Hidup Musim Percutian Sendiri, Cubalah Petua Ini

, Jakarta - Selama pandemi sekarang, sukar bagi banyak orang untuk menghabiskan waktu di tempat yang sesak. Sebenarnya, dengan melakukan percutian, anda dapat menghilangkan rasa bosan dan tekanan yang timbul akibat tekanan bekerja kerana anda sering melakukan aktiviti di rumah. Ini seperti buah simalakama yang jika tidak dilakukan itu salah, tetapi jika ia hidup juga tidak betul.

Walaupun begitu, anda masih boleh bercuti sendiri sehingga tahap tekanan yang anda rasakan dapat dikurangkan. Walau bagaimanapun, kewaspadaan dan komitmen untuk melaksanakan semua protokol kesihatan sangat penting. Nah, ada beberapa petua yang boleh anda lakukan sekiranya anda ingin bercuti sendirian dan menjauhkan diri dari COVID-19. Inilah ulasan penuh!

Baca juga: Hanya memerlukan 20 minit untuk sihat ketika bercuti

Petua untuk Bercuti Sendiri di Tengah Wabak

Sememangnya, pandemi COVID-19 telah membuat banyak negara mengalami pergolakan kuat dari semua bidang kehidupan. Perjalanan ke tempat yang biasanya sesak dengan orang ramai juga menurun secara mendadak. Di samping itu, anda juga harus bercuti secara berasingan dengan keluarga anda di saat-saat besar yang biasanya dihabiskan bersama. Oleh itu, jika anda mahukan percutian, lebih baik anda bersendirian.

Selain itu, percutian juga tidak perlu menghabiskan masa di luar rumah. Anda juga boleh melakukan apa sahaja yang anda suka dengan tinggal di rumah. Perkara yang paling penting adalah melupakan semua beban yang dapat menambah tekanan pada masa ini, salah satunya adalah bekerja. Untuk itu, anda boleh melakukan petua percutian anda sendiri di tengah wabak berikut:

1. Ketahui keadaan yang mempengaruhi perasaan tertentu

Banyak perasaan timbul di tengah-tengah pandemi ini, seperti kesepian, kekecewaan, hingga kesedihan. Ini adalah tindak balas semula jadi kerana dia telah dikurung sendirian di rumah yang berbeza dari hari-hari sebelumnya. Untuk menangani perasaan tersebut atau jika anda merasakan bahawa ia mengganggu produktiviti anda, anda boleh mencuba ahli terapi atau kelas kecergasan emosi secara individu di talian . Sesi melalui media di talian Semoga ia membawa banyak perubahan yang baik.

Baca juga: Bakar Lemak Semasa Bercuti, Cubalah Aktiviti Ini

2. Manfaatkan peluang yang ada

Semua hubungan yang berlaku antara manusia semasa pandemi ini sangat berbeza sehingga saat ini berakhir. Adalah idea yang baik untuk menerima kenyataan ini, menyesuaikan harapan anda, dan mengetahui cara menggunakan masa untuk menjadikan diri anda lebih baik. Pada percutian anda sendiri kali ini, anda boleh mencuba perkara baru yang tidak pernah anda lakukan atau mengikuti kelas di talian untuk meningkatkan kemahiran dan kepakaran yang ada.

3. Kenali Diri Lebih Baik

Untuk menjalin hubungan dengan orang lain, anda perlu menjalin hubungan yang erat dengan diri sendiri. Dengan menghabiskan lebih banyak masa bersendirian daripada biasa, asasnya akan lebih kuat. Satu pendekatan adalah dengan kasih sayang. Makna kasih sayang adalah baik kepada diri sendiri, meningkatkan rasa kemanusiaan anda, dan mengamalkan rawatan diri. Ia dipercayai dapat mengurangkan kegelisahan dan meningkatkan kesejahteraan psikologi.

Itulah beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk mengisi masa lapang semasa bercuti sendiri tanpa perlu meninggalkan rumah. Diharapkan semua aktiviti ini dapat menjadikan anda orang yang lebih baik dan menghilangkan perasaan atau emosi yang telah mengurangkan tahap produktiviti.

Baca juga: Ini adalah 5 sebab mengapa percutian penting untuk kesihatan

Anda juga boleh meminta ahli psikologi dari berkaitan dengan cara menghabiskan masa percutian seorang diri untuk menjadikan diri anda lebih baik. Satu-satunya cara adalah muat turun permohonan , anda boleh mendapatkan jawapan secara langsung dari profesional perubatan di rumah tanpa perlu bertemu secara langsung!

Rujukan:
Psikologi Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. 7 Petua untuk Menghabiskan Percutian Sendiri.