang mengandung bakteria kolera dan mencemari air selama 1-2 minggu. Kolera juga menyebabkan beberapa kemungkinan gejala, termasuk:

 • Kehilangan cecair badan. Gejala-gejala ini dapat muncul secara tiba-tiba, kehilangan cecair dapat mencapai 1 liter per jam. Kadang-kadang kita juga sukar membezakan antara cirit-birit akibat kolera atau penyakit lain. Namun, cirit-birit akibat kolera menyebabkan penghidapnya kelihatan pucat.

 • Pening dan muntah. Orang yang dijangkiti bakteria kolera merasa mual dan muntah selama beberapa jam pada peringkat awal jangkitan.

 • Kejang perut. Kekejangan perut berlaku kerana badan mula kehilangan sebatian penting seperti natrium, klorida, dan kalium kerana cirit-birit yang berpanjangan.

 • Kekeringan. Akibat kehilangan cecair melalui loya, muntah, atau cirit-birit, orang dengan kolera mengalami dehidrasi secara berlebihan. Dehidrasi yang teruk boleh dikatakan berlaku apabila badan kehilangan lebih dari 10 peratus daripada jumlah berat badannya. Gejala dehidrasi yang kelihatan seperti mulut kering, aritmia atau gangguan irama jantung, mata yang tenggelam, mudah marah, berasa dahaga, lesu, hipotensi atau tekanan darah rendah, kelesuan, kencing sedikit atau tidak ada, kulit berkerut dan kering.

Baca juga: Hati-hati, kolera boleh menyerang unggas

Punca Kolera

Penyebab kolera adalah bakteria Vibrio cholerae . Walau bagaimanapun, kesan mematikan penyakit ini adalah hasil dari toksin yang disebut CTX (toksin kolera) yang dihasilkan oleh bakteria kolera dalam usus kecil. CTX mengikat ke dinding usus, yang mengganggu aliran natrium dan klorida yang normal. Akibatnya, tubuh bertindak balas dengan mengeluarkan sejumlah besar air, yang menyebabkan cirit-birit dan kehilangan cecair dan garam yang cepat (elektrolit). Punca utama penyakit ini berasal dari air yang tercemar.

Di samping itu, anda mesti mengetahui jenis makanan mentah tertentu seperti kerang, buah-buahan, dan sayur-sayuran yang tidak dicuci bersih.

Rawatan Kolera

Beberapa langkah rawatan untuk mengubati kolera yang boleh dilakukan, antara lain:

 • Rehidrasi: Ini bertujuan untuk menggantikan kehilangan cecair dan elektrolit dengan menggunakan larutan rehidrasi sederhana, iaitu garam rehidrasi oral (ORS). Penyelesaian ORS boleh didapati sebagai serbuk yang boleh dilarutkan dalam air rebus atau botol. Tanpa rehidrasi yang betul, kira-kira separuh jumlah orang dengan kolera mati. Dengan rawatan ini, jumlah kematian turun menjadi kurang dari 1 peratus.

 • Cecair intravena: semasa wabak kolera, kebanyakan orang dibantu oleh rehidrasi oral sahaja, tetapi orang yang mengalami dehidrasi teruk mungkin memerlukan cecair intravena.

 • Antibiotik: walaupun antibiotik bukanlah bahagian penting dalam rawatan kolera, beberapa ubat ini dapat mengurangkan jumlah dan tempoh cirit-birit yang berkaitan dengan kolera. Dosis tunggal doxycycline (Monodox, Oracea, Vibramycin) atau azithromycin (Zithromax, Zmax) mungkin berkesan.

 • Makanan Tambahan Zink: Penyelidikan menunjukkan bahawa zink dapat mengurangkan dan memendekkan tempoh cirit-birit pada kanak-kanak dengan kolera.

Sementara itu, beberapa gaya hidup yang dapat mencegah munculnya kolera termasuk:

 • Basuh tangan dengan sabun dan air, terutamanya selepas menggunakan tandas dan sebelum mengendalikan makanan. Sekiranya sabun dan air tidak tersedia, gunakan pembersih tangan berasaskan alkohol.

 • Minum air yang selamat sahaja, termasuk air botol, air yang telah anda rebus atau buang air. Di tempat di mana sanitasi tidak jelas, gunakan air botol dan gosok gigi juga. Minuman panas umumnya selamat, seperti tin minuman atau botol, tetapi bersihkan bahagian luarnya sebelum anda membukanya.

 • Makan makanan panas yang dimasak dengan teliti dan elakkan penjual makanan jalanan, jika boleh.

Baca juga: Ketahui Pengendalian Kolera pada Kanak-kanak

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai kolera, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Bercakap dengan Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .